FOLLOW US: facebook twitter

Λαοθάλασσα προσκυνητών στην Μονή Ασκητή Γουμέρου

Ημερομηνία: 01-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

askiti-goumerou8

Εορτασμός της Τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου και μεγάλος Εσπερινός την Τρίτη το βράδυ

Στο Γούμερο, το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Ολυμπιακής γης με τα πολλά μνημεία και την απόλυτη φυσική ομορφιά, έδωσαν για μια ακόμα χρονιά ραντεβού εκατοντάδες Ηλείοι ανηφορίζοντας στην εκπληκτική Μονή Ασκητή χθες το πρωί αλλά και την Τρίτη το βράδυ, στον μεγάλο εσπερινό και την ολονυχτία για τον εορτασμό της Τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου που εορτάζεται στις 31 Αυγούστου.

askiti-goumerou5

Η Τίμια Ζώνη, είναι το  μοναδικὸ ιερό κειμήλιο που σχετίζεται με τον επίγειο βίο της Θεοτόκου και που όπως λέγεται η Παναγία την ύφανε με τρίχες από  καμήλες και διασῴζεται μέχρι σήμερα στην Ι. Μονή Βατοπαιδίου στὸ Ἅγιο Ὄρος, στὸ Περιβόλι τῆς Παναγίας.

askiti-goumerou6

Ο μεγάλος Εσπερινός εψάλλει χοροστατούντος του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου. Μια πραγματική λαοθάλασσα προσκυνητών, κατέκλυσε μέσα και έξω την Μονή, ανάβοντας ένα κεράκι στην χάρη της Παναγίας.

askiti-goumerou7

Οι πιστοί  είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στο αρχαίο καλντερίμι πριν από την Μονή Ασκητή και να δουν από μακριά τα επτά ζωνάρια, που αποτελούν ένα παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο. Η λειτουργία έγινε στην παλαιά μεταβυζαντινή Εκκλησία που λειτουργεί πλέον μετά την αναστήλωση του ναού. Μάλιστα από το 2001 ο χώρος θεωρείται Μνημείο φυσικής ομορφιάς από την UNESCO.

askiti-goumerou1

Η Μονή Ασκητή είναι η έκπληξη που κρύβει κυριολεκτικά βαθιά µέσα της η ηλειακή γη. Ξεκινάς από το χωριό Γούµερο, ορεινό χωριό µε πανοραµική θέα σε παρθένα φύση. Εκεί, στη µικρή πλατεία, σου δίνονται οι σωστές οδηγίες για το δρόµο περνώντας μέσα από το πλούσιο δάσος, γεµάτο πεύκες και κυπαρίσσια, πλατάνια και αγριοβε­λανιδιές. Η διαδροµή είναι µοναδική. . Κατεβαίνεις συνεχώς και, στη µισή περίπου ώρα διαδροµής, να ένα εικονοστάσι στα δεξιά σου. Ακολουθείς τους στύλους όπως βυθίζονται προς την απότοµη χαράδρα.

askiti-goumerou4

Πρώτη έκπληξη: ένα ηλιόλουστο πλάτωµα και, µέσα στο ερηµικό τοπίο, ένα εκκλησάκι αληθινό κοµψοτέχνηµα. Στ’ αριστερά, στη σκιά των θεόρατων δέντρων, πέτρινα χειροποίητα σκαλοπάτια σε οδηγούν στο ιερό µυστικό της περιοχής.

askiti-goumerou3

Στο άνοιγµα του φαραγγιού, στο θεοσκότεινο άνοιγµα ενός πελώριου βράχου, στηρίζεται το πέτρινο, ασβεστωµένο ναΐδριο του Ασκητή. Ασκεπές, χτισµένο από χέρια λαϊκά, µε οροφή του την τεράστια φυσική σχισµή που χωρίζει στα δύο το βράχο και εκτείνεται ωο την πίσω πλευρά. Το αχνό φως της μέρας ο ήχος του «άγιου» νερού που αναβλύζει µέσα από τη γη και η λιτότητα του ξύλινου τέµπλου συνθέτουν τη µυστηριακή ατµόσφαιρα.

 askiti-goumerou2

Η Μονή Ασκητή είναι ένα εγκαταλειμμένο ασκηταριό, πιθανότατα βυζαντινής προέλευσης, αφιερωμένο στην Κατάθεση της Τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου. Το ασπρισμένο ιερό της Τίμιας Ζώνης καταλαμβάνει τον χώρο της πρώτης σπηλιάς, ενώ στη δεύτερη συναντάς τα ερείπια της βυζαντινής μονής σε ένα κοίλωμα 300 τ.μ., ύψους 50 μ. να ατενίζει τον ουρανό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος