FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες για «γευστικές αναμνήσεις»

Ημερομηνία: 08-02-2017 | Συντάκτης:

psixogios-neo-vivlio-parousiasi-ose-2

Το νέο βιβλίο του Λεχαινίτη Καθηγητή και συγγραφέα Δημήτρη Κ. Ψυχογιού παρουσιάστηκε το Σάββατο στο καφέ ΟΣΕ Λεχαινών

Στο κατάμεστο  καφέ-ΟΣΕ στα Λεχαινά παρουσιάστηκε το Σάββατο το απόγευμα,  το νέο βιβλίο του Λεχαινίτη Καθηγητή και συγγραφέα Δημήτρη Κ.Ψυχογιού “Γευστικές αναμνήσεις” παρουσία και του ιδίου. Την εξαιρετική αυτή βραδιά, διοργάνωσε η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα στο πλαίσιο των καθιερωμένων πλέον  πολύ ιδιαίτερων πάντα εκδηλώσεων και βιβλιοπαρουσιάσεων  «Σάββατα στο Σταθμό». . Για το βιβλίο μίλησαν ο Διονύσης Κράγκαρης και ο Τάκης Λαϊνάς, ενώ κείμενα από το βιβλίο διάβασε η Μαργαρίτα Αργυράκη. Ο συγγραφέας ευχαρίστησε το κοινό  για την παρουσία του και υπέγραψε βιβλία του. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μπουφέ που περιλάμβανε πίτες που ετοίμασαν μέλη και φίλοι της Πολιτιστικής Ομάδας Φράγμα  και κρασιά παραγωγής του συγγραφέα.

psixogios-neo-vivlio-parousiasi-ose-4

Οι «Γευστικές Αναμνήσει»ς  του Δημήτρη Ψυχογιού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο, είναι δεκατέσσερις μικρές ιστορίες που έχουν να κάνουν με φαγητά, γλυκά και ποτά.

Πικρές, γλυκές και επώδυνες αναμνήσεις από τη δεκαετία του ’50 ως σήμερα. Οι γεύσεις που δοκίμασε και θυμάται, συνδέουν τον αφηγητή με παγκόσμιες μητροπόλεις και ταπεινά χωριά· με πολυτελή ξενοδοχεία και καλύβες τσοπαναραίων· με πανίσχυρους πολιτικούς και αλλοπαρμένους μυστικιστές· με αγαπημένα πρόσωπα, εξυπηρετικούς προαγωγούς και ξωτικά. Τι γεύση έχει το σπαγγέτι πέστο αλά Γκουίντο Γκράμσι; Γιατί τα αυγά είναι σημαντικότερα από τα περιοδικά; Πώς σχετίζονται τα στραγάλια με τους έρωτες της Μεγάλης Παρασκευής; Κονιάκ, πίτες, ντόμινο, τσάι, μελομακάρονα και πούρα, αποτελούν τα συνδετικά στοιχεία γλυκόπικρων βιωμάτων, ανακαλούν αναμνήσεις για τις γεύσεις και τους ανθρώπους που τις ένιωσαν.
psixogios-neo-vivlio-parousiasi-ose-3
Μικρό βιογραφικό

Ο Δημήτρης Κ. Ψυχογιός γεννήθηκε το 1948 στα Λεχαινά. Γνωρίζει ανάγνωση και γραφή, θυμάται λίγη από την αριθμητική που έμαθε όταν σπούδαζε Φυσική και αρκετή από την ιστορία και εθνολογία της Ελλάδας με την οποία ασχολήθηκε στο διδακτορικό του. Υπήρξε ερευνητής στο ΕΚΚΕ, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου δίδασκε μαθήματα για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τη γραφή, μέλος του ΕΣΡ. Ασχολήθηκε κατά καιρούς με την πολιτική, εργαζόταν πάντα σε εφημερίδες και περιοδικά (“Ελευθεροτυπία”, “Αυγή”, “Αντιθέσεις”, “Αντί”, “Δίφωνο”), για να αγκυροβολήσει το 1990 στο “Βήμα» όπου επί 25 χρόνια σχολιάζει κάθε Κυριακή την επικαιρότητα, αρχικά ως «Βοκκάκιος», μετά ως «Διόδωρος Κυψελιώτης». Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την ελαιοκομία, την οινοποιΐα, την μπακαλική, την πολιτική. Είναι παντρεμένος, πατέρας πολλών παιδιών. Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Η πολιτική βία στην ελληνική κοινωνία», «Στιγμές της μεταπολίτευσης (1974-1984)», “Il neige calment sur Agriolefkes”. Το μυθιστόρημα “Χιονίζει ήσυχα στις Αγριόλευκες” (Γαβριηλίδης, 2011) είναι το πρώτο που εξέδωσε.

psixogios-neo-vivlio-parousiasi-ose-1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος