FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Μπαλαούρας: “Μας πείραξε που με τον ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησαν τα σχολεία από την πρώτη μέρα;”

Ημερομηνία: 20-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

mpalaouras

 Στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης, αφού «ξέχασε» εντελώς να αναφέρει τις διαβολικές για αυτόν λέξεις «εργαζόμενοι», «συνταξιούχοι», «άνεργοι», υποσχέθηκε να ξηλώσει όλη την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και στην Παιδεία. Φαίνεται ότι ενοχλήθηκε επειδή χρειάστηκε να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για να μοιραστούν εγκαίρως όλα τα βιβλία και όχι φωτοτυπίες και να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία σε όλη τη χώρα χωρίς κενά από την πρώτη μέρα, για πρώτη φορά μετά από 30 ολόκληρα χρόνια. Η «συμφωνία αλήθειας» που πρότεινε από το βήμα της Θεσσαλονίκης, πράγματι είναι η νεοφιλελεύθερη αλήθεια. Αλήθεια για τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, με στόχο τη μείωση των φόρων, και μάλιστα των φόρων της μεγάλης ιδιοκτησίας και όσων έχουν λαμβάνειν τα πολλά από επιχειρηματικά κέρδη και μερίσματα.

Εμείς ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε περήφανοι για τα πεπραγμένα του υπουργείου Παιδείας, θα σας πω τι θέλει να ξεθεμελιώσει η αντιμεταρρύθμιση του κ. Μητσοτάκη χωρίς να μασάω τα λόγια μου.

Η υπόσχεση για μείωση του κοινωνικού κράτους που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – μια επανάληψη της πρόσφατης δέσμευσής του στον ΣΚΑΙ να κόψει 800 εκ. ευρώ, από Υγεία και Παιδεία – σημαίνει τη μείωση των δαπανών για την παιδεία από το 2,8% του ΑΕΠ που το έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 1,9% του ΑΕΠ, κατά τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Να τι σημαίνει η μείωση των δαπανών για την Παιδεία της ΝΔ

– Την ακύρωση των μικρών αυξήσεων που μετά από χρόνια άγριων περικοπών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στους εκπαιδευτικούς.

– Την κατάργηση ειδικοτήτων στα Επαγγελματικά Λύκεια, άρα να κάνουμε ξανά «δωράκι» 10.000 μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση και να επαναφέρουμε σε διαθεσιμότητα τους 2.500 καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης που αποκατέστησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

– Την εγκατάλειψη κάθε διεκδίκησης για το μόνιμο προσωπικό που λείπει σήμερα από σχολεία και πανεπιστήμια. Που θα πει τέλος στη απόφαση για το διορισμό 20.000 μονίμων εκπαιδευτικών στα σχολεία και ακύρωση των αποφασισμένων 500 προσλήψεων μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια.

– Την αναστολή των εκατοντάδων υποτροφιών για ανώτατες σπουδές που για πρώτη φορά μετά το 2013 θα δώσει φέτος το ΙΚΥ.

– Την αναστολή των χιλιάδων ενισχύσεων σε υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες από χρήματα του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που εξασφάλισε η κυβέρνησή μας, για να ανακοπεί η «φυγή εγκεφάλων» προς το εξωτερικό.

– Την κατάργηση των ρυθμίσεων για την ιδιωτική εκπαίδευση, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να μείνουν στο έλεος των σχολαρχών. Την απουσία ελέγχου σε τυχόν παρανομίες των σχολαρχών. Την άφεση αμαρτιών σε όσους ενέχονται στους παράτυπους τίτλους σπουδών.

– Την παραμονή εκτός εποπτείας και ελέγχου του ΑΣΕΠ της πρόσληψης των αναπληρωτών, όπως γινόταν παλαιά, κι όπως δεν έγινε για πρώτη φορά φέτος.

– Την επαναφορά της αρμοδιότητας των Συμβουλίων Ιδρυμάτων να λειτουργούν ως αντίπαλοι πόλοι εξουσίας έναντι των πρυτανικών αρχών και των Συγκλήτων και ως κατασταλτικοί μηχανισμοί ελέγχου των κοινωνικών και ακαδημαϊκών φρονημάτων των πανεπιστημιακών καθηγητών.

– Την εξάλειψη των προσλήψεων αναπληρωτών, κι ας έχουν τα σχολεία μας ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Μήπως ήταν αρνητικό που χάρη στις πιστώσεις που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ προσλήφθηκαν φέτος 21.800 αναπληρωτές και ξεκίνησε κανονικά η σχολική χρονιά από την πρώτη μέρα;

– Τη μη πρόσληψη πάνω από 4.000 σχολικών βοηθών στα σχολεία μέσα από προγράμματα της Κοινωφελούς Εργασίας, όπως κάναμε φέτος.

– Τον τερματισμό της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την παροχή 60.000 γευμάτων στα παιδιά των σχολείων στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Ανατροπή και στο περιεχόμενο σπουδών

– Την κατάργηση του ενιαίου προγράμματος για όλα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά της χώρας, και τη δημιουργία σχολείων «πολλών ταχυτήτων», σχολείων υποβαθμισμένων και σχολείων «αρίστων», που θα επιλέγονται με όρους αγοράς, δηλαδή, με κουπόνια (vouchers) από γονείς και μαθητές- «πελάτες» των σχολείων.

– Την κατάργηση της διδασκαλίας των Αγγλικών και της Πληροφορικής, σε όλα τα σχολεία από την πρώτη Δημοτικού, όπως συμβαίνει με μας φέτος για πρώτη φορά.

– Τη συνέχιση των εξετάσεων σε όλα τα μαθήματα για τους μαθητές Γυμνασίου.

– Την κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας και τον μη εξορθολογισμό της ύλης σε Δημοτικά και Γυμνάσια.

– Τη μη αύξηση των Νέων Ελληνικών στο Γυμνάσιο, με περιορισμό των Αρχαίων Ελληνικών.

– Τη μη εισαγωγή στο σχολικό πρόγραμμα της αγωγής υγείας, της ενημέρωσης για τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

– Τη διατήρηση των Θρησκευτικών ως μαθήματος κατήχησης και τη μη εφαρμογή του νέου εκσυγχρονισμένου προγράμματος σπουδών.

– Τη διακοπή του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων ώστε να πάρουν, έτσι, το πάνω χέρι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία τύπου Ωραιόκαστρου στις γειτονιές και τα σχολεία.

Εμάς θα μας κρίνουν τα παιδιά και οι γονείς τους. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δε μπορούν να σταματήσουν την πολιτική μας που είναι υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και όχι με τους λίγους όπως τόσα χρόνια ασκούσαν, με συνέπεια τη καταβαράθρωση της Παιδείας, της Υγείας και του κοινωνικού κράτους.

Μάκης Μπαλαούρας,

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας  


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος