FOLLOW US: facebook twitter

Κρις Σπύρου, πρ. Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας: «Νόμιμοι δικαιούχοι της Αγίας Σοφίας οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί»

Ημερομηνία: 08-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Θερμό καλωσόρισμα από τον Μητροπολίτης Ηλείας και το Δήμαρχο Πύργου

«Η πρώτη Λειτουργία να γίνει από τον Σεβασμιότατο κ.κ. Γερμανό» πρότεινε ο κ. Σπύρου

Στις προσπάθειες της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, για την απελευθέρωση του αρχαιότερου σωζόμενου χριστιανικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως τόπου λατρείας των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών, αναφέρθηκε με χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Κρίς Σπύρου με αφορμή την εκδήλωση- ομιλία που διοργανώνει η Μητρόπολη Ηλείας και ο Δήμος Πύργου την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα στο Λάτσειο.

Τον ελληνοαμερικάνο πρόεδρο της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας υποδέχτηκε αρχικά στη Μητρόπολη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός και ακολούθως ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής στο Δημαρχείο της πόλης.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησαν ο κ. Λιατσής, καλωσόρισε τον κ. Σπύρου τον οποίο όπως είπε είχε την τύχει να γνωρίσει παλιότερα κατά τη διάρκεια επίσκεψη τους στην Βοστώνη της Αμερικής.

«Σας καλωσορίζω, η πρωτοβουλία σας είναι τεράστια, οι διαστάσεις αυτής της πρωτοβουλίας δε μπορούν να περιγράφουν σήμερα διότι καταλήγουν μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου και στη σκέψη ενός έλληνα, ορθοδόξου, πολύ μακριά.

Φτιάχνεται κάτι που θα περπατήσει και μετά από εμάς και σίγουρα αυτοί που θα γραφτούν μέλη της Παγκόσμιας Ενορίας για τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας θα μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές αυτού που εσείς οραματιστήκατε και γιατί όχι να απολάυσουν και το προνόμιο κάποια μέρα μαζί με τους θρησκευτικούς μας ηγέτες να προσευχηθούν μέσα στην Αγία Σοφία.

Σας εύχομαι υγεία και δύναμη και να μπορέσετε να φέρετε εις πέρας το έργο σας και ευχαριστώ Σεβασμιότατο που με κάνει συμμέτοχο σε αυτή τη προσπάθεια σε τοπικό επίπεδο διότι τουλάχιστον για το δήμο Πύργου η εκκλησία και η πολιτεία πάνε αγκαλιά».

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Γερμανός εξέφρασε τη χαρά του που καλωσορίζει ένα γνήσιο Έλληνα και Ορθόδοξο που διατήρησε όπως όλοι οι Έλληνες την ελληνικότητα του και την χριστιανική του πίστη.

«Είχε την ιδέα να κάνει τη μεγάλη Παγκόσμια Χριστιανική Ενορία της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως η οποία μας ανήκει, σε όλους τους Χριστιανούς ανήκει, όλοι είμαστε ενορίτες και όλοι θέλουμε να προσκυνήσουμε στο Ναό των Χριστιανών όλου του κόσμου αλλά δε μας αφήνουν οι Τούρκοι… Σας ευχαριστούμε για την κάθοδο σας, να είστε πάντα έτσι ακμαίος…».

Ο κ. Κρίς Σπύρου αναφέρθηκε στις προσπάθειες  της Παγκόσμιας Ενορίας τονίζοντας ότι η Αγία Σοφία είναι Ναός όλων των Χριστιανών, αποτελεί σύμβολο Ορθοδοξίας και κανείς δε μπορεί να το αλλάξει αυτό.

«Είναι ο αρχαιότερος χριστιανικός ναός που στέκει όρθιος και είναι υπό κατάκτηση από το 1453 μέχρι και σήμερα, η κατάκτηση του είναι από πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, δεν είναι κατάκτηση άλλης θρησκείας.

Η εκδήλωση της Τετάρτης είναι η πρώτη που γίνεται με πρόσκληση θρησκευτικού ηγέτη και για μένα αποτελεί μεγάλη τιμή. Η παγκόσμια ενορία θα ζητήσει από το σεβασμιότατο να είναι αυτός που θα κάνει τη πρώτη λειτουργία και εγώ ως πρόεδρος θα του ζητήσω να κάνει μια ευχή στον Αθηναγόρα τον Πατριάρχη…

Η Αγία Σοφία είναι θρησκευτικός ναός και δε μετατράπηκε σε τζαμί αλλά από τόπο προσευχής σε μουσείο… Μάλιστα το Κογκρέσο ψήφισε με 536 υπέρ και ένα ψήφο κατά, να δοθούν όλες οι κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες στους νόμιμους δικαιούχους που είναι οι χριστιανοί ορθόδοξοι… Θα διαπραγματευτούμε με τον Ερντογάν και αν απορριφτεί θα ακολουθήσουμε νομικές διαδικασίες…».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος