FOLLOW US: facebook twitter

Κουτσούκος προς Αποστόλου στη Βουλή για το αρδευτικό της Ηλείας και τις καθυστερήσεις του ΠΑΑ

Ημερομηνία: 15-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, αξιοποίησε ο κ. Κουτσούκος προκειμένου να θέσει το πρόβλημα του αρδευτικού δικτύου στην Ηλεία, καθώς επίσης και τις καθυστερήσεις- ελλείψεις στην υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για το οποίο και είχε κληθεί ο κ. Υπουργός.

Όπως είπε ο κ. Κουτσούκος, απευθυνόμενος στον κ. Αποστόλου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για την έλλειψη σχεδιασμού του Υπουργείου για τα αρδευτικά έργα, το γεγονός ότι ο κ. Σπίρτζης προκηρύσσει μελέτη για την άρδευση της Δυτικής Αχαΐας, ενώ δεν υλοποιείται το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου των ΤΟΕΒ Γαστούνης –Σαβαλίων – Αμαλιάδας – Πελοπίου,  για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου μεταξύ άλλων να αντιμετωπιστούν και οι απώλειες του νερού, ως προϋπόθεση για την όποια επέκταση του δικτύου.

Συγκεκριμένα για το Π.Α.Α. ο κ. Κουτσούκος αναφέρθηκε:

  • Στην υποβάθμιση του ΥΠΑΑΤ, με την αδυναμία του πληροφοριακού της ΜΟΔ να ανταποκριθεί στις ανάγκες του προγράμματος.
  • Στις καθυστερήσεις στην προκήρυξη όλων των προγραμμάτων και συγκεκριμένα των Σχεδίων Βελτίωσης, του Προγράμματος Μεταποίησης, των Γεωργικών Συμβούλων, του Leader.
  • Στις καθυστερήσεις της αξιολόγησης του προγράμματος των νέων αγροτών και στην ανισοκατανομή του στις περιφέρειες, με βάση το ενδιαφέρον των νέων.
  • Στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας.
  • Στην απουσία προγράμματος για την υποστήριξη των Ομάδων Παραγωγών.
  • Στην απουσία σχεδίου για την προστασία από τον ΕΛΓΑ, μέσω του Π.Α.Α., του εισοδήματος των αγροτών, λόγω κλιματικών αλλαγών και μεταβολών στις αγορές.
  • Στην αδυναμία του Υπουργείου να υποστηρίξει τις Περιφέρειες για την υλοποίηση του μέρους του Π.Α.Α. που τους αναλογεί, καθώς και στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εισρεύσει ούτε 1 ευρώ.
  • Τέλος, ο κ. Κουτσούκος έθεσε το θέμα της ρύθμισης των κόκκινων αγροτικών δανείων, τα οποία εξαιρούνται από το Νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και κάλεσε τον Υπουργό να δώσει λύση, πριν τα ειδοποιητήρια των Τραπεζών εξοντώσουν την αγροτική παραγωγή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος