FOLLOW US: facebook twitter

Με λύσεις για στέγαση και νομιμότητα: Στην Βάρδα χθες ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας για το θέμα των αλλοδαπών εργατών γης

Ημερομηνία: 14-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Το θέμα της στέγασης των αλλοδαπών εργατών γης στην Ηλεία, άνοιξε με την επίσκεψή του στη Βάρδα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. Με αφορμή την καταστροφή του καταυλισμού στη Ν. Μανωλάδα από πυρκαγιά την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός έφτασε μαζί με συνεργάτες του για να εξετάσει το θέμα της επανέκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων για όσους τα έχασαν στις φλόγες και παράλληλα έθεσε και το θέμα της καταγραφής των υπολοίπων που δεν διαθέτουν. Εξετάστηκαν πολλά ζητήματα και κυρίως συζητήθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες των διευθύνσεων αλλοδαπών της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και της Π.Ε. Ηλείας.

Η σύσκεψη έγινε στο παλιό δημαρχείο Βουπρασίας, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. του υπουργείου κ. Κλάπα Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Κατσιφάρα, των αντιπεριφερειαρχών Ηλείας κ. Γεωργιόπουλου και Οικονομικών κ. Μπράμου, του δημάρχου Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Μοράντ, των εκπροσώπων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, αυτοδιοικητικών παραγόντων αλλά και παραγωγών που θέλησαν να ενημερωθούν σχετικά με το εργατικό προσωπικό και να θέσουν και τους δικούς τους προβληματισμούς.

Ο κ. Βίτσας έδωσε κατευθύνσεις προς τις υπηρεσίες και επισήμανε πως σε 15 ημέρες θα έχουν επανεκδοθεί οι άδειες παραμονής και τα λοιπά έγγραφα για όσους τα έχασαν μέσα στις φλόγες. Συνολικά 292 άτομα από το Μπαγκλαντές και 54 από το Πακιστάν, έχουν καταγραφεί στη σχετική λίστα. Ο κ. Βίτσας σημείωσε πως το επόμενο θέμα που συζητήθηκε ήταν το πως θα αποφευχθεί η επανάληψη μιας τέτοιας καταστροφής, που από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα – όπως ανέφεραν και οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής. «Είμαστε σε καλή κατεύθυνση για το πως αυτοί οι άνθρωποι θα μένουν αξιοπρεπώς και πως οι εργοδότες αυτών των ανθρώπων, δηλαδή οι κάτοικοι της περιοχής, θα διευκολύνονται ώστε και αξιοπρεπή εργασία να τους παρέχουν και αξιοπρεπή διαβίωση αλλά και να κερδίσουν από τα προγράμματα που προωθεί το ελληνικό κράτος» σημείωσε και τόνισε πως μέσα από τη συζήτηση υπήρξε η πρόταση να δοθούν μεταλλικοί οικίσκοι τύπου isobox σε κάθε παραγωγό ανάλογα με τον αριθμό εργατών που θα απασχολεί, ώστε να στεγάζονται σε χώρο της καλλιέργειας. Βέβαια επισήμανε πως θα πρέπει να λυθούν και θέματα που αφορούν σε κανόνες υπηρεσιών όπως η Πολεοδομία. Ο κ. Βίτσας δεσμεύτηκε στο επόμενο δεκαπενθήμερο να στείλει μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα λύσει όλα αυτά τα ζητήματα με το αλλοδαπό εργατικό δυναμικό στην περιοχή. Πρόταση που πιθανότατα να αποτελέσει τον οδηγό για την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σε ότι αφορά τους αλλοδαπούς εργάτες γης που δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα, αυτό παρουσιάζει ως θέμα μια δυσκολία, όμως σύντομα θα υπάρξει η δυνατότητα καταγραφής τους, ακόμα και με την έλευση κινητής μονάδας στην περιοχή από το υπουργείο, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες νομιμοποίησής τους.

Από την άλλη, έτσι θα διευκολυνθούν και οι εργοδότες για τα θέματα που αντιμετωπίζουν με τους ανασφάλιστους και τα βαριά πρόστιμα. Ο κ. Βίτσας πρότεινε ακόμα να γίνουν και σεμινάρια στην περιοχή από το υπουργείο Εργασίας για το θέμα αυτό.

Ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας από την πλευρά του τόνισε πως τα θέματα με τους εργάτες γης πρέπει να λυθούν, καθώς η παραγωγή στην περιοχή, εξαρτάται άμεσα από αγροτικά εργατικά χέρια. «Εμείς θεωρούμε ότι δύο θέματα χρειάζονται άμεση λύση. Το ένα είναι η κατοικία. Στοιχειώδεις υποδομές για να μένουν οι αλλοδαποί εργάτες, για να έχουν τα άκρως απαραίτητα της ποιότητας ζωής και της δημόσιας υγείας. Το δεύτερο μεγάλο θέμα έχει να κάνει με την άδεια παραμονής. Δεν μπορεί εδώ και τόσα χρόνια να κουβαλάμε αυτή την εκκρεμότητα. Πρέπει η ελληνική πολιτεία να δώσει άμεσες απαντήσεις» σημείωσε και προανήγγειλε την διενέργεια σύσκεψης στην Αθήνα με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας κυρίας Αχτσιόγλου το επόμενο διάστημα.

Τέλος ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ναμπίλ Μοράντ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κυβερνητική κινητοποίηση για το θέμα των αλλοδαπών εργατών γης και ανέφερε πως δεν γίνεται όλα τα προβλήματα και θέματα να φορτώνονται στο δήμο. «Ο δήμος δεν έφερε κανένα για δουλειά, δεν έχει τάξει σε κανέναν πως θα του βρει δωρεάν στέγη. Το κράτος μπορεί να βγάλει χαρτιά, για να ξέρει ο κάθε εργάτης γης που δουλεύει και να μπορούν να τον ελέγχουν. Είναι καλό και για αυτούς και για τους εργοδότες, αλλά και για το κράτος γιατί θα έχει από εκεί νόμιμα έσοδα» σχολίασε. Συμπλήρωσε δε πως ο δήμος κατέθεσε τις προτάσεις του και για το στεγαστικό των εργατών με τη δημιουργία χώρου διαμονής σε κάθε καλλιέργεια, που δεν θα αποτελεί καταυλισμό αλλά χώρο για 20-30 άτομα. Μια πρόταση που θα συμβάλει στο να μη δημιουργούνται ούτε καταυλισμοί, ούτε συνθήκες γκέτο στην περιοχή, ενώ η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη από τους ίδιους τους παραγωγούς που θα έχουν τους δικούς τους εργάτες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος