FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Μύρισε… θάλασσα!

Ημερομηνία: 01-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Φιλαράκια μου αγαπημένα, στο σημερινό μας ραντεβού μπορεί να μην μύρισε… έρωτας βοριάς, μύρισε όμως… θάλασσα! Είπα να βάλουμε στο τραπέζι μας τα καλούδια της και να φτιάξουμε για την οικογένειά μας το Σαββατοκύριακο υπέροχες πραγματικά και νοστιμότατες συνταγές αξιοποιώντας με τον πιο έξυπνο και γευστικό τρόπο τα θεσπέσια δώρα της θάλασσας. Γαρίδες, σουπιές και ψαράκια ταπεινά – και οικονομικά- όπως το γαύρο και το λαβράκι, μαγειρεμένα όμως με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, περισσότερο γκουρμέ θα έλεγα, εύκολο όμως που δεν θα σας προβληματίσει ούτε με τα υλικά, ούτε με το χρόνο παρασκευής τους.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μεράκι και να ασχοληθείτε λίγο παραπάνω εκτελώντας όμως κατά γράμμα τις συνταγές. Τι έχουμε λοιπόν σήμερα στην ατζέντα μας; Κινέζικο ρύζι με γαρίδες, παραδοσιακές σουπιές με χόρτα, γαύρο με κρασί και σκόρδο και λαβράκι με σάλτσα μάραθου. Προτάσεις που θα σας ξετρελάνουν και θα αρέσουν και σε όλη την οικογένεια. Τι πρέπει να κάνετε; Καταρχήν μια βόλτα στα ψαράδικα και μετά διαλέξτε με προσοχή τα θαλασσινά σας, να είναι φρέσκα, γαριδούλες μπορείτε να βρείτε φρέσκιες τις πιο μικρές που είναι οικονομικές αλλά θέλουν λίγο χρόνο για καθάρισμα – βράστε τες ένα λεπτό σε καυτό νερό, αυτό κάνω εγώ- και ξεκινήστε τη μαγειρική σας! Περιμένω εντυπώσεις!

Κινέζικο ρύζι με γαρίδες

Υλικά

500 γραμμάρια γαρίδες καθαρισμένες

2 σκελίδες σκόρδα

2 μέτρια καρότα

1 κόκκινη πιπεριά

1 σφηνάκι κρασί λευκό

2.5 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι Μπασμάτι

1 φλυτζανάκι του καφές Σόγια σος

3 κουταλιές γουόστερ σος

Αλάτι- πιπέι – πάπρικα γλυκιά

¼ κ.γ σκόνη τζίντζερ

1 κ.σ μέλι

 

Εκτελεση

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, κόβουμε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια και σε μικρά μπαστουνάκια τα καρότα και την πιπεριά.

Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, χωρίς να παραβράσει.

Σε βαθύ τηγάνι ή γουόκ σωτάρουμε τις γαρίδες σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο με λίγο από το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και αφαιρούμε από το τηγάνι. Προσοχή, θέλει γύρω στα 3-4 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε στο τηγάνι 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, ελάχιστο αλάτι, πιπέρι και μισό κουταλάκι πάπρικα. Σωτάρουμε για λίγα λεπτά. Δε θέλουμε να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τις γαρίδες, ανακατέβουμε και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη σόγια σώς, τη γούστερ σως και το μέλι και ανακατέυουμε μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Τέλος προσθέτουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε για να δούμε αν χρειάζεται αλάτι.

Tips

Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες γαρίδες, τις βάζουμε κατευθείαν από την κατάψυξη σε ένα κατσαρολάκι χωρίς καθόλου νερό με 2 κουταλιές ξύδι σε δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει το νερό που έχουν. Δεν τις αφήνουμε παραπάνω. Στη συνέχεια τις σουρώνουμε και συνεχίζουμε τη συνταγή όπως περιγράφεται. Αν έχουν εντεράκι το αφαιρούμε με μαχαίρι.

Οι γαρίδες δε θέλουν πολύ μαγείρεμα γιατί σκληραίνουν και χάνουν τη γεύση τους.

Το αλάτι θέλει προσοχή γιατί ο σόγια σως είναι αρκετά αλμυρή. Γι᾽αυτό το προσθέτουμε ελάχιστο και διορθώνουμε στο τέλος αν χρειάζεται.

Την ποσότητα των λαχανικών μπορείτε να την αυξομοιώσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις.

Φρέσκιες σουπιές με χόρτα

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κ. σουπιές φρέσκες
1 κ. σπανάκι
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1/2 φλ.τσ. ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο
1 κουτί ντοματάκια στο χυμό τους
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές αφαιρώντας και το σακουλάκι με το μελάνι (μπορούμε να το κρατήσουμε στο ψυγείο για άλλη χρήση). Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια, χωρίζοντας τα πόδια τους στα δυο. Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά για 3′. Ρίχνουμε στο τηγάνι τις σουπιές και ανακατεύουμε. Θα αφήσουν αρχικά το νερό τους και όταν μείνουν με το λάδι θα τις ανακατέψουμε για 2-3 λεπτά.

Τις σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2′ σε δυνατή φωτιά. Κατόπιν ρίχνουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε. Αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, πρωτού προσθέσουμε το σπανάκι. Ελέγχουμε συχνά αν χρειάζονται νερό. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Το βάζουμε να μαραθεί σε κατσαρόλα με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύοντας (ή, εναλλακτικά, το ζεματίζουμε για 1′). Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και τον άνηθο. Την κατάλληλη στιγμή το προσθέτουμε στις σουπιές και αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί 10′.

Πηγή: Athniorama.gr

Λαβράκι με σάλτσα μάραθου και ούζο

Υλικά

ζωμός ψαριού: 1 λίτρο

κρεμμύδια ξερά: 4 ψιλοκομμένα

σκόρδο: 3 σκελίδες, ψιλοκομμένες

μάραθος: 300 γρ. φρέσκος, ψιλοκομμένος

ελαιόλαδο: 200 ml και λίγο επιπλέον για το άλειμμα

κουρκουμάς: 1/2 κουτάλι του γλυκού

λεμόνι: 30 ml, ο χυμός

ούζο: 40 ml

αλάτι: 1/2 κουταλιά της σούπας

πιπέρι: 1/4 κουταλιάς της σούπας

λαβράκια: 4 καθαρισμένα από κόκαλα και εντόσθια (300 γρ. το καθένα)

άνηθος: λίγος ψιλοκομμένος, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το ζωμό ψαριού, το μάραθο, τον κουρκουμά και το χυμό λεμονιού και βράζετε τη σάλτσα για 25΄. Την πολτοποιείτε πρώτα στο μπλέντερ, την φιλτράρετε μέσα από ψιλή σήτα και προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το ούζο.

Αλείφετε τα λαβράκια με λάδι, τα αλατίζετε ελαφρά και τα ψήνετε στη σχάρα ή σε τηγάνι αντικολλητικό. Σερβίρετε τη σάλτσα σε 4 πιάτα και από πάνω τοποθετείτε τα λαβράκια. Ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με λίγο άνηθο ψιλοκομμένο.

Η συνταγή είναι από τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου

Εύκολος γαύρος με σκόρδο και κρασί

Υλικά

Γαύρος: 750 γρ. καθαρισμένος από το κεφάλι και το κεντρικό κόκαλο

ελαιόλαδο: 100ml

λευκό κρασί: 100ml

σκόρδο: 1 κουταλιά της σούπας, κομμένο σε πολύ λεπτά φετάκια

αλάτι: 1/2 κουταλάκι του γλυκού

πιπέρι: 1/4 κουταλάκι του γλυκού

μαϊντανός: 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Ξεπλένετε τον καθαρισμένο γαύρο, τον βάζετε σε ένα σκεύος που περιέχει νερό και πάγο και τον αφήνετε για 10΄. Αφαιρείτε τον γαύρο από το νερό και τον στραγγίζετε πολύ καλά.

Ρίχνετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο και το σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε τον γαύρο, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να βράσει για 2΄ περίπου μέχρι να ψηθεί το ψάρι, δοκιμάζετε και –αν χρειάζεται– προσθέτετε και άλλο αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε σε 4 πιάτα, πασπαλίζετε με μαϊντανό και ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.

Η συνταγή είναι από τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος