FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Καλοκαιρινές γεύσεις με καρπούζι

Ημερομηνία: 25-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Αν ένα φρούτο παραπέμπει απευθείας στο καλοκαίρι, αυτό είναι το καρπούζι! Το ζουμερό, υπεραγαπημένο φρούτο δροσίζει, ενυδατώνει τον οργανισμό, είναι ένα κορυφαίο διουρητικό και βέβαια η γεύση του είναι ταυτισμένη με καλοκαιρινό απόγευμα ή βραδάκι, στον κήπο ή τη βεράντα, μετά το τέλος μιας ζεστής μέρας, με καλή παρέα.

Είναι αλήθεια όμως ότι με το καρπούζι μπορούμε να κάνουμε τρελούς συνδυασμούς, να φτιάξουμε υπέροχες συνταγές και να το απολαύσουμε με διάφορους τρόπους. Σήμερα είπα λοιπόν, με αφορμή ένα υπέροχο κριτσανιστό γλυκό καρπούζι που έφαγα χθες από τα χεράκια της φίλης Παναγιώτας, να σας προτείνω εναλλακτικούς τρόπους για να το απολαύσετε και όχι μόνο ως γλυκό, αλλά και στην αλμυρή του εκδοχή με φέτα- θεϊκό- με άλλα τυριά όπως χαλούμι ψητό,  ή ροκφόρ, καρπούζι με γιαούρτι αλλά και… καρπούζι στο… γκριλ, καλά ακούσατε.

Τρέξτε λοιπόν, αγοράστε καρπούζι και επιδοθείτε σε αγώνα δρόμου παρασκευής διαφόρων εδεσμάτων!  Επίσης σας προτείνω μια ωραία καρπουζόπιτα, ένα πρωτότυπο γλυκό που είχε παρουσιάσει από τη Μήλο ο Ηλίας Μαμαλάκης! Σπεύστε να εντυπωσιάσετε και καλοφάγωτα!

Γλυκό του κουταλιού καρπούζι

Υλικά:

  • Σε κάθε κιλό καρπούζι – καθαρό βάρος κομματιών-  αντιστοιχούν  800 γραμμάρια ζάχαρη
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 κλαράκι αρμπαρόριζα

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε με την επιλογή του καρπουζιού που πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο χοντρόφλουδο. Αφαιρούμε το κόκκινο μέρος, αφήνοντας ελάχιστο πάνω στο λευκό και στην συνέχεια αφαιρούμε εντελώς την φλούδα- το πράσινο μέρος. Το γλυκό γίνεται μόνο με το ενδιάμεσο λευκό μέρος του καρπουζιού. Κόβουμε είτε σε λεπτά κομμάτια ζουλιέν είτε σε πιο χοντρά τετράγωνα κομμάτια, όπως αρέσει στην κάθε νοικοκυρά.

Μόλις ετοιμάσουμε τα κομμάτια του καρπουζιού που θα κάνουμε γλυκό με τον τρόπο που προαναφέραμε, τα ζυγίζουμε για να προσθέσουμε την ανάλογη ζάχαρη, γι αυτό και λέμε σε κάθε κιλό κομματιών καρπουζιού αντιστοιχούν 800 γραμμάρια ζάχαρη, κάτι λιγότερο από κλασικό ένα προς ένα.   Αφήνουμε το καρπούζι με το χυμό του λεμονιού για μια ώρα για να σκληρύνει και να μην μαυρίσει σε μια λεκάνη και προσθέτουμε μετά την μια ώρα τη ζάχαρη. Για πέντε ώρες τουλάχιστον αφήνουμε το καρπούζι να βγάλει τα υγρά του- όπως ακριβώς με τη φράουλα- και περνάμε στην επόμενη φάση.  Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το καρπούζι να πάρει την πρώτη βράση. Προσθέτουμε ένα ποτήρι του κρασιού νερού – σε ότι υγρά δικά του έχουν μείνει- και αμέσως το σβήνουμε και το αφήνουμε έτσι ένα 24ώρο. Την επόμενη μέρα, το βάζουμε ξανά σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε πλέον το γλυκό να δέσει αφού προσθέσουμε  την αρμπαρόριζα. Αν δούμε ότι το γλυκό έχει μαλακώσει αρκετά και το σιρόπι δεν έχει δέσει όσο θέλουμε αφαιρούμε το γλυκό από την κατσαρόλα και αφήνουμε μόνο του το σιρόπι να δέσει. Το σιρόπι είναι έτοιμο όταν ακούμε το χαρακτηριστικό ήχο της… μπουρμπουλήθρας! Το αποθηκεύουμε ζεστό σε αποστειρωμένα βάζα.

Η συνταγή είναι από την Παναγιώτα Ιωάννου

Μελωμένη καρπουζόπιτα από την Μήλο

Υλικά:

  • 1 καρπούζι
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • ½ φλ. μέλι
  • ¾ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. αλεύρι
  • σουσάμι
  • κανέλλα

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε το καρπούζι, αφαιρούμε τα κουκούτσια και το κόβουμε σε κύβους.
  2. Το βάζουμε σε λεκάνη και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το μέλι. Ζυμώνουμε με τα χέρια και αδειάζουμε το ζουμί.
  3. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και στρώνουμε το καρπούζι σε πάχος 1 εκ. μόνο.
  4. Περιχύνουμε με λίγο λάδι ακόμη και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα και μπόλικο σουσάμι μέχρι να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 45′ για μισή ωρίτσα και στη συνέχεια βγάζετε το ταψί προσεκτικά και σκορπάτε επάνω στην πίτα το σουσάμι. Αφήνετε άλλο ένα τέταρτο να ψηθεί και να κάνει μία όμορφη κρούστα.

Tips:

Θέλει υπομονή όσο ξεσποριάζουμε το καρπούζι, μην φάει κανένας δύστυχος τα κουκούτσια! Βάλτε την ψίχα του καρπουζιού σε ένα σουρωτήρι, στο οποίο από κάτω έχετε στερεώσει μία μεγάλη κατσαρόλα. Πατήστε με τα χέρια σας το καρπούζι, ώστε να φύγουν τα υγρά του και να γίνει όλο μία ενιαία μάζα. Το χυμό από κάτω, βάλτε τον στο ψυγείο και πιείτε τον το βραδάκι στο μπαλκόνι με πολλά παγάκια και λίγο ρούμι μέσα!!

Η συνταγή είναι από τον Ηλία Μαμαλάκη 

Ψητό καρπούζι με σαλάτα και γιαούρτι
Όσο απίθανο κι αν ακούγεται, το ψητό καρπούζι αφήνει μια γλυκιά, μελωμένη γεύση που ταιριάζει ιδανικά με την σαλάτα

Υλικά:

  • 2 φέτες καρπούζι, καθαρισμένες και κομμένες σε πλατιά κομμάτια
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 4 κουταλιές του γλυκού μπαλσάμικο
  • ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 φλιτζάνι με φύλλα μέντας, βασιλικού και δυόσμου
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Αλείφετε το καρπούζι με ελαιόλαδο και το ψήνετε είτε στο μπάρμπεκιου είτε σε τηγάνι με ραβδώσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να φανούν οι μαύρες γραμμές πάνω στο καρπούζι.
Σε μπολ ανακατεύετε το μισό μπαλσάμικο, τα ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά.
Με το υπόλοιπο μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι ανακατεύετε το γιαούρτι.
Προσθέτετε στο μπολ με τα ντοματίνια το καρπούζι και το γιαούρτι και σερβίρετε.

Σε ανοιχτή πιατέλα στρώνουμε τη ρόκα. Πασπαλίζουμε με τις λιαστές ντομάτες. Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες (δαχτυλίδια) το κρεμμύδι και το προσθέτουμε. Καθαρίζουμε το καρπούζι από τους σπόρους και το κόβουμε σε φέτες ή σε καρέ. Το προσθέτουμε. Ψιλοκόβουμε το δυόσμο την τελευταία στιγμή και πασπαλίζουμε με τη φέτα. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

(Η συνταγή  είναι από το Lovecooking.gr).

Καρπούζι με φέτα και βαλσαμικό ξίδι

Υλικά:

  • Καρπούζι
  • Μπαλσάμικο
  • Φέτα
  • Ζάχαρη
  • Δυόσμος
  • Αλάτι- πιπέρι

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω για 4 λεπτά 1/4 φλιτζανιού βαλσαμικό ξίδι και 1 κουταλιά ζάχαρη, μέχρι να μειωθεί το μείγμα στο μισό και να γίνει σαν σιρόπι. Μοιράζω φέτες καρπουζιού σε πιάτα και τις περιχύνω με το σιρόπι. Από πάνω θρυμματίζω φέτα, πασπαλίζω με ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο και πιπέρι και σερβίρω.

Η συνταγή είναι από την Ντίνα Νικολαόυ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος