FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Νοστιμιές!

Ημερομηνία: 13-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Σε μια πρόσφατη εξόρμησή μου στην Κυπαρισσία, ο δρόμος με οδήγησε σε ένα εκπληκτικό παραδοσιακό καφενεδάκι δίπλα στη θάλασσα, εντελώς τυχαία επιλογή, στάση για ένα ουζάκι. Ο μεζές ήταν η έκπληξη της ημέρας, μια μικρή ποικιλία θαλασσινών με ολόφρεσκο μαρινάτο γαύρο, χταποδάκι και γαριδούλες σε τιμή μάλιστα… καφενείου!

Ο δε γαύρος, ανεπανάληπτος, ξιδάτος όσο έπρεπε, ύψιστη γεύση που δεν θα ξεχάσω! Επιχείρησα λοιπόν να φτιάξω κάτι ανάλογο, νομίζω πως δεν ήταν κι άσχημη η απόπειρα, σας μεταφέρω λοιπόν τη συνταγή και δεν θα χάσετε!  Καλή επιλογή για παρείστικες καταστάσεις!

Κι επειδή έχουμε και τους κρεατοφάγους κι εγώ όπως σας έχω πει είμαι λάτρης του κοτόπουλου σε όλες του τις εκδοχές, ας κάνουμε λοιπόν σήμερα μπιφτέκια κοτόπουλου γεμιστά με τυρί! Μιλάμε για την απίστευτη νοστιμιά!  Δαγκώνεις το αφράτο, ζουμερό κοτομπιφτέκι και τρέχει λιωμένο τυρί.

Επιλέξτε φιλέτο κοτόπουλο στήθος και ζητήστε από το χασάπη σας να το κάνει κιμά και μετά ακολουθήστε τη συνταγή για τα μπιφτέκια. Γρήγορο και πεντανόστιμο φαγητό, εγώ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα το έχω στο τραπέζι μου! Καλή όρεξη φιλαράκια μου!

Γαύρος μαρινάτος

Υλικά:

-1 κιλό γαύρο

-300-400 γρ. χοντρό αλάτι

-1 κ.γ. κόκκους πιπέρι

-1 μικρή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

-1 σκ. σκόρδου

-ξύσμα από 1 λεμόνι

-200 γρ. μηλόξιδο

-300 γρ. ελαιόλαδο

-1 κλωνάρι δεντρολίβανο

-500 γρ. ηλιέλαιο

Εκτέλεση:

-Πλένουμε, καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τα ψάρια. Αν δεν μπορούμε εμείς ζητάμε να το κάνει ο ψαράς μας. Ζητάμε απλά να αφαιρέσει το κεντρικό κόκαλο και το κεφάλι αλλά να κρατήσει τα δύο μέρη του ψαριού ενωμένα και την ουρά.

-Παίρνουμε ένα μπολ, απλώνουμε μια στρώση αλάτι, 1 εκ. Και από πάνω απλώνουμε μια στρώση από τον γαύρο και σκεπάζουμε με ακόμα μια στρώση αλάτι.  Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία γαύρος- αλάτι τελειώνοντας με το αλάτι έτσι ώστε να είναι όλα τα ψάρια καλυμμένα με αυτό (ανάλογα με το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε θα χρειαστείτε λιγότερο ή περισσότερο  αλάτι).

-Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε τα ψάρια στο αλάτι για 20-30 λεπτά.

-Αφαιρούμε προσεκτικά τα φιλέτα του γαύρου από το αλάτι, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και να φύγουν τα περιττά νερά.

-Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε καλά τους κόκκους πιπέρι, την πιπεριά ψιλοκομμένη , το σκόρδο κομμένο σε φέτες, το ξύσμα από το λεμόνι, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο.

-Βάζουμε τα ψάρια μέσα στη μαρινάδα και τα αφήνουμε εκεί για 12 ώρες, σκεπασμένα με μεμβράνη (Δεν βάζουμε το μπολ στο ψυγείο γιατί θα παγώσει το ελαιόλαδο).

-Μετά από 12 ώρες αφαιρούμε προσεκτικά τα ψαράκια από τη μαρινάδα και τα βάζουμε σε ένα βάζο με το ηλιέλαιο (τη μαρινάδα αν θέλουμε τη σουρώνουμε και την χρησιμοποιούμε σαν αρωματικό λάδι σε μια τονοσαλάτα ή σε ότι άλλη παρασκευή με ψάρι θέλουμε).

-Κρατάμε τα ψάρια στο λάδι στο ψυγείο για μερικές μέρες.

Η συνταγή είναι από τον Άκη Πετρετζίκη

Μπιφτέκια κοτόπουλου γεμιστά

Υλικά:

-1 κιλό κιμά κοτόπουλο

-1 κρεμμύδι ξερό

-1 ντομάτα

-2 κ. σ. ελαιόλαδο

-1 αυγό

-1 κ.σ. ξίδι

-1 κ.σ. μουστάρδα

-1 κ.σ. ρίγανη

-2 φέτες ψωμί μουλιασμένο σε γάλα

-1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

-λίγη φρυγανιά τριμμένη ή αλεσμένα κράκερ

-125 γρ. μοτσαρέλα

-αλάτι

-φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε τον κιμά για τα μπιφτέκια κοτόπουλο σε ένα μπολ. Τρίβουμε το κρεμμύδι στον κιμά και στη συνέχεια τη ντομάτα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αυγό, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και το μαϊντανό. Στύβουμε το ψωμί και ψιχουλιάζουμε στο μείγμα. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε λίγη φρυγανιά στο μείγμα ώστε να πλάθεται (για να σφίξει ο κιμάς). Εναλλακτικά, μπορούμε να προσθέσουμε αλεσμένο κράκερ. Θα δώσει έξτρα γεύση.

Αφήνουμε τον κιμά να σταθεί για 30΄ στο ψυγείο. Πλάθουμε μια μπάλα (περίπου 150 γραμ.) με τη ζύμη του κιμά. Κάνουμε με το δάχτυλο τρύπα (βαθούλωμα) στη μέση. Το γεμίζουμε με 1 κομμάτι μοτσαρέλα και κλείνουμε καλά. Το πατάμε ελαφρά να πάρει σχήμα μπιφτεκιού.

Αφού ετοιμάσουμε όλα τα γεμιστά μπιφτέκια κοτόπουλο, τα ψήνουμε είτε στο γκριλ σε λαδωμένη σχάρα η σε ταψί με πατατούλες στο φούρνο.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος