FOLLOW US: facebook twitter

Λουκέτο αιφνίδια στο Γυμνάσιο Μυρτιάς – Σκουροχωρίου!

Ημερομηνία: 02-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

myrtia-gymnasio1

 

Δεν πήρε φέτος την καθιερωμένη από το 2011 αναστολή απόφασης της κατάργησής του από το Υπουργείο Παιδείας κλείνει

-Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, γονείς, μαθητές και ΕΛΜΕ Ηλείας

-Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χθες τους καθηγητές στο Γυμνάσιο Μυρτιάς- Σκουροχωρίου, πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων τους, αφού ήρθαν αντιμέτωποι με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να δώσει οριστικό τέλος στην λειτουργία της σχολικής μονάδας, που από το 2011 και μετά, κάθε χρόνο έπαιρνε παράταση ζωής με συνεχόμενες αποφάσεις αναστολής εκτέλεσης της κατάργησή της, Η απόφαση κατάργησης της σχολικής μονάδας είχε ληφθεί από το 2011, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί, κάθε χρόνο το Υπουργείο του έδινε  «φιλί ζωής» και γλίτωνε το λουκέτο, κάτι όμως που δεν έγινε για την νέα σχολική χρονιά 2016-2017. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε αναστάτωση και στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά κυρίως στην τοπική κοινωνία, αφού γονείς και μαθητές έχουν ξεσηκωθεί, γιατί καλούνται στο παρά πέντε, να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα της μεταγραφής των παιδιών σε άλλο σχολείο. Ο Δ.ντής του σχολείου είχε ήδη καταρτίσει το ωρολόγιο πρόγραμμα και την ανάθεση μαθημάτων στους καθηγητές και οργάνωνε την λειτουργία του Γυμνασίου για την νέα σχολική χρονιά. Άμεση ήταν και η αντίδρασητης εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι η ΕΛΜΕ Ηλείας θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία θα συμμετέχουν γονείς και μαθητές από την Μυρτιά όπως και εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητας.

Ο Δ/ντής του Γυμνασίου Μυρτιάς κ. Γιώργος Τσίτσος δήλωσε αιφνιδιασμένος από αυτήν την δυσμενή εξέλιξη για το σχολείο στο οποίο υπηρετεί και μιλώντας στην Πρωινή επισήμανε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή περίμεναν ότι θα έρθει κάποια απόφαση αναστολής εκτέλεσης της κατάργησης της σχολικής μονάδας, αλλά τελικά δεν ήρθε.

«Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το Γυμνάσιο της Μυρτιάς κλείνει και όπως καταλαβαίνετε η απόφαση αυτή ήταν αιφνίδια. Από το 2011 και μετά παίρναμε κάθε χρόνο αναστολή  και φέτος δεν ήρθε η απόφαση του Υπουργείου. Ήταν μια έκπληξη δυσάρεστη για όλους, μας βρίσκει απροετοίμαστους και είναι φυσικό να προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και στην σχολική μονάδα αλλά και στην τοπική κοινωνία, σε γονείς και παιδιά. Το Γυμνάσιο πέρυσι είχε 35 μαθητές και φέτος έχουν εγγραφεί και με τα νέα παιδιά της Α΄Τάξης 42 παιδιά, τα οποία τώρα θα πρέπει να πάνε σε σχολεία του Πύργου, ενώ έχουμε και το πρόβλημα των ανεξεταστέων μαθητών που θα δώσουν τα μαθήματα στα οποία είχαν κοπεί, σε άλλο σχολείο και εν προκειμένω στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου. Έχω ήδη ενημερώσει για τις εξελίξεις τον πρόεδρο της Τ.Κ. τον κ. Πίττα και μαζί σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε κάποιες ενέργειες, ενώ αύριο θα είμαστε παρόντες και στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα κάνει η ΕΛΜΕ Ηλείας στον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας.»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου μεταγράφονται οι μαθητές του Γυμνασίου Μυρτιάς

Από την πλευρά του ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βασίλης Δημητρέλλος μιλώντας στην Πρωινή επιβεβαίωσε το λουκέτο στο Γυμνάσιο Μυρτιάς, τόνισε ότι το λίγο πολύ αναμενόταν αυτή η εξέλιξη, έπαιρνε παρατάσεις ζωής από το 2011, ενώ  από τον Ιούλιο το Υπουργείο Παιδείας ειχε εκδώσει ΦΕΚ με αποφάσεις αναστολής εκτέλεσης καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων και το Γυμνάσιο Μυρτιάς δεν περιλαμβανόταν σε αυτό. Ωστόσο μέχρι και την τελευταία στιγμή, δηλαδή χθες 1η Σεπτέμβρη όπου ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και οι καθηγητές παρουσιάζονται στις θέσεις τους, περίμεναν μήπως έρθει κάποια συμπληρωματική ή τροποποιητική απόφαση, ωστόσο αυτό δεν συνέβη, οπότε θεωρείται το θέμα της κατάργησης της σχολικής μονάδας λήξαν. Ο κ. Δημητρέλλος, συμπλήρωσε ακόμα ότι ο ίδιος προσπάθησε αμέσως να δημιουργήσει μια νέα συνθήκη για να αντιμετωπίσει τουλάχιστον λειτουργικά το ζήτημα, αφού υπάρχουν μαθητές ανεξεταστέοι που πρέπει να δώσουν μαθήματα για να περάσουν την τάξη, ενώ μέριμνα πρέπει να υπάρξει για την μετεγκατάσταση όλων των μαθητών σε άλλη σχολική μονάδα, όπως και των έξι καθηγητών που είναι στη Μυρτιά. Για τους μεν μαθητές υπέγραψε απόφαση για συνέχιση των μαθημάτων και μετεγγραφή τους στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου- εκεί θα γίνει και η εξέταση των ανεξεταστέων μαθητών- και βεβαίως όποιος γονέας δεν επιθυμεί να φοιτήσει το παιδί του στο 1ο Γυμνάσιο, μπορεί να επιλέξει άλλη σχολική μονάδα στα όρια του δήμου. Οι δε καθηγητές με οργανική θέση στο Γυμνάσιο Μυρτιάς, πριν την σημερινή συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ, θα μπορούν να δηλώσουν σχολείο με προτίμηση εντός των ορίων του δήμου Πύργου για να εξετάσει το ΠΥΣΔΕ που υπάρχουν κενά και θα μπορούσαν να τοποθετηθούν, ενώ ο Δ/ντής του σχολείου έχει οργανική θέση στο 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας.

myrtia-gymnasio3

Ανάστατοι γονείς και μαθητές στην Μυρτιά

Εν τω μεταξύ, από την ώρα που μαθεύτηκαν τα δυσάρεστα μαντάτα, προκλήθηκε αναστάστωση στην τοπική κοινωνία Μυρτιάς και Σκουροχωρίου και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από γονείς και μαθητές που καλούνται πλέον τελευταία στιγμή να ανταποκριθούν σε νέα δεδομένα και να μετεγγραφούν σε σχολική μονάδα του Πύργου με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο πρόεδρος της Τ.Κ Μυρτιάς κ. Άγγελος Πίττας, σε δηλώσεις του στην Πρωινή, επισήμανε ότι το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο, ενώ άφησε αιχμές ότι ενδεχόμενα να υπάρχει δόλος με τον αιφνιδιασμό της τελευταίας στιγμής, για να μην προλάβουν να αντιδράσουν.

« Η απόφαση αυτή του Υπουργείου, μας αιφνιδίασε όλους, μόνο καλό δεν είναι να κλείνει ένα σχολείο σε μια περιοχή και μάλιστα όταν αυτό συμβαίνει την πρώτη μέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, είναι τραγικό! Έχω γίνει αποδέκτης από το πρωί έντονων διαμαρτυριών γονιών και κατοίκων, από την πλευρά μας ως τοπική κοινότητα κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μήπως και σώσουμε το σχολείο έστω και την τελευταία στιγμή και αυτό είναι πλέον θέμα πολιτικής βούλησης. Τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την αιφνίδια αυτή εξέλιξη είναι πολλά και δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε αν αυτό έγινε εσκεμμένα τελευταία στιγμή για να μην μπορέσει να αντιδράσει τη τοπική κοινωνία. Είχαμε βεβαίως θορυβηθεί όταν βλέπαμε ότι περνούν οι μέρες και η απόφαση αναστολής εκτέλεσης της κατάργησης δεν ερχόταν από το Υπουργείο- πέρυσι είχε έρθει γύρω στις 20 Αυγούστου- αλλά ελπίζαμε ως την τελευταία στιγμή. Επίσης δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε για την στάση του Δ/ντή Δευτερρβάθμιας Εκπαίδευσης, γιατί αν όντως γνώριζε ότι είχε εκδοθεί ΦΕΚ τον Ιούλιο όπου το Γυμνάσιο Μυρτιάς φαινόταν καταργημένο, για ποιο λόγο δεν ενημέρωσε το σχολείο. Δεν όφειλε να το κάνει; Δική του υποχρέωση ήταν. Ωστόσο η Τ.Κ έχει κάνει από την ίδια στιγμή διάφορες ενέργειες, θα συμμετέχουμε μαζί με γονείς και στην παράσταση διαμαρτυρίας στον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας και ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική και να σώσουμε το σχολείο μας».

 Αντιδράσεις από την ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ για την κατάργηση του γυμνασίου Μυρτιάς-Σκουροχωρίου                                   

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στην Δ/βάθμια

Η αιφνιδιαστική,  για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές του Γυμνασίου Μυρτιάς απόφαση του υπουργείου Παιδείας, να μην αναστείλει, όπως γινόταν επί σειρά ετών, την απόφαση αρ. 71327/Δ4/24−06−2011 κατάργησης του σχολείου  αφήνει έκθετο το Υπουργείο Παιδείας για τις τεχνικές εξοικονόμησης εκπαιδευτικών που χρησιμοποιεί.

 Δεν είναι τυχαίο που όλες οι νέες αποσπασματικές αλλαγές που πρόσφατα αποφάσισε το Υπουργείο, ταυτόχρονα οδηγούν σε συγχωνεύσεις τμημάτων, σε δημιουργία τεχνητών πλεονασμάτων ειδικοτήτων με συνέπεια να οδηγηθούν άμεσα στην ανεργία χιλιάδες συνάδελφοι αναπληρωτές παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και στην κινητικότητα μονίμων εκπαιδευτικών για συμπλήρωση ωραρίου.

Δεν πρέπει να αφήσουμε να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση.

Διεκδικούμε άμεσα την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Μυρτιάς

Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπ/σης στις 12:30 μ.μ

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ  Ηλείας

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος