FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής: Καλοκαιράκι και ψαράκι!

Ημερομηνία: 11-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Γράφει και επιμελείται η Ελένη Παπαδοπούλου

Το ευλογημένο καλοκαιράκι συνήθως μας ανοίγει την όρεξη για ψαροφαγία κι έτσι αυτήν την εβδομάδα, λέω να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο της θάλασσας κι όχι απαραίτητα με… πρώτα ψάρια, αλλά με ταπεινή σαρδελίτσα, με τόνο και τσιπούρα και αν βέβαια το επιτρέπουν τα οικονομικά σας… ανεβαίνετε κατηγορία!

Τραπεζάκια έξω λοιπόν, στην αυλή, ή δίπλα στο κύμα άμα είστε τυχεροί και τα καλοκαίρια την περνάτε στα θαλασσόσπιτα, ή στο ταβερνάκι της προκυμαίας με  ψαράκι στο πιάτο σας.

Η σαρδέλα είναι το ψάρι του καλοκαιριού. Υπάρχει σε αφθονία και είναι οικονομικό, το μεσημεριανό σας θα είναι έτοιμο με λιγότερο από 5 ευρώ και φυσικά πάρα πολύ υγιεινό λόγω των Ω-3 λιπαρών που περιέχει. Φαγητό πεντανόστιμο, πραγματικά πανεύκολο και μπορείτε να τις συνδυάσετε με πατατούλες, ψητέ ή βραστές σαλάτα ανάλογα με τα γούστα σας.

Συνταγές για την σαρδέλα υπάρχουν πολλές, εγώ σας προτείνω να τις κάνετε ψητές στο χαρτί.  Η δεύτερη ψαροσυνταγή που σας προτείνω είναι φρέσκος τόνος- επίσης σε χαμηλή τιμή δεν είναι ανάγκη να καταξοδευτείτε- και μπορείτε να τον συνδυάσετε με πληγούρι, μια εξαιρετική πρόταση από τον μετρ του είδους σεφ Λευτέρη Λαζάρου που θα σας ενθουσιάσει. Έχω όμως και πρόταση για τσιπούρα κι αν δεν είστε σε θέση να ανάψετε κάρβουνα που είναι και το κορυφαίο, βάλτε την κι αυτήν στην λαδόκολλα και θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Κι επειδή το γλυκάκι είναι απαραίτητο για να αλλάξουμε και γεύση από το ψάρι, σας έχω ένα λαχταριστό γλυκό ψυγείου με πορτοκαλάδα που έφτιαχνε η μητέρα μου τα καλοκαίρια και δεν έλειπε ποτέ από το σπίτι μας! Φιλάκια πολλά!!!!

Σαρδέλες ψητές στη λαδόκολλα

Υλικά (για 4-5 άτομα)
1 κιλό σαρδέλες
4 πρέζες ρίγανη ξερή και 4 κλαράκια φρέσκια, τα φύλλα- προαιρετικά βάλτε θρούμπι και μαντζουράνα-
χοντρό αλάτι, πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο ανά πακέτο
2 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες

4 κομμάτια λαδόχαρτου

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 240-250 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τις σαρδέλες: Τις καθαρίζετε κόβοντας το κεφάλι ή όχι, ανάλογα με τα γούστα σας και βγάζετε τα εντόσθια τραβώντας τα κατά μήκος του σώματος (είναι πιο ωραίες πάντως αποκεφαλισμένες). Τις πλένετε και τις στεγνώνετε ελαφρά (να μην έχουν νερά).
Τις μοιράζετε σε 4 λαδόκολες και προσθέτετε πάνω τους τα υπόλοιπα υλικά – το ελαιόλαδο από 1 γραμμή.
Κλείνετε σφιχτά τα πακέτα διπλώνοντας τις άκρες και τα δένετε ή για ευκολία σφραγίζετε τα πλαϊνά  με συρραπτικό
Τα τοποθετείτε σε ταψί και ψήνετε για 15-16 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των σαρδελών.
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε κάθε πακέτο σε δικό του πιάτο και αφήνετε να το ανοίξει ο καθένας μόνος του.

Tips:

Μπορείτε να αφαιρέσετε και το κεντρικό κόκκαλο ειδικά αν οι σαρδέλες είναι κάπως μεγάλες και να τις ανοίξετε να γίνουν φιλέτο, απλά θέλει προσοχή να μην διαλυθούν και να διαθέσετε λίγο περισσότερο χρόνο και υπομονή.

Πηγή: Pantespani.com

Τόνος στον φούρνο με πλιγούρι

Υλικά
1 κιλό φρέσκος τόνος, σε 8 φέτες
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
2 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
1 κλωναράκι φρέσκου θυμαριού, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα ή 1 κ.γ. ξερό, τριμμένο
8 φλ. ζωμό λαχανικών (από βιολογικό κύβο ή ψυγείου)
1½ φλ. πλιγούρι, μέτριο
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη δάφνη, το θυμάρι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τον ζωμό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις). Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε το πλιγούρι, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά. Βάζουμε από πάνω τα ψάρια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 8-10 λεπτά ακόμη. Σερβίρεται ζεστό.
Η συνταγή είναι από τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου

Τσιπούρες γεμιστές με μυρωδικά στη λαδόκολλα

Υλικά:

4 τσιπούρες (περίπου 300 γρ. η καθεμία), καθαρισμένες και χωρίς το κεντρικό εσωτερικό κόκαλο (ζητήστε από τον ιχθυοπώλη σας να τις καθαρίσει)

2 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες
ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
ξύσμα από 1 λάιμ (μοσχολέμονο), ακέρωτο
2 πρέζες κόκκινο πιπέρι
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο ή ξερό, τριμμένο
1 κ.σ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη ή ξερή, τριμμένη
200 ml έ.π. ελαιόλαδο
χυμός από 2 λεμόνια
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις). Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού και λάιμ, το κόκκινο πιπέρι, τον μαϊντανό, το θυμάρι, τη μαντζουράνα, το λάδι, τον χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με ένα μεγάλο κουτάλι και μοιράζουμε το περιεχόμενο στο εσωτερικό των ψαριών. Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά τα ψάρια και τυλίγουμε προσεκτικά το κάθε ψάρι σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα. Τα τοποθετούμε όλα μαζί σε ένα ταψί και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.

Πηγή: Alatikaipiperi.gr

Γλυκό ψυγείου με πορτοκαλάδα

Υλικά:

1 πακέτο άνθος αραβοσίτου- όχι κρέμα αραβοσίτου στιγμής-

3 ποτήρια γάλα

4 κουτιά πορτοκαλάδα μπλε χωρίς ανθρακικό

2 ποτήρια ζάχαρη

2 πακέτα σαβαγιάρ- ή πτι μπέρ-

Ι φάκελο σαντιγί γκαρνί

Αμύγδαλο φιλέ για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

– Σε ένα μεγάλο ορθογώνιο πυρέξ  βαλτε μία στρώση από τα μπισκότα αφού πρώτα τ έχετε βουτήξει ελαφρά στο γάλα- αν έχετε και λίγο κονιάκ του πάει ωραία-.

– Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε τη μισή ποσότητα της κρέμας αραβοσίτου, ένα ποτήρι ζάχαρη, τα τρία ποτήρια γάλα και ανακατέψτε. Αφήστε το μείγμα σας να βράσει ελαφρά μέχρι να πήξει και προσοχή μην σβωλιάσει, ανακατεύεται συνέχεια.

– Όταν πήξει, ρίξτε το πάνω στα μπισκότα και έπειτα απλώστε ακόμα μία στρώση με μπισκότα. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε την υπόλοιπη κρέμα, ένα ποτήρι ζάχαρη και την πορτοκαλάδα και αφήστε το να βράσει σε χαμηλή φωτιά.

– Ρίξτε το νέο μείγμα πάνω από τη δεύτερη στρώση μπισκότα κι όταν κρυώσει βάλτε το γλυκό σας στο ψυγείο και σε μια ώρα ετοιμάστε την σαντιγί γκαρνί σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού, στρώστε πάνω από την πορτοκαλάδα και αφήστε το να πήξει καλά. Στολίστε με αμύγδαλο φιλί καβουρντισμένο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος