FOLLOW US: facebook twitter

Λυδία Κονιόρδου: «Δίαυλος ο Κινηματογράφος για την ανάταση της Παιδείας και την διάχυση του Πολιτισμού»

Ημερομηνία: 01-12-2016 | Συντάκτης:

19olympia-fest-poster

Η Υπουργός Πολιτισμού  χαιρετίζει την διοργάνωση  του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Απονομή βραβείου Ανθρώπινων Αξιών από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

festival1

Μετά από 19 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, η αναγνώριση του πολυδιάστατου χαρακτήρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους αποτελεί την σημαντικότερη ίσως επιβράβευση -μετά την αθρόα συμμετοχή παιδιών και νέων από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο- ότι πέραν της καλλιτεχνικής του επάρκειας, προάγει με σαφήνεια και πληρότητα τις δημοκρατικές αξίες που δίνουν περιεχόμενο και ποιότητα στην ανθρώπινη ζωή, επιβραβεύει την δημιουργικότητα των παιδιών και νέων, δίνει μορφή στην δημιουργικότητα και την εξωστρέφεια, αναδεικνύει ένα ισχυρό κύτταρο αναγέννησης.

lydia-koniordou

Η Λυδία Κονιόρδου για το Φεστιβάλ

Στην ανάδειξη και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της αυτενέργειας αλλά και την  ενίσχυση της ανάγκης του νέου ανθρώπου για την έκφραση της έμπνευσης και της δημιουργικότητάς του, αναφέρεται στον χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου. «Ένας ακόμη χειμώνας υποδέχεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Η Περιφέρεια -η Ηλεία, η Αιτωλοακαρνανία και η Αχαΐα- φιλοξενεί και φέτος δράσεις με επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία, όπου μέσα από αυτές αναδεικνύεται και αναπτύσσεται η κριτική σκέψη και η αυτενέργεια, και ενισχύεται η ανάγκη του νέου ανθρώπου για την έκφραση της έμπνευσης και της δημιουργικότητάς του. Προβάλλεται η αγάπη για τον άνθρωπο και τη φύση με την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη συμφιλίωση με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Ο διεθνής χαρακτήρας του Φεστιβάλ συμβάλλει, μέσα από τη διάδραση των εκδηλώσεων του, στην επαφή και την κατανόηση των διαφορετικών μορφών κουλτούρας που παρουσιάζονται μέσα από τις προβολές και τα εργαστήρια. Μέσα από τη μαγεία της εικόνας και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, ο Κινηματογράφος, μπορεί να γίνει το εκπαιδευτικό μέσο αλλά και ο δίαυλος για την ανάταση της παιδείας και την διάχυση του πολιτισμού. Αυτό επιχειρεί το συγκεκριμένο φεστιβάλ σε δημιουργική συνεργασία με τη σχολική κοινότητα και με αποδέκτες μαθητές και νέους. Με μεγάλη μου χαρά χαιρετίζω την έναρξη του 19ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και συγχαίρω θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή. Συγχαίρω τη δημιουργική ομάδα Νεανικό Πλάνο για τη μεγάλη προσφορά της και εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία σε όλους τους εθελοντές, συμμετέχοντες και διαγωνιζόμενους, Έλληνες και ξένους».

voutsis

Νίκος Βούτσης: «Τα παιδιά είναι ιδιαίτεροι θεατές»

Το 2015 χαρακτηρίστηκε από την θέσπιση, από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, του Βραβείου Ανθρωπίνων Αξιών, που θα απονέμεται σε ταινία του διαγωνιστικού προγράμματος. Στον χαιρετισμό του για την φετινή διοργάνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, συγχαίρει το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους για τα 19 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς ποιοτικού κινηματογράφου: «Όποιος είχε τη χαρά να πάει σινεμά με ένα παιδί ξέρει πως τα παιδιά είναι ιδιαίτεροι θεατές. Έχουν την τύχη και την ατυχία να μπαίνουν μέσα στην πλοκή, πολύ περισσότερο από όσο οι μεγάλοι. Ένα παιδί δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί από τη φωτεινή εικόνα. Στέκεται μαγνητισμένο, με όλες του τις αισθήσεις τεταμένες μπροστά στην οθόνη. Και αυτή η απόλυτη παράδοση είναι που τους χαρίζει τη θεραπεία που προσφέρει το θέαμα, αυτή τη μαγική μεταφορά σε άλλους, φανταστικούς ή πραγματικούς κόσμους, που τα πλουτίζει σε γνώσεις, εμπειρίες και χτίζει γέφυρες με τον ίδιο τους τον εαυτό και με τον κόσμο γύρω τους. Τα παιδιά δεν έχουν άμυνες μπροστά στην εικόνα. Μπαίνουν με τα μάτια και την καρδιά ανοικτά μέσα στην αίθουσα, έτσι όπως θα έπρεπε όλοι να μπαίνουμε. Είναι έτοιμα να μαγευτούν και να ακολουθήσουν την πλοκή, να συμπάσχουν με τους ήρωες, να παθιαστούν, να τρομάξουν, να ξεπεράσουν τον φόβο του διαφορετικού και να γελάσουν. Είναι πρόθυμα να ξεχάσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο τους και να ακολουθήσουν τους ήρωες σε άλλους κόσμους. Γι’ αυτούς τους λόγους, το καλλιτεχνικό προϊόν που τους προσφέρουμε πρέπει να είναι ποιοτικό, διαχρονικό μα και επίκαιρο, πρωτοποριακό. Μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους. Μπορεί να τα κάνει καλύτερους ανθρώπους. Αυτό το Φεστιβάλ βάζει τα παιδιά στην αίθουσα του σινεμά, στα εργαστήρια, μαζί με σκηνοθέτες, δημιουργούς, μαζί με άλλα παιδιά από όλο τον κόσμο, από κοντά ή μέσα από τη μεγάλη οθόνη. Τα αφήνει να εκφράσουν τη χαρά, τη μοναξιά, τον σουρεαλισμό, την ανεμελιά και τα βάσανα της ηλικίας τους, να δημιουργήσουν, να μάθουν πολλά και να μας μάθουν ακόμα περισσότερα. Η Βουλή των Ελλήνων, ως εκπρόσωπος κάθε πολίτη ξεχωριστά, κάθε γονιού και κάθε παιδιού, ευχαριστεί το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους για τα 19 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς ποιοτικού κινηματογράφου, απονέμοντας για δεύτερη χρονιά ένα βραβείο με τίτλο συνώνυμο με αυτό ακριβώς που στην ουσία προσφέρει το Φεστιβάλ στην κοινωνία: τις Ανθρώπινες Αξίες».

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου τονίζει ότι: «Ο Κινηματογράφος, μπορεί να γίνει το εκπαιδευτικό μέσο αλλά και ο δίαυλος για την ανάταση της παιδείας και την διάχυση του πολιτισμού»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος