FOLLOW US: facebook twitter

Λύθηκαν σοβαρά προβλήματα στην Ηλεία για αγρότες και καμένα

Ημερομηνία: 23-12-2017 | Συντάκτης:

Υπογράφηκε την Πέμπτη 21/12 η μερική κύρωση των δασικών χαρτών στο 31,39% της χώρας, δηλαδή το 1/3 της χώρας, όταν μέχρι το 2016 είχε κυρωθεί μόλις το 0,81%, και αναρτηθεί το 1,12%. «Το 2017 ήταν η χρονιά της δασικής πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Ηλεία όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος, έλυσε σοβαρά ζητήματα που ως τώρα ήταν άλυτα ακόμη και από τις πυρκαγιές του 2017.

Ειδικότερα ο κ. Φάμελος σημείωσε ότι «το 13,02% της έκτασης του νομού Ηλείας είναι η κατηγορία που ήταν αναδασωτέα και τώρα είναι ΑΑ «Άλλη χρήση» δηλαδή, πιθανά οι περισσότεροι την καταλαβαίνουν ως αγροτική. «Αυτό σημαίνει ότι εδώ και δέκα χρόνια υπήρχε μια σοβαρότατη υστέρηση και αδικία στην περιοχή της Ηλείας αγρότες καλλιεργούσαν νομίμως και πιθανά αμφισβητούνταν και η επιδότησή τους μέσα σε περιοχές που είχαν κηρυχθεί σε ένα ευρύτερο περίγραμμα ως αναδασωτέες, αλλά κανείς δεν είχε εφαρμόσει ένα προς ένα στα αγροτεμάχια την εξέταση αν πριν την πυρκαγιά ήταν νόμιμα αγροτική ή όχι η έκταση. Και εξετάστηκαν τώρα και λύθηκαν τώρα ζητήματα ακόμη και από τις πυρκαγιές του ’17 της Ηλείας σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Επίσης στο νομό Ηλείας ένα ποσοστό της έκτασης 1,9 σχεδόν 2% είναι στην κατηγορία «Εξαγορά ή αλλαγή χρήσης», δηλαδή καλλιεργούνταν σε παλαιότερη είτε ιδιωτικού χαρακτήρα είτε δημόσιου χαρακτήρα δασική έκταση εν γένει και έπρεπε να μπουν στη διαδικασία της αλλαγής χρήσης και της εξαγοράς με τις 100 δόσεις κτλ. «Δηλαδή σε ένα ποσοστό 2% της έκτασης που στο αγροτικό εισόδημα είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο, αν φανταστείτε ότι μέσο όρο μόνο το 33% είναι το αγροτικό το μη δασικό, να καταλάβετε ότι το 2% του συνόλου ήταν πολύ μεγαλύτερο ως ποσοστό, ήταν υπό αμφισβήτηση η αγροτική καλλιέργεια και οι επιδοτήσεις» ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος