FOLLOW US: facebook twitter

Μάκης Μπαλαούρας: Περιοχές της χώρας χωρίς τράπεζα και ΑΤΜ

Ημερομηνία: 09-03-2018 | Συντάκτης:

-Χωρίς πρόσβαση οι κάτοικοι της Ανδρίτσαινας και της Καλλιθέας στην Ηλεία

Με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, την οποία συνυπέγραψαν άλλοι 69 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας έθεσε το ζήτημα της πρόσβασης των πολιτών σε τραπεζικά καταστήματα και ΑΤΜ, ιδίως αυτών που κατοικούν σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής, με την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη, το 2008, πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες σε διάφορες χώρες διασώθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων και το χρηματοπιστωτικό σύστημα οδηγήθηκε σε συρρίκνωση. Στην Ελλάδα οι τράπεζες βρέθηκαν σε δεινή θέση μετά το PSI των ελληνικών ομολόγων και τη δραματική αύξηση των κόκκινων δανείων εξ αιτίας της συρρίκνωσης εισοδημάτων και χρειάσθηκαν αλλεπάλληλες ενέσεις κεφαλαίων από τον ελληνικό λαό, προκειμένου να καλύψουν τις ζημιές τους.

Λιγότερα τραπεζικά καταστήματα, λιγότερα ΑΤΜ

Επιδιώκοντας να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, οι τράπεζες προχώρησαν σε μείωση του αριθμού των υπαλλήλων τους, των τραπεζικών καταστημάτων και των ΑΤΜ. Μέσα στην 8ετία 2008-2016 χάθηκαν 23.537 θέσεις εργασίας στις τράπεζες, απώλεια που ισοδυναμεί με μείωση του αριθμού των τραπεζικών υπαλλήλων κατά 35,6%. Μετά τις συρρικνώσεις αυτές, το 2016 στην Ελλάδα ο μέσος αριθμός των ατόμων που έπρεπε να εξυπηρετούνται από ένα τραπεζικό κατάστημα έφτασε τα 4.624, ενώ το 2008 ήταν μόλις 2.704 – μέσα σε 8 χρόνια δηλαδή ο μέσος αριθμός των ατόμων που πρέπει να εξυπηρετούνται ανά τραπεζικό κατάστημα πήγε στο 71%. Σήμερα ο αριθμός των ατόμων που πρέπει να εξυπηρετούνται ανά τραπεζικό κατάστημα στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιος του μέσου όρου της Ευρωζώνης όπου μόλις 2.278 άτομα πρέπει να εξυπηρετούνται ανά τραπεζικό κατάστημα.

Παράλληλα οι τράπεζες έκλεισαν σχεδόν 1 στα 2 τραπεζικά καταστήματα και απέσυραν από τη χρήση 1 στα 3 ΑΤΜ.

Δύσκολη η εξυπηρέτηση στην επαρχία

Η συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα έχει επιφέρει συνέπειες στην πρόσβαση των πολιτών σε τραπεζικές υπηρεσίες. Ο παράλληλος περιορισμός του αριθμού των τραπεζικών υποκαταστημάτων αλλά και του αριθμού των ΑΤΜ, και μάλιστα χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποιος συντονισμός μεταξύ των τραπεζών, ως προς το ποια καταστήματα και ΑΤΜ θα κλείσουν και ποια θα μείνουν ανοιχτά και σε ποιες γεωγραφικές ζώνες, οδηγεί στον αποκλεισμό μεγάλων περιοχών από τραπεζικές υπηρεσίες. Στα μεγάλα αστικά κέντρα η πρόσβαση των ανθρώπων στα τραπεζικά καταστήματα και τα ΑΤΜ, παρά τη συρρίκνωση του αριθμού τους, παραμένει σχετικά εύκολη. Έχει δυσκολέψει όμως πάρα πολύ, σε βαθμό αποκλεισμού, η πρόσβαση για τους ανθρώπους των απομακρυσμένων αγροτικών και ορεινών περιοχών, ή και μικρότερων νησιωτικών περιοχών. Έχει δυσκολέψει πολύ η πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες, κυρίως των αγροτών και κτηνοτρόφων που συναλλάσσονται υποχρεωτικά με τη διάδοχο της Αγροτικής τράπεζας, Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κλείνει τραπεζικά καταστήματα. Έχει δυσκολέψει πολύ, επίσης,  η πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες για ορισμένες κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, χαμηλής μόρφωσης, κλπ). Τέλος, η μεγάλη συρρίκνωση των τραπεζικών υπηρεσιών σε ένα τόπο, επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξή του, αποκλείοντάς τον και από τον τουρισμό.

Να γίνουν συστάσεις στις τράπεζες

Έχοντας εκθέσει όλη την παραπάνω προβληματική, ο Μ. Μπαλαούρας ρωτά τον Υπουργό ποιες πρωτοβουλίες σκέφτεται να πάρει προκειμένου το ελληνικό κράτος να ορίσει την καθολική τραπεζική υπηρεσία βάσει κριτηρίου γενικού συμφέροντος και να εξασφαλίσει την πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν. Ρωτά επίσης αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν συστάσεις προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου οι τέσσερις τουλάχιστον συστημικές τράπεζες να προσέλθουν σε μια διαδικασία συνεννόησης, ώστε να μην αφήνονται δυσπρόσιτες περιοχές χωρίς τραπεζικό κατάστημα και ΑΤΜ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος