FOLLOW US: facebook twitter

Μέχρι και 40 λεπτά το κιλό ξεκίνησε η Κλημεντίνη

Ημερομηνία: 20-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Καλή ποιότητα για το μανταρίνι αλλά µε ποσοτικές απώλειες στην Ηλεία

Με το δεξί έκανε ποδαρικό η σεζόν για την Κληµεντίνη, ως προς την τιµή παραγωγού, που, αν και µε λιγότερο ή περισσότερο µειωµένες παραγωγές στις πιο πολλές από τις κύριες περιοχές της καλλιέργειας, διαµορφώνονται βάσιµες προσδοκίες ότι θα διατηρηθεί σε καλά επίπεδα και στην εξέλιξη της εµπορικής περιόδου. Σε αυτό συντελεί και η αναµενόµενη µείωση στις παραγωγές των ανταγωνιστριών χωρών, πράγµα το οποίο διαµορφώνει θετικό τοπίο και σε σχέση µε τη ζήτηση από αγορές του εξωτερικού, όπου διακινείται το µεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής Κληµεντίνης.

Καλή ποιότητα µε ποσοτικές απώλειες στην Ηλεία

Στο πρώτο δεκαπενθήµερο της συγκοµιδής βρίσκονται οι παραγωγοί µανταρινιών και στον Νοµό Ηλείας, µε τις πρώτες τιµές να διαµορφώνονται περίπου στα 38 µε 40 λεπτά το κιλό, σταθερά όπως και πέρυσι. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Οµάδας Παραγωγών «Δίας» στο Τραγανό, Κώστα Κυπριώτη, η συγκοµιδή των µανταρινιών εξελίσσεται οµαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήµατα, ενώ η ποιότητά τους είναι πολύ καλή.

Ωστόσο, η ποσότητά τους είναι πολύ µικρότερη σε σχέση µε πέρυσι, ακόµα και κατά 60%, λόγω των προβληµάτων ακαρπίας που προκάλεσε ο παγετός του περασµένου Ιανουαρίου. Οι στρεµµατικές εκτάσεις διατηρούνται σταθερές στην περιοχή, στα 4.000-5.000 στρέµµατα, όµως οι αποδόσεις είναι ιδιαίτερα µειωµένες φέτος, καθώς υπολογίζονται συνολικά στους 2.500 τόνους, έναντι 5.000 την προηγούµενη σεζόν.

«Η συγκοµιδή εξελίσσεται φυσιολογικά και η τιµή των µανταρινιών φτάνει τα 40 λεπτά το κιλό, µεικτά, αυτές τις µέρες, αλλά οι τιµές αναµένεται να σταθεροποιηθούν στα 30-32 λεπτά. Το µεγάλο πρόβληµα που αντιµετωπίζουµε φέτος είναι η µειωµένη ποσότητα λόγω των δυσµενών καιρικών συνθηκών, που δηµιουργεί σηµαντικές δυσχέρειες στους παραγωγούς, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους ούτε τις εξαγωγές», επισηµαίνει ο κ. Κυπριώτης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος