FOLLOW US: facebook twitter

Λεχαινίτικο καρναβάλι… αντίδοτο στην κρίση!

Ημερομηνία: 23-02-2017 | Συντάκτης:

lexaina-karnavali

Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Αποκριάς που κορυφώνονται στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης

 Κορυφώνονται από το τριήμερο της τελευταίας αποκριάς οι καρναβαλικές δράσεις του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Ο Γενιτσαρίστικος χορός του Σαββάτο, η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής στα Λεχαινά και τα Κούλουμα στο Κάστρο, αποτελούν τις βασικότερες εκδηλώσεις, ενώ αρκετές άλλες γίνονται στη Μυρσίνη, το Νιοχώρι, τη Βάρδα. Το βασικό μήνυμα στη συνέντευξη Τύπου που έγινε χθες για την παρουσίαση των δράσεων αυτών ήταν πως με χαμόγελο και πολιτισμό αντιμετωπίζει ο δήμος και οι πολίτες το μαύρο που επιβάλει η κρίση στην καθημερινότητά μας.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ μίλησε για τη συμπλήρωση των 43 χρόνων του Λεχαινίτικου Καρναβαλιού και αναφέρθηκε στις φετινές εκδηλώσεις που γίνονται με τη στήριξη του δήμου σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. «Η συμμετοχή στο φετινό καρναβάλι ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Καταφέραμε να κάνουμε ένα καρναβάλι όλου του δήμου με πολλές εκπλήξεις και πολλές και ωραίες συμμετοχές. Στα χρόνια της κρίσης χρειαζόμαστε ξεφάντωμα και γέλιο, διασκέδαση. Το φετινό καρναβάλι θα τα προσφέρει και με το παραπάνω. Περιμένουμε όλο τον κόσμο να έρθει στις εκδηλώσεις μας με αποκορύφωμα την μεγάλη παρέλαση στα Λεχαινά».

lexaina-karnavali1

Η πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Άννα Γεωργιοπούλου – Κοντόγιωργα χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά, ως χρονιά χαράς με πλούσιες καρναβαλικές ημέρες. Αναφέρθηκε στο αποκριάτικο αντάμωμα στο Στρούσι που ακυρώθηκε λόγω καιρικών συνθηκών. Το προσεχές Σάββατο στις 3 θα τελεστεί το Νεοχωρίτικο καρναβάλι με τη στήριξη του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου. Την Κυριακή θα γίνει η μεγάλη παρέλαση το μεσημέρι της Κυριακής στα Λεχαινά και θα ακολουθήσει το μικρό καρναβάλι της Μυρσίνης στις 5,30, ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα γίνουν εκδηλώσεις στο Κάστρο για τα Κούλουμα με τα Σαρακοστιανά εδέσματα. Η ημέρα θα κλείσει με το Καρναβάλι Κάστρου. Η κα Γεωργιοπούλου – Κοντόγιωργα ευχαρίστησε τους εθελοντές και τους συνεργάτες της που συμμετείχαν στην προετοιμασία των δράσεων βοηθώντας να δώσουν στους πολίτες έναν τόνο χαράς και αισιοδοξίας. Ειδική αναφορά έγινε στις δράσεις για την πόλη της Ανδραβίδας που ματαιώθηκαν λόγω πένθους για το χαμό του Νίκου Καποτά και της Δήμητρας Παπαδοπούλου.

lexaina-karnavali3

‘Στηρίζουμε δράσεις που βοηθούν την κοινωνία να σταθεί όρθια’

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δημήτρης Χάρδας μίλησε για εκείνους που ασκούν κριτική από την τοπική κοινωνία στο δήμο που υλοποιεί πολιτιστικές δράσεις. Έφερε ως παράδειγμα την ιστορία του Νίκου Καζαντζάκη όταν διορίστηκε επί Ελευθερίου Βενιζέλου υπουργός Πολιτισμού και παραιτήθηκε μετά από έξι ημέρες, όταν έδωσε κονδύλια στους πολιτιστικούς συλλόγους για να κάνουν δράσεις για τους πολίτες που το είχαν ανάγκη εκείνες τις δύσκολες ημέρες. «Αυτοί που ασκούν κριτική κάνουν πολύ μεγάλο κακό στις τοπικές κοινωνίες. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε όλο και περισσότερο όσο βαθαίνει η κρίση τις δράσεις αυτές για τον κόσμο που το έχει ανάγκη» σχολίασε ο κ. Χάρδας. Με αφορμή και το τέλος της θητείας του – αν δεν ανανεωθεί από το δήμαρχο – ευχαρίστησε το ΔΣ Ανδραβίδας – Κυλλήνης που ομόφωνα στήριξε τις δράσεις πολιτισμού που βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες να σταθούν όρθιες.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Εθιμοτοπικών Εκδηλώσεων Λεχαινών Σάκης Παναγιώταρος αναφέρθηκε στις δράσεις που θα γίνουν για το θεσμό του Λεχαινίτικου Καρναβαλιού. Εκδηλώσεις που και φέτος έχουν στόχο την αναβάθμισή του, καθώς ο κόσμος έχει ανάγκη να χαμογελά. Την Πέμπτη το απόγευμα (7.30) θα γίνει η έξοδος του Βασιλιά Καρνάβαλου, ενώ το βράδυ του Σαββάτου θα γίνει το αντάμωμα των Γενίτσαρων στην πλατεία Αγ. Δημητρίου των Λεχαινών για το Γενιτσαρίστικο Χορό με τη συμμετοχή οκτώ γκοτσαριών από τα Λεχαινά (τέσσερις), τη Μυρσίνη (τρεις) και το Στρούσι. Την Κυριακή οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το πρωί με ξυλοπόδαρους, τρενάκι, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, την παρέλαση και μια συναυλία με τους Passepartout. «Ο κόσμος θα περάσει πάρα πολύ καλά θα ξεφύγει από την καθημερινότητα» σχολίασε ο κ. Παναγιώταρος.

lexaina-karnavali2

Τέλος ο αντιδήμαρχος Βουπρασίας Τάσος Μυλωνόπουλος αναφέρθηκε στις δράσεις που θα γίνουν στη Βάρδα το πρωί του Σαββάτου στις 11.30 για το καρναβάλι. Θα στηθεί η μαγική καρναβαλούπολη με ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ, ανιματέρ, face painting, παραστάσεις δρόμου και πολλά παιχνίδια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος