FOLLOW US: facebook twitter

Κουτσούκος: «Τεράστια αναστάτωση στην Ηλεία από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών»

Ημερομηνία: 25-01-2017 | Συντάκτης:

koutsoukos

Ερώτηση Γιάννη Κουτσούκου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος

Τεράστια αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στο Ν. Ηλείας από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, καθώς αγροτικές εκμεταλλεύσεις οικίες και οικισμοί εμφανίζονται ως δάση. Αυτό επισημαίνει σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΑΠΡΑΤΑΞΗΣ Γιάννης Κουτσούκος αναφέροντας:

«Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα, όπου στο Δήμο Πύργου από τα 60.500 στρέμματα που είναι δηλωμένα στο Ο.Σ.Δ.Ε. χαρακτηρίζονται ως αναδασωτέα τα 20.700, δηλαδή το 34% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε άλλη περίπτωση εκτάσεις που παραχωρήθηκαν σε πρόσφυγες της Μικράς Ασίας το 1952 ως αγροτικές εκτάσεις κρίνονται αναδασωτέες, ενώ σπίτια με νόμιμη άδεια οικοδομής εμφανίζονται ως δάση.

Ήδη η Π.Ε. Ηλείας και αρκετοί Δήμοι έχουν προβεί σε συσκέψεις ενημερωτικού χαρακτήρα, παρουσία και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους για τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε μέσω της υποβολής αντιρρήσεων να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, τα δικαιώματα από την ΚΑΠ και τη συνέχεια της αγροτικής τους δραστηριότητας.

Παράλληλα οι φορείς της Ηλείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες κατέθεσαν προτάσεις και αναζητούν λύσεις, ώστε ένα εργαλείο διευκόλυνσης της αναπτυξιακής διαδικασίας και προστασίας του περιβάλλοντος να μην μετατραπεί σε βρόγχο για χιλιάδες πολίτες της Ηλείας, κυρίως αγρότες και κτηνοτρόφους.

Οι προτάσεις αυτές αφορούν την διεύρυνση του χρόνου υποβολής των αντιρρήσεων με παράταση των προθεσμιών, το υψηλό κόστος των παραβόλων – απαγορευτικό σε πάρα πολλές περιπτώσεις, την φωτοερμηνεία των χαρτών του 1945 και τις αναδασωτέες εκτάσεις μετά τις πυρκαγιές του 2007.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι σκόπιμο και απολύτως απαραίτητο η Κυβέρνηση να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών, νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα, ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, πριν είναι πολύ αργά για τους πολίτες.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιές ενέργειες πρόκειται να προβεί, ώστε να επιλύσει τα παραπάνω προβλήματα προκειμένου η διαδικασία κύρωσης των Δασικών Χαρτών να μη μετατραπεί σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα;»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος