FOLLOW US: facebook twitter

Με σκουπίδια και το Σαββατοκύριακο η Ολυμπία: «Κατάληψη» στο αμαξοστάσιο του Δήμου από εργαζομένους και συμβασιούχους

Ημερομηνία: 24-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
  • Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στους δήμους της Ηλείας αντιδρώντας στις απολύσεις συμβασιούχων στην Καθαριότητα
  • Τη Δευτέρα αποφασίζουν αν θα σταματήσει η αποκομιδή και στο Δήμο Πύργου

Στην κατάληψη του αμαξοστασίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας έχουν προχωρήσει από προχθές, εργαζόμενοι και συμβασιούχοι, αντιδρώντας στο ζήτημα των εργαζομένων στην καθαριότητα, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων τους.

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, βάζει «φρένο» στην αποκομιδή των σκουπιδιών στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας καθώς σύμφωνα με την απόφαση τους, το αμαξοστάσιο θα παραμείνει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και από Δευτέρα θα αποφασιστεί η συνέχεια ή η διακοπή της κατάληψης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως κ. Χρήστο Γαρύφαλλο που βρέθηκε χθες στην Αρχαία Ολυμπία σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων, αντίστοιχες κινητοποιήσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν από Δευτέρα και στο Δήμο Πύργου.

«Στην Αρχαία Ολυμπία, υπάρχουν εννέα (9) συμβασιούχοι που είναι αντιμέτωποι με την απόλυση, στη Ζαχάρω δυο, στην ευρύτερη περιφέρεια της Αμαλιάδας δέκα (10) ενώ στον Πύργο είκοσι εννέα (29) και όπως αντιλαμβάνεστε με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το πρόβλημα που δημιουργείται στις υπηρεσίες Καθαριότητας είναι τεράστιο. Εμείς διεκδικούμε  νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία τόσοι πολύτιμοι για τους δήμους εργαζόμενοι.

Ας ελπίσουμε ότι ο υπουργός κ. Σκουρλέτης, θα δώσει άμεσα λύση-  και εντός του Σαββατοκύριακου-  στο θέμα που έχει δημιουργηθεί για όλους τους συμβασιούχους- παρατασιούχους διαφορετικά οι εργαζόμενοι στους δήμους του νομού μας είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, που σημαίνει ότι από Δευτέρα είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να σταματήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών με ότι αυτό συνεπάγεται».

Η λύση που προωθεί το Μαξίμου για τους συμβασιούχους

Εν μέσω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων χιλιάδων εργαζομένων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, ο υπουργός Εσωτερικών ετοιμάζει ρύθμιση που θα αφορά τους «παρατασιούχους» αλλά και το διαγωνισμό για το μόνιμο προσωπικό.

«Οι συναρμόδιοι υπουργοί αναζητούν λύση, η οποία θα είναι η βέλτιστη δυνατή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ολιγόμηνες συμβάσεις 

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο Πάνος Σκουρλέτης αποκάλυψε ότι η λύση που προωθεί για το θέμα των σκουπιδιών είναι να γίνουν νέες, ολιγόμηνες συμβάσεις για 6.100 άτομα.

«Ήδη, τα τελευταία 24ωρα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία, που έχουμε στη διάθεσή μας και ταυτόχρονα, να κινηθούμε μέσα στα όρια της νομιμότητας, διότι δεν θα ήταν λύση να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε μια ρύθμιση που θα κριθεί την επ΄αύριο αντισυνταγματική. Αυτήν τη στιγμή, πέρα από τα εργασιακά, έχουμε νέα δεδομένα, των τόνων σκουπιδιών, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό, με υψηλές θερμοκρασίες και στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου. Και η νομοθεσία έχει και γι’ αυτό αναφορές για το πώς να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις. Tα σκουπίδια μπορούν να μαζευτούν με αντίστοιχου τύπου προβλεπόμενες συμβάσεις που θα γίνουν», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε:

«Προσπαθούμε να βρούμε μια ρύθμιση μέχρι να βγουν οι νέες, μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, μία διαδικασία, η οποία θέλει 6 έως 8 μήνες περίπου. Επεξεργαζόμαστε μια λύση που να δίνει τη δυνατότητα στους υφιστάμενους, μέχρι τώρα, εργαζόμενους να απασχοληθούν σε αυτό διάστημα».

Στο ερώτημα αν εννοεί μία σύμβαση λίγων μηνών, ο ίδιος απάντησε: «Ακριβώς, αυτή είναι η προσπάθεια μας. Εκεί έχουμε βάλει όλα τα νομικά εργαλεία που έχουμε. Συζητάμε με έγκριτους νομικούς και νομικούς που υπηρετούν στα ανώτατα δικαστήρια, ώστε να έχουμε μία θωρακισμένη λύση».

Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό στέλεχος τόνισε ότι προχωρά τις διαδικασίες, με βάση, όπως σημείωσε, τα αιτήματα των δήμων, για τουλάχιστον 2.500 προσλήψεις προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ.
«Για την καθαριότητα προβλέπεται ότι επειδή αναπληρώνονται αυτές οι θέσεις από τους πολίτες, είναι ανταποδοτικές υπηρεσίες, δεν προσκρούει στον κανόνα 1 προς 4, που ισχύει στις προσλήψεις στο υπόλοιπο δημόσιο», σημείωσε ο ΥΠΕΣ. Ρύθμιση για σύντμηση του χρόνου διεξαγωγής του διαγωνισμού (ΑΣΕΠ)

Μία επιπλέον πληροφορία ως προς την κατεύθυνση της οριστικής λύσης, έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης. «Ο τελικός μας διάδρομος είναι να γίνει διαγωνισμός για όλες τις θέσεις που υπάρχουν την τοπική αυτοδιοίκηση στον τομέα της καθαριότητας μέσω του ΑΣΕΠ» ανέφερε και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι αυτό έχει μια χρονοβόρα διαδικασία την οποία προσπαθούμε με τη ρύθμιση που θα κατεβάσουμε να συντομεύσουμε αυτή τη διαδικασία. Δηλαδή να μην περάσουνε δύο χρόνια χοντρικά για να ολοκληρωθεί».

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Μάλιστα, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με μοναδικό αντικείμενο το θέμα των συμβασιούχων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος