FOLLOW US: facebook twitter

Μάκης Μπαλαούρας: Οι Ηλείοι και οι ταγοί τους πίσω από τις απαιτήσεις της εποχής μας

Ημερομηνία: 02-09-2021 | Συντάκτης:
Του Μάκη Μπαλαούρα

 

Περίπου ένας μήνας πέρασε από το ξέσπασμα των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ηλεία που άφησαν πίσω τους ξεκλήρισμα του βιού τους, πόνο, αγωνία για το σήμερα και το αύριο… Ταυτόχρονα, βιώνουμε περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή, με καμένες μεγάλες εκτάσεις χλωρίδας και πανίδας, αλλά και γεωργικές, με ελαιόδεντρα, σταφίδες, αμπέλια, σιτηρά, μελίσσια, μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου, αγροικίες, οικίες, επιχειρήσεις, και βοσκήσιμες εκτάσεις.

Δηλαδή ολοκληρωτική καταστροφή κατοίκων,  περιβάλλοντος, οικονομίας…

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, όταν διαπίστωσε ότι το μπαράζ επικοινωνίας, με τα χρυσοπληρωμένα Μέσα «Ενημέρωσης», δε πέρναγε ανακοίνωσε άμεσα μέτρα στήριξης, ισχνού περιεχομένου. Ούτε όμως και σε αυτά δε «τσίμπησαν» οι κάτοικοι των κατακαημένων περιοχών. Βλέπουν αβέβαιο το παρόν και σκοτεινό το μέλλον τους…

Ο κ. Μητσοτάκης δε προέβη σε καμιά αυτοκριτική για τις ανεπάρκειες και τις αδυναμίες στη διαχείριση και στην αντιμετώπιση των πρωτοφανών σε έκταση πυρκαγιών. Ακόμα και ο επικοινωνιακός ανασχηματισμός κατέληξε σε φιάσκο, με μόνη κίνηση ήταν προς την ακροδεξιά της ΝΔ με την υπουργοποίηση του τελευταίου του ΛΑΟΣ, του γνωστού Θ. Πλεύρη!!!

Σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση μόνο της Εύβοιας

Στις 18 Αυγούστου ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να εξαγγείλει ένα «στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Εύβοιας», μεταγράφοντας τον παλιό, επιτυχημένο δήμαρχο Καλαμάτας, στέλεχος-υπουργό του ΠΑΣΟΚ Σταύρο Μπένο, αναθέτοντας του την εκπόνηση σχεδίου.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο ανασυγκρότησης της Εύβοιας ο κ. Μπένος παρουσίασε τον οδικό χάρτη: Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αναγέννηση της περιοχής με επτά μελέτες για:

  • Ειδικά πολεοδομικά σχέδια.
  • Μaster plan για το νέο δάσος.
  • Συγκοινωνιακές για κρίσιμες υποδομές-δίκτυα.
  • Το ανθρώπινο δυναμικό-εργασιακό μέλλον.
  • Αγροδιατροφή.
  • Νέα τουριστική ταυτότητα.
  • Πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα, χώρο καινοτομίας.

Δηλαδή, θα χρειαστούν στη καλύτερη 6-9 μήνες για την εκπόνηση τους…

Ο Μητσοτάκης …«Ξέχασε» την Ηλεία

Όμως την Ηλεία δεν την ένταξε σε κανένα σχέδιο ανασυγκρότησης, όπως για την Εύβοια. Πολύ περισσότερο που η Ηλεία είχε κατακαεί, με κορύφωση του 2007, περιοχή αγροτικού και όχι αστικού χαρακτήρα, που επέφερε 63 (!) νεκρούς και πολλά χωριά και σπίτια κατεστραμμένα.

Τότε, πάλι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, μοιράστηκαν 3χιλιάρα και σιώπησαν… Και με ένα Ταμείο Μολυβιάτη που οι πόροι που συγκεντρώθηκαν για την Ηλεία διασπάρθηκαν από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  σε ρουσφετολογικές παροχές καλλωπισμού άλλων Νομών…

Για την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπάρχει η Ηλεία. Ούτε αυτοκινητόδρομος ούτε πανεπιστημιακές σχολές ούτε Νοσοκομεία-υγειονομικές δομές!!! Σημείωση: Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Αμαλιάδα ιδιώτες, βρίσκοντας χώρο από τον «ξαφνικό θάνατο» του Νοσοκομείου της, ετοιμάζονται να ανοίξουν πολυδύναμη κλινική…

Μετά το σάλο που ξέσπασε και από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε δεύτερες δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ηλεία θα επωφεληθεί μετά τις μελέτες της Εύβοιας θα πάρει και αυτή..

Στις 26 Αυγούστου ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε νέο τακτικισμό, δηλώνοντας ότι «Στην Εύβοια καταρτίζεται συνολικό πρόγραμμα ανάταξης. Αντίστοιχο μοντέλο θα ακολουθήσει και στην Ηλεία». Πότε; Ποιοι-ποιος θα αναλάβει και θα χρεωθεί την εκπόνηση σχεδίου; Γιατί δεν ανακοινώνεται χρονοδιάγραμμα;

Τι στο καλό συμβαίνει στην Ηλεία και τους Ηλείους;

Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των εκπροσώπων τους. Όμως ποιες είναι οι ευθύνες των τοπικών ταγών, δημάρχων, επιστημονικών, συνδικαλιστικών, επαγγελματικών φορέων; Αδιαφορία για τα μεγάλα προβλήματα, ατομισμός και αδιαφορία για συλλογικές διεκδικήσεις. Είναι ωσάν να έχουν παραιτηθεί αποδεχόμενοι τον χαρακτηρισμό «μοιραίοι και άβουλοι»!

Πολλοί δήμαρχοι (διαχρονικό φαινόμενο) ενεργούν μόνο για το θεαθήναι, σπάζοντας εν τη γενέσει τους τα όποια μέτωπα διεκδίκησης διαμορφώνονται. Διεκδικούν μπαλώματα-ψίχουλα για τον Δήμο τους και όχι για το όλον. Για παράδειγμα, με αφορμή τις πυρκαγιές, όλοι οι Δήμοι ενιαία, δε διεκδικούν σχέδιο ολιστικής ανασυγκρότησης της Ηλείας με μακροχρόνιο αποτύπωμα.

Και μάλιστα όταν στη χώρα θα συρρεύσει πακτωλός χρημάτων από την ΕΕ (Ταμείο Ανασυγκρότησης) και όταν η κυβέρνηση στριμώχτηκε από τη διαχείριση των πυρκαγιών και όταν διεθνείς οργανισμοί προσφέρονται για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος