FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής: Λαχταριστές πίτες

Ημερομηνία: 13-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Σήμερα αποφάσισα να σας δώσω συνταγές που αφορούν πιτούλες τριών διαφορετικών ειδών που με μια ωραία σαλάτα μπορούν τώρα το καλοκαίρι να γίνουν και κυρίως πιάτο και όχι απλά συνοδευτικό. Εγώ προσωπικά λατρεύω τις πίτες όλων των ειδών, αλλά προτιμώ τις εύκολες και χωρίς φύλλα και περίπλοκες οδηγίες. Έτσι η πρώτη είναι μια κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο και ειδικά όσο υπάρχουν κολοκύθια που είναι και πάμφθηνα μαζί με λίγη φέτα, μέσα σε ένα δεκάλεπτο προετοιμασίες και βεβαίως το απαραίτητο ψήσιμο θα έχετε ένα γευστικότατο αποτέλεσμα.

Η δεύτερη είναι λίγο πιο περίπλοκη, ωστός είναι ένα φαγάκι δυναμωτικό, υγιεινό και πολύ, πολύ ελαφρύ! Το φτιάχνετε σε 15 λεπτά και, μετά από μία ώρα περίπου ψήσιμο, απολαμβάνετε τη νοστιμιά και τις ευεργετικές ιδιότητες των συστατικών του. Κινόα με σπανάκι και κατίκι Δομοκού, μια εναλλακτική σπανακόπιτα, θρεπτική και με λίγες θερμίδες, ιδανική για όσους κάνουν δίαιτα, αλλά και για όσους θέλουν να τρέφονται υγιεινά.

Και η τελευταία είναι ένα κανταίφι με τυριά και πιπεριές Φλωρίνης, υπέροχη ως αποτέλεσμα που θα κερδίσει τις εντυπώσεις  όχι μόνο της οικογένειας αλλά και των προσκεκλημένων σας. Γλυκάκι ψυγείου για το τέλος, μια πανεύκολη συνταγή που ακόμα και άσχετοι να είσαστε με την ζαχαροπλαστική, είναι σίγουρο ότι θα πετύχει! Καλημέρες!

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά:

4 κολοκυθάκια

250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

2 αυγά

1 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 μεγάλο κομμάτι τυρί φέτα (200 γρ.)

1/3 ποτηριού καλαμποκέλαιο

1 μικρό κρεμμύδι

1/2 κόκκινη πιπεριά

αλάτι

πιπέρι

άνηθο (φρέσκο ή ξερό)

δυόσμο (φρέσκο ή ξερό)

λίγη φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση:

Τρίβετε στον τρίφτη τα κολοκυθάκια, ρίχνετε λίγο αλάτι και τα αφήνετε σε ένα στραγγιστήρι για 30′ να βγάλουν τα υγρά τους.(Κάθε τόσο τα στύβετε με το χέρι.)

Μετά από 30′ θα πρέπει να έχουν μειωθεί πολύ σε όγκο.

Παράλληλα έχετε ψιλοκόψει κρεμμύδι και πιπεριά και έχετε τρίψει την φέτα με ένα πιρούνι.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το σύρμα το γιαούρτι με τα αυγά και το λάδι.

Προσθέτετε τα τριμμένα κολοκυθάκια, το αλεύρι, την πιπεριά, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, την φέτα και αλατοπιπερώνετε.

Λαδώνετε ένα πυρέξ και ρίχνετε λίγη τριμμένη φρυγανιά.

Ρίχνετε το μείγμα και βάζετε λίγη ακόμη φρυγανιά για να κάνει ωραία κρούστα.Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο.Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 1 ώρα.

Η συνταγή είναι από το Cook cool.gr

Σπανακόπιτα με κινόα και κατίκι

Υλικά:

3 κουτ. σούπας σουσάμι

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το ταψί

500 γρ. φρέσκο σπανάκι (εγώ χρησιμοποίησα συσκευασμένο baby spinach από το σούπερ μάρκετ)

2 φλυτζάνια μαγειρεμένη κινόα (περίπου ¾ φλυτζανιού ωμή)

1 φλυτζάνι κατίκι Δομοκού

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο

1 κουτ. σούπας φρέσκο λεμονοθυμάρο, πολύ ψιλοκομμένο (αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε θυμάρι)

1 κουτ. γλυκού φρέσκο δενδρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο

¼ κουτ. σούπας μπούκοβο

¼ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 μεγάλα αυγά

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώστε ένα τετράγωνο ταψί μεγέθους 24×24εκ. και απλώστε το σουσάμι σε όλο το εσωτερικό του ταψιού, ώστε να κολλήσει παντού. Ζεματίστε το σπανάκι σε βραστό αλατισμένο νερό για 30’’-60’’. Σουρώστε το και όταν κρυώσει λίγο πιέστε το για να φύγει το νερό και να στραγγίξει τελείως και ψιλοκόψτε το.

Σε ένα τηγανάκι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το λεμονοθύμαρο, το δενδρολίβανο, το μπούκοβο και σωτάρετε μέχρι να μαραθούν, 5-7 λεπτά περίπου. Ρίξτε τα σε ένα μπωλ. Στο ίδιο μπωλ, προσθέστε το σπανάκι, την κινόα, το κατίκι, το πιπέρι και τα αυγά που τα έχετε χτυπήσει ελαφρά. Ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το μείγμα στο ταψάκι σας, απλώστε το καλά και ψήστε το για 65 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες του.

Μπορεί να σερβιριστεί και ζεστό και σε θερμοκρασία δωματίου. Εξαρτάται πώς θα θελήσετε να το απολαύσετε.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένο σπανάκι, αν επιθυμείτε. Υπολογίστε περίπου ¾ φλυτζανιού αποψυγμένου και στραγγισμένου σπανακιού. Αλλά υπάρχει καλύτερο από το φρέσκο;

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε κατίκι Δομοκού στην περιοχή που μένετε, δοκιμάστε το με φέτα ή οποιοδήποτε λευκό τυρί, κατά προτίμηση χαμηλών λιπαρών. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε την συνταγή και με κατσικίσιο τυρί.

Απολαύστε την κινόα με σπανάκι και κατίκι Δομοκού είτε σκέτο σαν σνακ, είτε με πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας, σαν ελαφρύ κυρίως γεύμα ή βραδινό.

Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

Κανταΐφι σουφλέ με τυριά, ζαμπόν και πιπεριές Φλωρίνης

1 πακέτο φύλλο κανταΐφι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες

1 λίτρο φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου

6 αβγά

1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά

2 πρέζες μοσχοκάρυδο

2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

Για τη γέμιση τυριών

300 γρ. φέτα τριμμένη

300 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

300 γρ. κασέρι τριμμένο

300 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο

2 αβγά

1/4 φλ. ελαιόλαδο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο, μακρόστενο πυράντοχο σκεύος. Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τις πιπεριές για 4′-5′ ανακατεύοντας. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
2. Τρίβουμε όλα τα τυριά σε χοντρό τρίφτη μέσα σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και τις χλιαρές πλέον πιπεριές. Τα ανακατεύουμε με κουτάλι πολύ καλά.
3. Χωρίζουμε το φύλλο κανταΐφι σε δύο ίσα μέρη. Ανοίγουμε και αφρατεύουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα. Στρώνουμε το μισό κανταΐφι στο πυράντοχο σκεύος και αδειάζουμε τη γέμιση. Από πάνω σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, αφού το ανοίξουμε με τα δάχτυλα, ώστε να αφρατέψει. Κόβουμε με μαχαίρι σε κομμάτια.
4. Χτυπάμε σε μπολ τα 6 αβγά με το γάλα, την πάπρικα και το μοσχοκάρυδο. Περιχύνουμε το κανταΐφι. Αφήνουμε να σταθεί για μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να ρουφήξει τα υγρά και να φουσκώσει το κανταΐφι. Περιχύνουμε έπειτα με το λιωμένο βούτυρο. 5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC και ψήνουμε για 50′ περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά και να φουσκώσει.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος