FOLLOW US: facebook twitter

Μακρίσια Ηλείας: Η κρίση “χτύπησε” και τη χοιροσφαγή

Ημερομηνία: 13-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

makrisia-ethimo-xoirosfagi-krisi4

Δεν το γλέντησαν όσο θα ήθελαν οι κάτοικοι των Μακρισίων το περασμένο Σάββατο στο έθιμο της χοιροσφαγής. Όπως δήλωσαν η κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά και η απώλεια αγροτικού εισοδήματος σε μεγάλο ποσοστό από την ακαρπία και το δάκο της ελιάς και τον πάγο στα εσπεριδοειδή, άφησαν άδειες τις τσέπες των κατοίκων. Ούτε το πενήντα τοις εκατό των οικογενειών δεν ακολούθησαν φέτος το έθιμο που πέρα από το γλέντι δίνει και την παραδοσιακή τσιγαρίδα ή παστό χοιρινό που συνοδεύει κάθε γεύμα για όλη την υπόλοιπη χρονιά.

makrisia-ethimo-xoirosfagi-krisi3

makrisia-ethimo-xoirosfagi-krisi2

«Είναι έθιμο πολλών χρόνων στα Μακρίσια. Φέτος δυστυχώς είναι ήπια τα πράγματα, λόγω οικονομικής κατάστασης. Δυστυχώς η γιορτή είναι πιο μικρή και πρέπει να το τονίσουμε αυτό. Φαίνεται πως η κρίση επηρεάζει και τις αγροτικές οικογένειες. Φέτος με τη συγκομιδή της ελιάς και του πορτοκαλιού που δεν υπήρχε παραγωγή δεν υπήρξε εισόδημα. Σήμερα βλέπουμε να μην υπάρχει ζωντάνια στο χωριό» είπε ο Κώστας Δρακόπουλος από την Κρέστενα.

makrisia-ethimo-xoirosfagi-krisi6

Ο Τάσος Καραθανάσης, κάτοικος Μακρισίων ανέφερε ότι «… ήταν η καλύτερη γιορτή της Ηλείας τέτοια μέρα. Όλοι έσφαζαν γουρούνια και έκαναν μεγάλα γλέντια. Φέτος η περιοχή δεν έβγαλε λάδι, τα πορτοκάλια δεν τα πληρώθηκε και πολλοί λίγοι φέτος έσφαξαν».

makrisia-ethimo-xoirosfagi-krisi5

«Όλα φταίνε και του χρόνου δεν ξέρουμε αν θα γίνει. Πολλοί λίγοι φέτος έσφαξαν γουρούνι στο χωριό. Όσοι μπορούμε θα το κρατήσουμε» σχολίασε ο Μπάμπης Γιαννόπουλος από τα Μακρίσια. «Τα παλιότερα χρόνια έσφαζαν πολλά χοιρινά. Φέτος λόγω της κατάστασης στις αγροτικές καλλιέργειες υπάρχει φτώχια» είπε ο Γιάννης Αντώνιου από τα Μακρίσια

makrisia-ethimo-xoirosfagi-krisi

Στο παρελθόν δεκάδες γουρούνια σφάζονταν για το έθιμο στα Μακρίσια, όμως φέτος μια περιήγηση στο χωριό έφτανε για να αντιληφθεί κάποιος πως η κρίση περιόρισε μια ιστορία αιώνων στην περιοχή, που περνά από πατέρα σε γιο.

makrisia-ethimo-xoirosfagi-krisi1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος