FOLLOW US: facebook twitter

Μεταβολές στον ΕΝΦΙΑ για 1 στους 3 ιδιοκτήτες προανήγγειλε ο Τσακαλώτος

Ημερομηνία: 06-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Οι βασικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης (κατατίθεται την Παρασκευή), η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας καθώς κι ρύθμιση του χρέους βρέθηκαν στο επίκεντρο της κλειστής συνεδρίασης της ΕΠΕΚΕΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία έξι υπουργοί ενημέρωσαν τους βουλευτές του μεγαλύτερου κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν έχει ζητηθεί από τους θεσμούς η άρση των μειώσεων των συντάξεων, επεσήμανε πως δεν είναι της ώρας να συζητηθεί ένα τέτοιο ζήτημα. Σε ό,τι έχει να κάνει με το ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως είναι κάτι που «η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το δει».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κύριος Τσακαλώτος αναφερόμενος στις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών παραδέχτηκε ότι αυτές θα επιφέρουν αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ. Επ’ αυτού του ζητήματος σημείωσε πάντως πως μόνο το 15% των ιδιοκτητών (συμπεριλαμβανόμενων περιοχών, όπως η Μύκονος κι η Σαντορίνη) θα δει αυξήσεις, σε αντίθεση με το 18% των νοικοκυριών που θα έχει μείωση και το 67% που δε θα δει καμιά μεταβολή.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας για τη ρύθμιση του χρέους, τόνισε πως η χώρα μας επιδιώκει μια επιμήκυνση 10 ετών, προσθέτοντας πως είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν κι οι υπόλοιποι εταίροι, με εξαίρεση τη Γερμανία που επιθυμεί το έξι χρόνια. Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί τελικά κάποια επωφελής ενδιάμεση λύση. Τέλος, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι δεν τίθεται θέμα πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.

Από τη μεριά του, ο Γιώργος Χουλιαράκης έκανε εκτενή αναφορά στις φοροελαφρύνσεις αλλά και στις παροχές, που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, τόνισε ότι το υπερπλεόνασμα του 2019 θα πάει 100% σε φοροελαφρύνσεις, ενώ  το επόμενο έτος το 75% του υπερπλεονάσματος θα διοχετευτεί σε φορολογικές ελαφρύνσεις και το 25% σε παροχές.

Κοινοβουλευτικές πηγές τόνιζαν, μιλώντας στο Tvxs.gr, ότι παρά τις επιμέρους ενστάσεις καθώς και τους εύλογους προβληματισμούς, το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν αρκετά θετικό. Άφηναν δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, εντός των επόμενων ημερών, με την κατάθεση δηλαδή του πολυνομοσχεδίου, κάτι άλλωστε που ζήτησαν σήμερα αρκετά κοινοβουλευτικά στελέχη, μεταξύ των οποίων κι ο Νίκος Φίλης.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος