FOLLOW US: facebook twitter

Με κρύα καρδιά θερίζουν το καλαμπόκι

Ημερομηνία: 02-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα

kalampokia1

Απογοητευμένοι οι καλλιεργητές για το κόστος παραγωγής και την τιμή πώλησης

Μια παραδοσιακή καλλιέργεια που όμως τα τελευταία χρόνια φθίνει διαρκώς είναι αυτή του καλαμποκιού. Σταδιακά οι παραγωγοί εγκαταλείπουν αυτή την καλλιέργεια, καθώς το κόστος παραμένει υψηλό και η τιμή χαμηλή. Οι παραγωγοί στην Ηλεία φέτος είναι απογοητευμένοι για αυτούς τους δύο παράγοντες και ξεκίνησαν το θερισμό με «κρύα καρδιά». Για την ώρα οι παραγωγές είναι μέτριες και ελπίζουν πως στις υπόλοιπες ποικιλίες οι αποδόσεις θα είναι καλύτερες. Παράλληλα περιμένουν η τιμή να μην υποχωρήσει κάτω από τα 20 λεπτά, καθώς περαιτέρω πτώση θα τους αναγκάσει να στραφούν σε άλλα ήδη καλλιεργειών για να επιβιώσουν.

kalampokia2

Ο πρόεδρος του συλλόγου καλαμποκοπαραγωγών και του συλλόγου θεριζοαλωνιστών στην Ηλεία, Χρήστος Παλαιολόγος, μίλησε για τα δεδομένα της φετινής παραγωγής και επισήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν. «Έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά η συγκομιδή, οι τιμές όμως δεν είναι και τόσο καλές. Ήδη έπεσαν κάτω από τα 20 λεπτά και πολλοί έμποροι αγοράζουν στα 19. Περιμένουμε τη στήριξη της Ένωσης Λεχαινών να πάρει μια σωστή απόφαση και να κρατηθεί η τιμή του καλαμποκιού στα 20 λεπτά, για να μπορούν και οι συνάδελφοι αγρότες να μπορούν να μπουν ξανά στα χωράφια με όρεξη να καλλιεργήσουν. Δεν βγαίνει το κοστολόγιο της καλλιέργειας του καλαμποκιού με αυτές τις τιμές, θα υπάρξει πρόβλημα» σημείωσε και ευχήθηκε οι παραγωγές το επόμενο διάστημα να αποδειχθούν αποδοτικές. «Ας ελπίσουμε να έχουμε καλές παραγωγές διότι αυτή τη στιγμή τα καλαμπόκια που κόβονται είναι μικρού κύκλου, οι παραγωγές μέτριες, από 1000 έως 1300 κιλά. Αυτές οι παραγωγές δεν είναι τόσο καλές για να μπορέσει να σταθεί ο αγρότης. Πρέπει να υπάρξει μια καλύτερη τιμή για να μπορέσουν να πάρουν ένα καλό εισόδημα. Είναι και το τελευταίο εισόδημα που θα πάρει για να βγάλει το χειμώνα. Σαν το μυρμήγκι που μαζεύει το σπόρο για το χειμώνα. Αν δεν μαζέψουμε τώρα «πέντε δραχμές» για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο χειμώνα και να προετοιμαστούμε για τις νέες καλλιέργειες δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παλαιολόγος. Εξήγησε όμως πως η πορεία της καλλιέργειας του καλαμποκιού είναι πτωτική και σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται το κόστος για αυτό.

kalampokia3

«Ήδη είναι μειωμένη η καλλιέργεια φέτος κατά 20-30%. Πρέπει να μας στηρίξουν οι φορείς και η πολιτική ηγεσία να συμβάλουν να μειωθεί το κόστος να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε, να είμαστε ανταγωνιστικοί στην αγορά. Από τις εισαγωγές έρχεται το καλαμπόκι σε πολύ χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα να εξαναγκαζόμαστε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Όμως για να το πετύχουμε αυτό υπό φυσιολογικές συνθήκες, πρέπει να πάρουμε φθηνό πετρέλαιο, λιπάσματα, εφόδια. Στη Βουλγαρία από όπου έρχεται φθηνό καλαμπόκι, αυτές οι συνθήκες επικρατούν. Να έχουμε και εμείς ανάλογες τιμές στο κοστολόγιο» δήλωσε ο Χρήστος Παλαιολόγος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος