FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Αποκριάτικες συνταγές

Ημερομηνία: 13-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

tzoulamas

Το τριώδιο έχει μπει για τα καλά, δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι! Και δεν είναι μόνο τα καρναβάλια και τα ξεφαντώματα συνδεδεμένα με την Αποκριά, είναι και τα φαγητά.

Οι ονομασίες της δεύτερης και της τρίτης εβδομάδας του καρναβαλιού “κρεατινή” και “τυρινή” αντίστοιχα, οφείλονται στην κατανάλωση κρεατικών και γαλακτοκομικών, ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια η μεγάλη νηστεία., Από τη μια άδειαζαν τα κελάρια από τους “πειρασμούς”, από την άλλη χόρταιναν κρεατικά πριν τη νηστεία. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ηλεία, κυρίως στα Μακρίσια, αλλά και σε άλλα ακόμα χωριά,  έχουμε την γουρουνοσφαγή, ένα πατροπαράδοτο έθιμο των Αποκριών, που κορυφώνεται σήμερα με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων, με ψητούρα, ενώ ακολουθεί το λιώσιμο του γουρουνιού, η παρασκευή λουκάνικων, οι τσιγαρίδες, το παστό κ.ο.κ.  Σε άλλες περιοχές της χώρας, έχουμε τα χειροποίητα ζυμαρικά με τυρί -όπως τα σκιουφιχτά με ανθότυρο στην Κρήτη, το μαγκίρι, οι κουρκουμπίνες στη νότια Εύβοια, το  βενετσιάνικο παστίτσιο στα Κύθηρα ή ο τζουλαμάς στην Κρήτη.

Συναντάμε και πολλές πίτες: τα σιροπιασμένα καλιτσούνια με μυζήθρα ή μυζηθρόπιτες και το κρητικό μπουρέκι με ανθότυρο, μακαρονόπιτες, γαλόπιτες μπουρέκια με κίτρινη κολοκύθα κλπ/ ενώ πολλά παραδοσιακά φαγητά της Αποκριάς συνδυάζουν το γλυκό με το αλμυρό. Στα γλυκά, την τιμητική τους έχουν απλά γλυκά του τηγανιού, σαν τις τηγανίτες και τους λουκουμάδες, διάφορες γλυκιές πίτες, αλλά και τα σιροπιαστά.

Ο κατάλογος είναι μακρύς, αλλά σήμερα επέλεξα να σας παρουσιάσω κάποιες από αυτές τις συνταγές. Τον τζουλαμά από την Κρήτη, το παστό από την Ηλεία και το χοιρινό κλέφτικο μπουτάκι που φτιάχνουμε και εμείς εδώ αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές. Για γλυκάκι, παραδοσιακή γαλατόπιτα!

Υ.Γ. Περιμένω τις δικές σας συνταγές στο email μου για να τις παρουσιάσουμε!

Τζουλαμάς κρητικός

Υλικά

Για το φύλλο:
500 γρ. αλεύρι
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. αλάτι
1 φλ.τσ. νερό
(ή 6 φύλλα κρούστας)

Για τη γέμιση:
300 γρ. μοσχαρίσιο ή αρνίσιο συκώτι ή κοτόπουλο σε μικρά κομματάκια
2 1/2 φλ.τσ. ρύζι καρολίνα
1 φλ.τσ. αμύγδαλα ασπρισμένα, κουκουνάρι και καρύδια
4 φλ.τσ. ζωμός κότας
1 φλ.τσ. γάλα
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
2 φλ.τσ. ζάχαρη
κανέλα, γαρύφαλλο τριμμένο, μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο με 1 κ.σ βούτυρο και σοτάρουμε τα συκωτάκια να ροδίσουν σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι. Το ανακατεύουμε με τα συκωτάκια δυο τρεις φορές και ρίχνουμε το ζωμό. Το αφήνουμε να βράσει 10′, προσθέτουμε τη σταφίδα, τα μπαχαρικά και 4 κ.σ. ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο.
Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 30′. Ανοίγουμε συνολικά 6 φύλλα. Στρώνουμε τα 3 στο ταψί (βουτυρωμένα ή λαδωμένα ένα-ένα), πασπαλίζουμε με ζάχαρη και απλώνουμε τη μισή γέμιση. Ρίχνουμε επάνω λίγη ζάχαρη και κανέλα και σκεπάζουμε με ένα φύλλο. Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Βάζουμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα δύο φύλλα, βουτυρωμένα. Χαράζουμε την πίτα και τη ραντίζουμε με το γάλα. Ρίχνουμε επάνω ζάχαρη και κανέλα και τη βάζουμε στο φούρνο για 40′-50΄, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
Συνηθίζεται και με ψιλοκομμένο κοτόπουλο αντί για συκωτάκια.

Από την Ντίνα Γκορουμούτη – Αθηνόραμα

 pasto-xoirino

Παστό

Υλικά:

Χοιρινό
Κρασί
Κανέλα
Πιπέρι
Κόκκινη πιπεριά
Κανελλογαρύφαλλο
Αλάτι

Εκτέλεση:

Παίρνουμε το χοιρινό και το κόβουμε σε κομματάκια, το βάζουμε στο καζάνι με κρασί, προσθέτουμε την κανέλλα, το πιπέρι, την κόκκινη πιπεριά, το κανελλογαρύφαλλο και το αλάτι και το βράζουμε. Αφού βράσει, το τοποθετούμε σε πήλινο δοχείο και το καλύπτουμε με λίπος για να συντηρηθεί.
Είναι εξαιρετικός μεζές και τρώγεται όπως είναι παγωμένος ή ζεσταμένος. Επίσης τρώγεται και σαν καγιανάς με αυγά και ντομάτα ή με αυγά μάτια. Τέλος μπορούμε να το φτιάξουμε και φρικασέ.

Παραδοσιακή συνταγή από την Ηλεία

xoirino_mpoutaki_kleftiko_41

Χοιρινό μπουτάκι κλέφτικο
Υλικά

•   1  μπούτι χοιρινό ψαχνό περίπου 1½ κιλό
•   100 γραμ. κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους
•   2  σκελίδες σκόρδο σε φέτες
•   1  πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
•   1  πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
•   1  κρεμμύδι μέτριο σε ροδέλες
•   3  λιαστές ντομάτες χοντροκομμένες
•   5 – 6  πατάτες κυδωνάτες
•   φυτίνη ή ελαιόλαδο για να το αλείψουμε
•   αλατοπίπερο
•   λίγο θυμάρι
•   1 – 2  λαδόκολλες για το τύλιγμα
•   αλουμινόχαρτο για το τύλιγμα

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το σκουπίζουμε να είναι στεγνό. Το βάζουμε σ᾿ ένα μπολ, το αλείφουμε με τη φυτίνη γύρω – γύρω και πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο. (Η ποσότητα του αλατοπίπερου εξαρτάται από το πόσο πικάντικο το θέλουμε). Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά, και τ᾿ ανακατεύουμε όλα μαζί, τα σκεπάζουμε και τ᾿ αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.  

Μπορεί να μην το έχετε πάρει χαμπάρι (ειδικά αν δεν είστε κάτοικοι της Πάτρας ή της Ξάνθης) αλλά έχει ανοίξει το Τριώδιο! Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές παραδοσιακές συνταγές για την Αποκριά. Μία τάση στα παραδοσιακά, αποκριάτικα εδέσματα είναι να «μπερδεύεται» το γλυκό και το αλμυρό στοιχείο και με αυτό τον τρόπο να συμβολίζεται η «τρελή» διάθεση της συγκεκριμένης περιόδου. Έτσι, η γαλατόπιτα αποτελεί χαρακτηριστικό φαγητό των Αποκριών.

Fagitagiagias.blogspot.gr

galatopita 

Γαλατόπιτα

Υλικά 

Για 6-8 άτομα

2 λίτρα φρέσκο γάλα
4 αυγά
2 βανίλιες
2 ½ φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 λεμόνι ( τη φλούδα του)
1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Αρχικά βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα για να βράσει, προσθέτοντας το βούτυρο, τη φλούδα λεμονιού και μισό φλιτζάνι ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε στο μείγμα και το σιμιγδάλι σταδιακά και σιγά- σιγά, όχι όλο μαζί, ανακατεύοντας με μια κουτάλα για να μην κολλήσει.

Όταν δέσει το μείγμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σε αυτό το χρονικό σημείο χτυπάμε τα 4 αυγά με τις βανίλιες και την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα όσο το μείγμα είναι ακόμη ζεστό.

Τα ανακατεύουμε και αυτά με γρήγορο ρυθμό για να ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο, βουτυρώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε το μείγμα.

Η γαλατόπιτα ψήνεται στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος