FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Γλυκιά σαν… μαρμελάδα!

Ημερομηνία: 18-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Γράφει και επιμελείται η Ελένη Παπαδοπούλου

Τα καλούδια του καλοκαιριού, λαχανικά και κυρίως φρούτα εποχής, στην κυριολεξία τα λάτρεψα στην τελευταία μου βόλτα στη λαϊκή όπου και μου γεννήθηκαν ιδέες για το πώς μπορούμε αυτήν την εποχή να τα εκμεταλλευτούμε και να φτιάξουμε ωραίες συνταγές.

Τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φρούτα είναι τα βερίκοκα, ειδικά εκείνα τα μικρά, φρεσκοκομμένα από βερικοκιές της περιοχής μας, που έχουν άρωμα και γεύση και χρώμα… ηλιοβασιλέματος! Όπως βεβαίως και τα κεράσια και τα βύσσινα που βρίσκονται σε αφθονία και έχουν κατέβει και οι τιμές τους.

Έτσι σήμερα είπα να αφήσουμε λίγο στην άκρη τα φαγητά και να φτιάξουμε μαρμελάδες, τάρτες και λικέρ. Ειδικά τα δύο τελευταία – αν κάνετε πιο μεγάλες ποσότητες- θα τα έχετε για καιρό. Η μαρμελάδα βερίκοκο θα συμπληρώσει το πρωινό σας, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολλά γλυκά. Με φρέσκα βερίκοκα, φτιάξτε μια εύκολη τάρτα, θα γλείφετε τα δάχτυλά σας, σας το εγγυώμαι.

Καλή μαρμελάδα εποχής είναι και η φράουλα που μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και για σε παγωτά ή γιαούρτι και η συνταγή είναι πραγματικά πανεύκολη, αρκεί να πετύχετε το σωστό δέσιμο.  Όσο για το λικέρ βύσσινο ή κεράσι, έχει λίγο δουλίτσα, αλλά αξίζει τον κόπο, αρκεί να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες.

Μαρμελάδα βερίκοκο

Υλικά Συνταγής:

  • 20 μεγάλα κομμάτια βερίκοκα
  • 800 γραµ. ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)

Εκτέλεση

  • Για τη μαρμελάδα βερίκοκο, τα φρούτα µας πρέπει να είναι ώριμα και χωρίς χτυπήματα. Τα πλένουμε πολύ καλά και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα τοποθετούμε σε μικρό πυράντοχο σκεύος εναλλάξ µε τη ζάχαρη. Τα καλύπτουμε µε μεμβράνη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για µία νύχτα. Στο διάστημα αυτό τα ανακατεύουμε µία µε δύο φορές.
  • Την επόμενη μέρα η ζάχαρη πρέπει να έχει λιώσει και να είναι σαν σιρόπι. Αδειάζουμε το μείγμα σε κατσαρόλα µε χοντρή βάση. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20΄, έως ότου η μαρµελάδα να αφήνει στρώση στην ανάποδη μεριά της κουτάλας.
  • Στο τελευταίο βράσιμο προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε 1΄-2΄.

Όσο είναι ακόμα ζεστή η μαρμελάδα, γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βαζάκια.

Tips-Εάν κάνετε για πρώτη φορά μαρµελάδα, βράστε τη λιγότερη ώρα, αφήστε τη να κρυώσει και δέστε τη ξανά για λίγα λεπτά. Έτσι πετυχαίνεται το σωστό δέσιμο-δεν βγαίνει ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ αραιή.

Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα

Η κλασική μέθοδος είναι η αποστείρωση στο φούρνο, ωστόσο για την ευκολία σας αν δεν θέλετε να τα αποστειρώσετε στο φούρνο, κάντε το σε μια κατσαρόλα και το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Βάζουμε τα καθαρά – πλυμένα καλά- βάζα μαζί με τα καπάκια μεσα σε μία βαθιά κατσαρόλα, που έχουμε τοποθετήσει μία πετσέτα.

Καλύπτουμε με νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

Τα αφήνουμε να στεγνώσουν αναποδογυρισμένα πάνω σε μία καθαρή πετσέτα.

Πηγή: argiro.gr

Μαρμελάδα φράουλα

  • 1 κιλό φράουλες
  • 600 γρ. έως 1 κιλό ζάχαρη
  • 1/4 φλ. χυμό λεμόνι

Εκτέλεση:

1)Οι φράουλες πρέπει να είναι ώριμες αλλά γερές. Τις πλένουμε καλά, κόβουμε τα κοτσάνια τους και τις βάζουμε σε λεκάνη. Τις λιώνουμε με το χέρι.

2) Τις ρίχνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού.

3) Τις αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία 105° (η μαρμελάδα πέφτει σε παχύρευστη μάζα από το κουτάλι.

4) Αφού κρυώσει, τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τη φυλάμε στο ψυγείο.

Πηγή: οι συνταγές της παρέας

Πίτα με βερίκοκα

Yλικά

  • 800 γραμ. ώριμα βερίκοκα χωρίς χτυπήματα
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 κρόκοι από μεγάλα αυγά
  • 60 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γραμ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 30 γραμ. πούδρα αμυγδάλου
  • 200 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Για το σερβίρισμα
  • άχνη ζάχαρη
  • κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Για την πίτα με βερίκοκα, πλένουμε πρώτα καλά, στεγνώνουμε τα βερίκοκα και τα κόβουμε στη μέση, αφαιρώντας το κουκούτσι. Βουτυρώνουμε ταψάκι 22 εκ. Αραδιάζουμε τα βερίκοκα σφιχτά μεταξύ τους, με τη φλούδα να ακουμπάει στο ταψάκι.

Σε μπολ βάζουμε τα αυγά, το αλεύρι , τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αμύγδαλο και την κρέμα γάλακτος , τα χτυπάμε με σύρμα και περιχύνουμε τα βερίκοκα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις για 30′.
Σερβίρεται ζεστή με ζάχαρη άχνη και κρέμα.

Πηγή: argiro.gr

Σπιτικό λικέρ κεράσι ή βύσσινο

Ευτυχώς σε αυτήν τη χώρα τα κεράσια και τα βύσσινα είναι άφθονα. Με ελάχιστο κόπο, μικρή αναμονή και πολύ μεράκι, μπορούμε να απολαμβάνουμε τα δικά μας σπιτικά λικέρ, τα οποία είναι ένα εξαιρετικό δώρο για τους φίλους μας και απαραίτητη προσθήκη για την κάβα μας.

Θα τα απολαύσετε σκέτα ή με πάγο, σε υπέροχα δροσιστικά κοκτέιλ αλλά και στα γλυκά σας. Και είναι πανεύκολο να τα φτιάξετε μέσα σε μία εβδομάδα!

Υλικά (για 2,5-3 λίτρα λικέρ)

1,5 κιλό κεράσια ή βύσσινα (με τα κουκούτσια)
½ λίτρο βότκα ή καλής ποιότητας τσίπουρο
1 κιλό ζάχαρη
750 ml νερό (καλύτερα εμφιαλωμένο)
1 λοβό βανίλιας ή 10-12 καρφάκια γαρίφαλο (προαιρετικά)

Θα χρειαστείτε…

Ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς (αποστειρωμένο)
1 μεγάλο κομμάτι λεπτό ύφασμα (τουλπάνι) ή ένα λεπτό σουρωτήρι
Ένα χωνί
Γυάλινα μπουκάλια για την εμφιάλωση (αποστειρωμένα)

Εκτέλεση

Αφαιρούμε όλα τα κοτσάνια και τα φύλλα και πλένουμε καλά τα φρούτα. Ελέγχουμε αν υπάρχουν χτυπημένα ή χαλασμένα κεράσια ή βύσσινα, τα οποία αφαιρούμε. Θα πρέπει στο τέλος να μας μείνει 1,5 κιλό σφιχτά κεράσια σε άριστη κατάσταση.

Τοποθετούμε 1 στρώση φρούτων στον πάτο του γυάλινου δοχείου και την καλύπτουμε με μία στρώση ζάχαρης. Απλώνουμε μία δεύτερη στρώση κεράσια (ή βύσσινα) και άλλη μία στρώση ζάχαρης. Συνεχίζουμε σε αυτήν τη λογική μέχρι να τοποθετήσουμε στο δοχείο όλα τα φρούτα και η τελευταία στρώση να είναι από ζάχαρη.

Αν χρησιμοποιήσουμε γαρίφαλα ή βανίλια, χαράζουμε με ένα μαχαίρι στα δύο τον λοβό και αφαιρούμε τα σποράκια του. Τον τοποθετούμε μέσα στο δοχείο μαζί με τα σποράκια ή αντίστοιχα ρίχνουμε τα γαρίφαλα. Αν δεν αρωματίσουμε το λικέρ μας με τίποτα από τα δύο, παρακάμπτουμε αυτό το βήμα.

Προσθέτουμε το αλκοόλ και το νερό και κλείνουμε το δοχείο αεροστεγώς. Τοποθετούμε το γυάλινο βάζο σε ένα φωτεινό σημείο που αερίζεται καλά, αλλά δεν το χτυπάει απευθείας το φως του ήλιου.

Για τις επόμενες 7 ημέρες ανακατεύουμε καθημερινά το περιεχόμενο του δοχείου με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Συνήθως την πέμπτη ημέρα η ζάχαρη έχει πλέον διαλυθεί, αλλά χρειάζονται οι δύο επιπλέον για να ωριμάσει καλύτερα το λικέρ και να αποκτήσει το χαρακτηριστικό του χρώμα και άρωμα.

Στραγγίζουμε το λικέρ με το τουλπάνι και το ρίχνουμε μέσα στα αποστειρωμένα μπουκάλια. Κλείνουμε αεροστεγώς και φυλάσσουμε στο ψυγείο.

Πηγή: οι συνταγές της Βενετίας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος