FOLLOW US: facebook twitter

Λεχαινά: Συμβολική και . . . υποτονική η διαμαρτυρία για τις αποζημιώσεις

Ημερομηνία: 17-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

lexaina-diamartyria2

Πρώτο βήμα λέει η δημοτική αρχή που προανήγγειλε και άλλες κινητοποιήσεις

Σε μια συμβολική διαμαρτυρία προχώρησαν ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και οι φορείς της περιοχής το πρωί του περασμένου Σαββάτου για τα προβλήματα που υπάρχουν με την αποζημίωση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές. Στην διαμαρτυρία κλήθηκαν οι αγρότες και οι έμποροι της περιοχής, όμως φαίνεται πως δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, παρά το ότι διαμαρτύρονται συχνά – πυκνά το τελευταίο διάστημα για το θέμα των αποζημιώσεων και ενώ έχει προκύψει και σοβαρό πρόβλημα με την αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. Στην κινητοποίηση ωστόσο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ΟΑΣΗ που δήλωσαν συμπαραστάτες στο πλευρό των πληγέντων. Στην υποτονική αυτή κινητοποίηση, έγινε ολιγόλεπτος αποκλεισμός της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου και προαναγγέλθηκαν και άλλες πιο ουσιαστικές κινητοποιήσεις.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «… μας έδωσαν υποσχέσεις ότι θα κινηθούν πολύ γρήγορα για τις αποζημιώσεις. Ειδικά στις καταστροφές στα καλαμπόκια δεν έχει μετρηθεί έως τώρα ούτε το 30%. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν αποχή για τα έξοδα μετακίνησεις. Οι αγρότες έχουν πληρώσει με τις αιτήσεις τους για αυτά και δεν φταίνε που το κράτος δεν δίνει τα χρήματα. Οι καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις θα φέρουν καθυστερήσεις και τις αποζημιώσεις. Όπως και στη Βουπρασία που εδώ και ένα χρόνο δεν έχει αποζημιωθεί κανένας από τους πληγέντες στα καταστήματα και τα σπίτια. Αν δεν αποζημιωθούν τώρα οι αγρότες δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Έτσι χάθηκε η φετινή χρονιά και θα χαθεί και η επόμενη».

lexaina-diamartyria1

Όλο υποσχέσεις και… μηδέν αποζημιώσεις!

Ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας, Ανδρέας Τσίρος, από την πλευρά του σχολίασε πως «είναι απαράδεκτο ένα χρόνο μετά, στη Βουπρασία από τις πλημμύρες και ένα μήνα μετά από τον ανεμοστρόβιλο στον κάμπο, να μην έχει αποζημιωθεί κανείς παρά τις τρελές υποσχέσεις μας έδωσαν. Δεν ζητάμε να μας κάνουν πλούσιους, αλλά τα δικαιώματα μας. Ζητάμε να υπάρξει υποστήριξη στους επαγγελματίες και τους αγρότες προκειμένου να μείνουμε στον τόπο μας και να συνεχίσουμε να μπορούμε να παράγουμε για τις οικογένειές μας και την εθνική οικονομία»

Ο πρόεδρος ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος, ανέφερε πως «…εμείς απαιτούμε για τους αγρότες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, δίκαιες, γρήγορες και στο πραγματικό ύψος της ζημιάς με εξατομικεύσεις γιατί από ότι μαθαίνουμε προσπαθούνε να το πάνε στις περιοχές και να δώσουν ψίχουλα στους αγρότες. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες που έκανε ο υπουργός. Πιστεύουμε ότι εμπαίζουν για άλλη μια φορά όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τους αγρότες. Καλούμε τους αγρότες να πάρουν το δίκιο στα χέρια τους και να κινητοποιηθούν. Να μην περιμένουν «σωτήρες». Θα κάνουμε συσκέψεις αγροτών για τα θέματα που υπάρχουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεμπροστιάζει τον υπουργό γιατί δεν είναι διατεθειμένη να δώσει από προγράμματα χρήματα στους αγρότες».

Οι καλαμποκοπαραγωγοί ποτέ δεν πήραν αποζημίωση

Ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων και πρόεδρος των καλαμποκοπαραγωγών Χρήστος Παλαιολόγος, τόνισε ότι «δεν μπορούν να ζήσουν οι αγρότες και οι έμποροι με αυτή την κατάσταση. Ζητήσαμε άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης να δώσει προκαταβολή με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, από την αποζημίωση που πρόκειται να πάρουν οι αγρότες. Οι καλαμποκοπαραγωγοί δεν έχουν πάρει ποτέ αποζημίωση και από το 1980 και έως σήμερα μόνο πληρώνουμε. Πρέπει να σκύψουν να δουν και τους καλαμποκοπαραγωγούς. Θα προβούμε σε κινητοποιήσεις, αν χρειαστεί θα φτάσουμε με πορεία έως τη Βουλή»

Ο αγρότης και μέλος της ΟΑΣΗ Σωτήρης Μητσόπουλος είπε πως «…είναι η μοναδική περίπτωση που η Κυβέρνηση κοιτά να αποφύγει την πληρωμή στις πάγιες εγκαταστάσεις ρίχνοντας στο πρόγραμμα στα ΠΣΕΑ. Υπάρχουν παραδείγματα ζημιών που δεν έχουν πληρωθεί εδώ και δέκα χρόνια. Είναι τρομακτικές οι ζημιές στα θερμοκήπια και τις εγκαταστάσεις». Τέλος ο καλαμποκοπαραγωγός Χρήστος Κατσάπης σχολίασε πως «…ο καλαμποκάς δεν έχει πάρει ποτέ μια αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Πληρώνουμε αυτά που πληρώνουμε και σήμερα απαιτούμε. Ας σκύψει η Κυβέρνηση να δει και εμάς. Δεν έχουμε πόρους να καλλιεργήσουμε. Να μας δώσουν ότι μπορούν. Αυτά που ζητάμε τα έχουμε πληρώσει από το 1980».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος