FOLLOW US: facebook twitter

«Συναγερμός» ξανά στο Νοσοκομείο Πύργου: Κατέρρευσε πλήρως το απεικονιστικό τμήμα!

Ημερομηνία: 20-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία
-Βασικά τμήματα εφημέρευσαν την Δευτέρα στη Ν.Μ. Αμαλιάδας
-Αποκαταστάθηκε χθες η βλάβη στο μικρό ακτινολογικό μηχάνημα

Στο «κόκκινο» μετά από καιρό, βρίσκεται και πάλι το Νοσοκομείο του Πύργου καθώς το απεικονιστικό τμήμα (αξονικός τομογράφος, ακτινολογικά μηχανήματα) κατέρρευσε πλήρως το μεσημέρι της Δευτέρας! Αν και χθες, αποκαταστάθηκε το μικρό ακτινολογικό, μόλις διαπιστώθηκε η βλάβη του, στο Νοσοκομείο σήμανε συναγερμός. Και αυτό γιατί, το κεντρικό ακτινολογικό μηχάνημα παραμένει χαλασμένο τις τελευταίες εβδομάδες και παρότι την περασμένη Τετάρτη, η εταιρεία που έχει αναλάβει τη συντήρηση προχώρησε στην αντικατάσταση της λυχνίας, αυτή διαπιστώθηκε πως ήταν ελαττωματική! Έτσι, οι αναγκαίες απεικονιστικές εξετάσεις στους ασθενείς, γίνονταν από το μικρό ακτινολογικό και τα φορητά μηχανήματα και μόλις και αυτό βγήκε «off» κρίθηκε αναγκαίο, βασικά τμήματα του Νοσοκομείου Πύργου να «μεταφέρουν» την εφημερία τους στη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας.

Γιατροί και προσωπικό εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή, υποστηρίζοντας πως το Νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το απεικονιστικό τμήμα ζητώντας από τη Διοίκηση, την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας να φροντίσουν για την άμεση αποκατάσταση τους.

Όπως μάλιστα ανάφερε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών κ. Νίκος Γκανταΐφης, ένα Νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς απεικονιστικά μηχανήματα. «Όλη η εργαστηριακή διαγνωστική έχει στηριχθεί στο βιοπαθολογικό και το ακτινολογικό. Κάναμε υπομονή αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Χωρίς ακτινολογικό το Νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Έπρεπε να επισκευαστεί «χθες».

Σύλλογος Εργαζομένων: «Αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Ευθύνες στην Διοίκηση του Νοσοκομείου επιρρίπτει με ανακοίνωση του ο Σύλλογος των εργαζομένων, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει για την αποφυγή αυτής της κατάστασης. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Με αφορμή και τη χθεσινή μετακίνηση ιατρών από το Γ.Ν. Πύργου στο Γ.Ν. Αμαλιάδας για την εκτέλεση εφημερίας εξαιτίας της πλήρους κατάρρευσης της λειτουργίας του απεικονιστικού τμήματος του Νοσοκομείου Πύργου (αξονικός τομογράφος, ακτινολογικά μηχανήματα) ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γ.Ν. Πύργου επισημαίνει ότι είναι αδιανόητο το νοσοκομείο κορμός των εφημεριών του νομού που διαθέτει ΜΕΘ και ΜΕΜ να μην διαθέτει Αξονικό Τομογράφο και ακτινολογικά μηχανήματα, τα οποία είναι εκτός λειτουργίας. Αυτά γίνονται μόνο σε τριτοκοσμική χώρα!

Ο αξονικός τομογράφος είναι παλαιός και τακτικά εκτός λειτουργίας. Μεγάλος κερδισμένος ο ιδιωτικός τομέας. Μεγάλοι χαμένοι οι Ηλείοι ασθενείς που πληρώνουν συμμετοχή 20 ευρώ από την τσέπη τους για κάθε αξονική και ο ΕΟΠΠΥ πάνω από 50 ευρώ για κάθε αξονική. Μάλιστα οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν συνεχώς από την τσέπη τους, επειδή κάνουν τακτικό διαγνωστικό έλεγχο. Επιπροσθέτως η Διοίκηση αντιμετωπίζει το ζήτημα με συνεχείς διακομιδές, ταλαιπωρώντας περισσότερο τον Ηλείο ασθενή, καθώς η ταλαιπωρία κατά την διακομιδή θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τη ζωή. Αδιανόητο στην Ελλάδα του 2018 να μην υπάρχει δυνατότητα ούτε για μια απλή ακτινογραφία θώρακος στο δευτεροβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα του Πύργου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του ασθενούς, την βιολογική και οικονομική του καταπόνηση. Ποιος επιτέλους αναλαμβάνει την ευθύνη για όλα τα παραπάνω; Ευθύνες έχει η Διοίκηση του Νοσοκομείου που δεν μερίμνησε για να αποφευχθούν αυτές οι καταστάσεις. Πως αντιμετωπίζονται επείγοντα περιστατικά (τροχαίο, πολυτραυματίες, κλπ) χωρίς απεικονιστικό έλεγχο; Αυτά τα προβλήματα προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα και γνωστά σε όλους προβλήματα του Νοσοκομείου μας. Τι άλλα θα πρέπει να δούμε για να πιστοποιηθεί η κατάρρευση του Νοσοκομείου; Συμπέρασμα: «Τα πρωτογενή πλεονάσματα σκοτώνουν τη Δημόσια Υγεία».

Διοικητής Γ.Ν. Ηλείας:

Αδιαπραγμάτευτο κριτήριο η ασφαλής διαχείριση των περιστατικών

Ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας κ. Κώστας Διαμαντόπουλος, επισήμανε ότι το Νοσοκομείο, βρέθηκε σε «κόκκινο συναγερμό» τη Δευτέρα και αιτία στάθηκαν τα προβλήματα στη λειτουργία των ακτινολογικών μηχανημάτων, τα οποία όπως είπε, υποχρέωσαν τη Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας στη μετακίνηση ιατρικού προσωπικού στη ΝΜ Αμαλιάδας, η οποία και ανέλαβε τη διαχείριση των επειγόντων, παθολογικών- χειρουργικών και ορθοπεδικών περιστατικών του Νομού. «Απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο κριτήριο της απόφασής μας ήταν η ασφαλής διαχείριση των περιστατικών τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ιατρούς. Θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην ευχαριστήσω το προσωπικό και των δύο μονάδων για την άμεση ανταπόκριση και την άψογη συνεργασία στη διαχείριση της κρίσης.  Σήμερα (σ.σ. χθες) Τρίτη το ένα από τα δύο ακτινολογικά μηχανήματα που έχουν υποστεί βλάβη επισκευάστηκε και η ΝΜ Πύργου θα εφημερεύσει κανονικά. Όσον αφορά το άλλο ακτινολογικό μηχάνημα έχουμε ήδη προμηθευτεί λυχνία η οποία και όταν επιχειρήθηκε να τοποθετηθεί αποδείχθηκε  προβληματική. Ήδη έχουμε ζητήσει την άμεση αντικατάστασή της από την προμηθεύτρια εταιρεία επιφυλασσόμενοι για κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση της προστασίας του Δημοσίου συμφέροντος.

Όσον αφορά τη λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου ήδη έχει εγκριθεί έκτακτη χρηματοδότηση από την 6η ΥΠΕ για την προμήθεια λυχνίας και αναμένεται εντός των ημερών η έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού και η προμήθεια της.  Για το διάστημα που ο αξονικός δε λειτουργεί ήδη έχει εξασφαλιστεί συνεργασία με τα δύο διαγνωστικά κέντρα του Πύργου για τα επείγοντα περιστατικά και τους εσωτερικούς ασθενείς. Οι βαρέως πάσχοντες διακομίζονται στην Πάτρα.

Η γήρανση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθεια μας για την σταθεροποίηση και ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας στο νομό. Δεν είναι όμως ανυπέρβλητο. Αν και δε βρήκαμε εγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ούτε για ένα μηχάνημα, δεν αποτελεί για μας αυτό δικαιολογία. Ήδη υλοποιούμε σχέδιο σταδιακής αντικατάστασης αξιοποιώντας δημόσιες και ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης. Για πρώτη φορά το 2017 η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου πέτυχε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων την προμήθεια εξοπλισμού προϋπολογισμού 216.5 χιλ. ευρώ. Αυτή την περίοδο επεξεργαζόμαστε δύο προτάσεις, η μία για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2018 και η άλλη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την πρόσκληση «Υποδομές στο τομέα της Υγείας». Δεν ωραιοποιούμε και δεν εξωραΐζουμε δυσάρεστες πραγματικά καταστάσεις  Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα αρκετά από τα οποία χρόνιζαν. Με απόλυτο σεβασμό στον ασθενή!».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος