FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Η Καλίδονα της παράδοσης

Ημερομηνία: 03-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Για δεύτερη φορά συνεχίζω και σήμερα – θα επανέλθω και την επόμενη εβδομάδα- το αφιέρωμα που ξεκίνησα την προηγούμενη Παρασκευή στο υπέροχο πραγματικά βιβλίο συνταγών του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας ΣΑΡΕΝΑ Ζαχάρως, αφού πολλές από τις φίλες μου, μου ζήτησαν περισσότερες παραδοσιακές συνταγές από το βιβλίο που σας συνιστώ να το αποκτήσετε για την βιβλιοθήκη μαγειρικής σας, γιατί πραγματικά θα σας λύσει τα χέρια.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω για να σας παρουσιάσω, προσπάθησα όμως να καλύψω όλα τα γούστα. Ξεκινάω λοιπόν με αγριογούρουνο φρικασέ κι αν δεν είστε από τις τυχερές να έχετε άντρα… κυνηγό, αγριογούρουνο μπορείτε να βρείτε και σε καλά κρεοπωλεία, εξαιρετικό κρέας και νοστιμότατο. Σαν δεύτερη και τρίτη επιλογή, σας προτείνω  μια μακαρονόπιτα που θα λατρέψουν κυρίως τα παιδιά και επίσης μοσχαράκι στιφάδο για Κυριακάτικο φαγητό. Όσο για το γλυκάκι μας, κάντε την παραδοσιακή ραβανί που φτιάχνουν πολύ στα χωριά της Ηλείας, ειδικά οι παλιές νοικοκυρές έχουν μια μαεστρία σ’ αυτό το γλυκό που έχει ρίζες από πολύ παλιά.

Βέβαια να ξέρετε ότι  όσο απλό και να δείχνει στην παρασκευή του, έχει τα δικά του μυστικά, κυρίως στο πήξιμο του χυλού, που γίνεται σχεδόν όπως και ο χαλβάς. Είναι ένα γλυκό που πρέπει να περάσει και στις επόμενες γενεές,  σπουδαία παρακαταθήκη για την κουζίνα της Ηλείας.

Σ.Σ Για να αποκτήσετε το βιβλίο μαγειρικής απευθυνθείτε στην σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου στο facebook ή στην πρόεδρο την κ. Τριανταφυλλιά Νιάρχου.

Αγριογούρουνο φρικασέ 

Υλικά:

1 κιλό αγριογούρουνο

1 μεγάλο κρεμμύδι

5 φρέσκα κρεμμυδάκια

Μαρούλι, άνιθο, λεμόνι, αλάτι

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

1 αυγό  

Εκτέλεση: 

Βάζουμε το λάδι με τα κρεμμύδια να μαραθούν. Προσθέτουμε το κρέας λίγο να τσιγαριστεί. Ρίχνουμε το ανάλογο νερό και αφού βράσει για 15 λεπτά προσθέτουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά και λαχανικά και βράζει σε χαμηλή φωτιά. Όταν είναι έτοιμο, ετοιμάζουμε ένα αυγολέμονο με λίγο αλεύρι και το ρίχνουμε στο έτοιμο κρέσας, Το φαγητό θα πρέπει να πάρει μια μικρή βράση με το αυγό αλλά προσοχή να μην σας κόψει.  

*Η συνταγή είναι από την Χαρούλα Κρίβα

Μακαρονόπιτα

Υλικά:

½ κιλό φύλλο για πίτε – ανοίγουμε 3 φύλλα για μέγεθος ταψιού 38-

1 πακέτο μακαρόνια Νο 5 βρασμένα

5 αυγά

2 κουτιά γάλα εβαπορέ

½ κιλό φέτα πιπέρι, μοσχοκάρυδο

2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι

Άνιθος

Εκτέλεση:

Βάζουμε στο ταψί 3 φύλλα και τα αλείφουμε με λάδι ή βούτρο. Έχουμε χτυπήσει αυγά, γάλα και σιμιγδάλι και ρίχνουμε και την φέτα τριμμένη μαζί με τον άνιθο και ανακατεύουμε με τα βρασμένα μακαρόνια. . Στη συνέχεια εναλλάξ, τοποθετούμε φύλλο- μίγμα, μέχρι να τελειώσουμε με τρία φύλλα και αυτά αλειμμένα με λάδι ή βούτυρο. Επάνω το βρέχουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε στους 180ο για 45 λεπτά.

*Η συνταγή είναι από την Ουρανία Ανατζούτσουλα

Μοσχάρι στιφάδο

Υλικά:

1 κιλό μοσχάρι

1 κιλό κρεμμυδάκια- κοκκάρι ή μικρά κρεμμύδια-

4 σκελίδες σκόρδο

3 φύλλα δάφνης

Κανέλλα, γαρύφαλο- αλάτι- πιπέρι

2 κουταλιές πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό

Ι φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

½ φλιτζάνι του τσαγιού ξύδι

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες περίπου.

*Η συνταγή είναι από την Γλυκερία Σιάγκα

Ραβανί

Υλικά:

2 ποτήρια του νερού λάδι

4 ποτήρια του νερού σιμιγδάλι ψιλό

4 ποτήρια του νερού ζάχαρη

5 ½ ποτήρια του νερού, νερό

3 κουταλιές της σούπας μέλι 

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στην κατσαρόλα για να γίνει ένας πηχτός χυλός. Μόλις είναι έτοιμο,  βάζουμε το μίγμα στο ταψί, το χαράχουμε και τοποθετούμε από πάνω το αμύγδαλο σε κάθε κομμάτι. Ψήνουμε το γλυκό στους 200ο και το κάνουμε όσο τραγανό θέλουμε.

*Η συνταγή είναι από την Ειρήνη Τζιόρου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος