FOLLOW US: facebook twitter

Μαγικές βραδιές με «Σινεμά στις πλατείες»

Ημερομηνία: 19-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

cinema-plateies2016c

20 προβολές σε ισάριθμα χωριά της Ηλείας από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Με 20 προβολές ταινιών, σε ισάριθμα χωριά του νομού Ηλείας, που ξεκίνησαν στις 21 Ιουλίου και τελείωσαν στις 11 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε φέτος το πρόγραμμα «Σινεμά στις πλατείες» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Ήταν η τρίτη κατά σειρά χρονιά, κατά την οποία το Φεστιβάλ Ολυμπίας αναβίωσε τον περιοδεύοντα κινηματογράφο των δεκαετιών του 1950 και του 1960, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, καθώς τις ταινίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.000 θεατές.

konstantopoulos-xristos

«Κάθε χρόνο διαπιστώνουμε, όχι χωρίς έκπληξη, ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί συμπολίτες μας και ιδίως παιδιά που δεν έχουν παρακολουθήσει ταινίες, παρά μόνο στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή», λέει στην Πρωινή ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, μέλος της τριμελούς γραμματείας και συντονιστής των δράσεων του Φεστιβάλ Ολυμπίας. «Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε σε όλους την εμπειρία της ομαδικής θέασης στη σκοτεινή αίθουσα. Και, αφού μιλάμε για το καλοκαίρι, να προβάλλουμε ταινίες στην παραλία ή στην πλατεία του χωριού, που αποτελεί άλλωστε και τον κατ’ εξοχήν χώρο κοινωνικής αναφοράς της κοινότητας. Γιατί η οθόνη του σινεμά δεν συγκρίνεται ούτε με αυτήν της τηλεόρασης ούτε με αυτήν του υπολογιστή. Αν θέλετε, η εμπειρία της σκοτεινής αίθουσας, μας παρέχει τη δυνατότητα μιας “σωματικής” επαφής με την εικόνα, καθορίζει ή μάλλον αναβιβάζει σε ένα άλλο επίπεδο τη σχέση μας με την τέχνη. Κι όλα αυτά πέρα από το γεγονός ότι στη συνέχεια έχουμε την ευκαιρία να σχολιάσουμε ή να αναλύσουμε το φιλμ με τους συν-θεατές μας ή ότι από μόνη της η “έξοδος” για σινεμά αποτελεί μια ευκαιρία επαφής και συναναστροφής με ανθρώπους με τους οποίους είχαμε κοινό ενδιαφέρον να δούμε την άλφα ή την βήτα ταινία».

cinema-plateies2016d

Και αιτήματα από άλλες περιοχές της χώρας

Αναφορικά με τον τρόπο οργάνωσης και υλοποίησης του φετινού προγράμματος, ο Χρ. Κωνσταντόπουλος επισημαίνει ότι αυτό πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία τοπικών συλλόγων και άλλων φορέων, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για να γίνουν οι προβολές αυτές στα χωριά τους: «Το Φεστιβάλ ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του και ζήτησε από όσους ενδιαφέρονταν να δηλώσουν συμμετοχή, και πράγματι η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και ιδιαίτερα θερμή». Στο σημείο αυτό μάς αποκαλύπτει και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, η οποία οφείλεται στην ευρεία δημοσιότητα που έτυχε το “Σινεμά στις πλατείες” από πολλά εθνικά μέσα ενημέρωσης: «Δεχτήκαμε πολλά αιτήματα και από άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Βοιωτία, η Λακωνία, η Ημαθία, η Μεσσηνία κλπ., τα οποία όμως δεν κατορθώσαμε να ικανοποιήσουμε. Δυστυχώς αυτό συνέβη και με πολλά χωριά της Ηλείας, αλλά οι δυνατότητές μας ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, αν λάβετε υπ’ όψη την πενιχρή και  δυσχερή οικονομική κατάσταση του ίδιου του Φεστιβάλ. Η εμπειρία μας ωστόσο ήταν για άλλη μια φορά μοναδική και μας δείχνει ότι πρέπει να θέσουμε το πρόγραμμα αυτό σε άλλη βάση ώστε να φτάνουμε κάθε χρόνο σε όλο και περισσότερα και πιο απομακρυσμένα χωριά».

cinema-plateies

Για την ιστορία σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα «Σινεμά στις πλατείες» υλοποιήθηκε από το Φεστιβάλ Ολυμπίας εντελώς δωρεάν, τόσο για τους θεατές (δεν υπήρχε εισιτήριο) όσο και για τους φορείς (η μόνη υποχρέωσή τους ήταν η οργάνωση του χώρου προβολής με καθίσματα). Οι ταινίες προσφέρθηκαν από την Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου, το οποίο προσέφερε επίσης και τον τεχνικό εξοπλισμό και κάλυψε όλες τις δαπάνες του προγράμματος, ενώ οι προβολές πραγματοποιήθηκαν στις εξής περιοχές:

Κυανή Ακτή Κατακόλου, Βαρβάσαινα, Κάτω Σαμικό, Επιτάλιο, Αμπελώνα, Νεράιδα, Μυρτιά, παραλία Σαβαλίων, Κούμανι, Μηλέα Ζαχάρως, Αγία Παρασκευή Σπιάντζας, Ώλενα, Κρέστενα, Κατσαρού, Νιοχώρι Κυλλήνης, Μπόρσι, Διάσελλα, Καλλίκωμο, Γλύφα και Σαβάλια. Οι φορείς που οργάνωσαν τις κατά τόπους προβολές ήταν οι εξής: Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Βαρβάσαινας και Επιταλίου, Πολιτιστικοί Σύλλογοι Κάτω Σαμικού, Αμπελώνα, Μυρτιάς, Κατσαρού, Διασέλλων, Γλύφας, Καλλικώμου, Μηλέας και  Ώλενας, Σύλλογοι Παραθεριστών Κυανής Ακτής και Σπιάντζας, Σύλλογοι Γυναικών Σαβαλίων και Μπορσίου, Ένωση Κουμανιωτών Ηλείας, δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, τοπικές κοινότητες Νεοχωρίου και Νεράιδας και δημοτικό σχολείο Σαβαλίων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος