FOLLOW US: facebook twitter

«Μαζί» Κέντρο Υγείας και Μονάδα Άνοιας στην Κρέστενα

Ημερομηνία: 24-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Υγεία

Σύγχρονη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, προσανατολισμένης σε ασθενείς με άνοια, μετά από σχέδιο- πρόταση του Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλου, θα αποκτήσει ο Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων, στο ιστορικό κτίριο του Νοσοκομείου –Κ.Υ. της περιοχής, γεγονός που επιβεβαίωσε μέσω της ΠΡΩΙΝΗΣ με συνέντευξη του (προχθές) ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος. Θα πρέπει να τονιστεί, ότι αντίστοιχη δομή, δεν υπάρχει εντός των ορίων της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος).

Σήμερα, ο κ. Διαμαντόπουλος, παρουσιάζει αναλυτικά το προτεινόμενο εγχείρημα, ξεκαθαρίζοντας όμως, πως η νέα αυτή δομή, θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το Κέντρο Υγείας Κρεστένων και χωρίς να αλλοιώνει ή να αποδυναμώνει την υπάρχουσα λειτουργία του. «Όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση του ΓΝ Ηλείας και επισκεφθήκαμε τη Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων διαπιστώσαμε την ύπαρξη ενός ιστορικού κτιρίου του οποίου μόνο ένα τμήμα αξιοποιείται.

Αναζητώντας μια εναλλακτική χρήση που θα το αξιοποιεί, σεβόμενη απόλυτα τη σημερινή καταλήξαμε στην υποβολή πρότασης στο Υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης προσανατολισμένης και στοχευμένης σε ασθενείς με άνοια» επισήμανε, εξηγώντας πως το όραμα τους ήταν να ξαναζωντανέψουν ένα κτίριο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την υγειονομική ιστορία του τόπου, ικανοποιώντας πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού χωρίς να αλλοιώνεται ή να αποδυναμώνεται η  υπάρχουσα λειτουργία.

Ως κριτήρια επιλογής της προτεινόμενης χρήσης, ήταν να είναι συμβατή με το σύγχρονο επιδημιολογικό πρότυπο, να μπορεί να τη φιλοξενήσει το υπάρχον κτίριο, η σημερινή χρήση να λειτουργεί συμπληρωματικά προς την προτεινόμενη χρήση και να τέμνεται με συγγενείς χρήσεις που ήδη λειτουργούν εντός του Γ.Ν. Ηλείας και τέλος η κοινωνική συναίνεση. «Η πρόταση μας λοιπόν, είναι η δημιουργία Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης σε τμήμα της κτιριακής υποδομής του ΓΝ-ΚΥ Κρεστένων χωρίς να αναστέλλεται η σημερινή λειτουργία του.

Η μονάδα θα είναι προσανατολισμένη σε ασθενείς με άνοια. Δεν πρόκειται για γηροκομείο. Πρόκειται  για πεδίο εξειδικευμένης φροντίδας εκπαιδεύσιμων ασθενών όπου εκτός από νοσηλευτικό προσωπικό οι συγκεκριμένες δομές στελεχώνονται με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές. Παράλληλα φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει χώρο εκπαίδευσης φροντιστών οι οποίοι θα αποκτούν δεξιότητες διαχείρισης των συγκεκριμένων ασθενών και θα συνεχίζουν τη φροντίδα κατ΄ οίκον».

Φιλοξενία 23 ασθενών

Το υπάρχον κτίριο του Νοσοκομείου Κέντρου Υγείας μπορεί να φιλοξενήσει την σύγχρονη αυτή μονάδα καθώς σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που συντάχθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων και της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου προτείνεται η ανάπτυξη του πυρήνα της μονάδας στον 1ο όροφο και σε εμβαδόν 704,86 τ.μ. σε σύνολο 1101,18 τ.μ. Στο Ισόγειο  θα αναπτυχθούν  Βοηθητικοί και αποθηκευτικοί χώροι εμβαδού 210,09 τ.μ. σε σύνολο  917,8 τ.μ. Υπολογίζεται ότι μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 23 άτομα.

«Η παρουσία Γενικών Γιατρών στο ΓΝ-ΚΥ διασφαλίζει την ιατρική παρακολούθησή των φιλοξενουμένων σε 24ωρη βάση ενώ το Γ.Ν. Ηλείας διαθέτει εμπειρία διαχείρισης ψυχιατρικών ασθενών. Επίσης, υπάρχει κοινωνική συναίνεση» πρόσθεσε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στην κατεύθυνση δημιουργίας της σημαντικής αυτής μονάδας μετά την πρόταση της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, μας το εξηγεί ο κ. Διαμαντόπουλος. «Το Δεκέμβριο στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας επισκέφθηκαν τη Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων μετά την πρόταση μας η οποία έχει κατατεθεί επίσημα στο Υπουργείο Υγείας με θετική εισήγηση της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας Κορινθίας  Μεσσηνίας Αχαΐας Ηλείας Ζακύνθου Κεφαλληνίας  και έχει εγκριθεί η μελέτη σκοπιμότητας από τη Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.  Από τους μηχανικούς του Υπουργείου ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία (κατόψεις, αδρή κοστολόγηση των επιμέρους εργασιών)  πέραν της τεχνικής έκθεσης τα οποία και θα σταλούν άμεσα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την έγκριση σκοπιμότητας. Το επόμενο βήμα θα είναι η σύνταξη μελέτης για την οποία υπάρχει  ήδη διασφαλισμένη χρηματοδότηση.  Στις επαφές μας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας υπάρχει θετική ανταπόκριση, η οποία και αποτυπώθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας.  Στην προσπάθεια αυτή δε θέλουμε να είμαστε μόνοι μας. Είναι μοναδική ευκαιρία με δεδομένη την ύπαρξη του κτιρίου να αποκτήσουμε μια σύγχρονη δομή ψυχογηριατρικής φροντίδας που θα ικανοποιεί πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού» κατέληξε.

Αναλυτικά στοιχεία της πρότασης που κατέθεσε και έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στο κτίριο του Νοσοκομείου Κ.Υ. Κρεστένων, έδωσε χθες ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος.

Συμβατότητα με τα κριτήρια επιλογής

Ο κ. Διαμαντόπουλος αναφέρθηκε και στη συμβατότητα με τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης μονάδας επισημαίνοντας ότι είναι συμβατή με το επιδημιολογικό πρότυπο της εποχής. «Λόγω της γήρανσης του πληθυσμούς και του σύγχρονου τρόπου ζωής στις δυτικές κοινωνίες παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση των ανοϊκών συνδρόμων. Με τον όρο ανοϊκά σύνδρομα περιγράφονται κλινικές οντότητες που χαρακτηρίζονται από έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών, όπως για παράδειγμα της μνήμης, οι οποίες οδηγούν σε υπέρμετρες δυσκολίες των πασχόντων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας τους με αποτέλεσμα να είναι τελικά εξαρτημένοι από τους φροντιστές τους. Συνάμα, στην άνοια εμφανίζονται συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα όπως επιθετικότητα, φοβίες, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες, τάσεις φυγής, διαταραχές του ύπνου που καθιστούν το έργο των φροντιστών ακόμα πια δυσχερές. Οι τελευταίοι έρχονται αντιμέτωποι με ποικίλους ψυχοπιεστικούς παράγοντες στα πλαίσια της περίθαλψης των ασθενών με άνοια, με συνέπεια να εμφανίζουν εξαιρετικά συχνά καταθλιπτικά συμπτώματα και συμπτώματα burnout. Συνιστούν κατά συνέπεια η διαχείριση της άνοιας και η αποτελεσματική περίθαλψη των ασθενών με άνοια προκλήσεις για τις οικογένειες των πασχόντων, αλλά και για τα συστήματα υγείας.

Με βάση υπολογισμούς της ADI (Alzheimer’sDisease International), 40 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως, αριθμός που θα ανέλθει σε 65.7 εκ. μέχρι το 2030 και σε 115.4 εκ. μέχρι το 2050. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή και ακριβή δεδομένα για τη χώρα μας, εκτιμάται ότι με βάση τα στοιχεία της ADI και της Alzheimer Europe, υπάρχουν 200.000 ασθενείς με άνοια στη χώρα μας (και περίπου 50.000 μη καταγεγραμμένοι) και μέχρι το 2050, ο αριθμός των ασθενών με άνοια αναμένεται να υπερβεί τα 600.000 άτομα. Η επεξεργασία των επιδημιολογικών και δημογραφικών στοιχείων προσφέρουν μια αδρή εικόνα για την ποσοτική διάσταση του προβλήματος ελλιπούς ψυχογηριατρικής φροντίδας στην περιοχή μας».

Σάκης Μπαλιούκος: «Είναι κάτι θετικό…»

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος κλήθηκε από την Πρωινή να σχολιάσει τον νέο σχεδιασμό για το Νοσοκομείο Κρεστένων, για την συνύπαρξη του Κ. Υ με την Μονάδα Άνοιας. Ο κ. Μπαλιούκος δήλωσε σχετικά:

«Είναι κάτι θετικό, αλλά δεν είναι αυτό που ζήτησε η περιοχή. Κτιριακά θα παραμείνει ως έχει το νοσοκομείο, όμως θα αγωνιστούμε για διατηρήσουμε ένα καλό και σύγχρονο Κέντρο Υγείας, με τις ειδικότητες που μας έχουν στερήσει σήμερα»

Στο χάρτη φαίνεται το «κενό»  της Δυτικής Ελλάδας στην παρουσία τέτοιων δομών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος