FOLLOW US: facebook twitter

Κοινή δράση για την ανάδειξη της Ολυμπίας

Ημερομηνία: 23-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Ιστορική η χθεσινή συνεδρίαση στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και ψήφισμα της ΚΕΔΕ

Ιστορική μέρα για την Αρχαία Ολυμπία χαρακτηρίστηκε η Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με μια σειρά δεσμεύσεων για την ανάδειξη της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ έγινε στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας χθες το απόγευμα, υπό την προεδρία του Γιώργου Πατούλη, στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους  Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πιόνγκτσανγκ 2018». Στο ψήφισμα της συνεδρίασης, το οποίο συνυπέγραψε με τον κ. Πατούλη και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς, αναφέρονται τα εξής:

«Η Αρχαία Ολυμπία γενέτειρα πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, εκφράζοντας την βούληση των συλλογικών τους οργάνων που επισημοποιήθηκαν με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και αντλώντας δυνάμεις από τον ιερό χώρο της Ολυμπίας με τον πανάρχαιο ειρηνικό συμβολισμό, αποφασίζουν

-Να συνενώσουν και ενεργοποιήσουν τις δυνάμεις τους στη προστασία, ανάδειξη και διάδοση της Ολυμπιακής Ιδέας σαν πανανθρώπινης αξίας και στην προώθηση της Εκεχειρίας σαν πρώτο βήμα για την παγκόσμια Ειρήνη.

-Φέρνοντας στους ώμους μας μια ιστορία τριών χιλιάδων χρόνων, οραματιζόμαστε ένα κόσμο ειρηνικό, δομημένο με ανθρωποκεντρικούς κανόνες, που θα γιορτάζει με τις αξίες και δεν θα τις εμπορεύεται.

-Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Επίπεδο να προωθήσει μια αμοιβαία και ειλικρινή συνεργασία και επικοινωνία ανάμεσα στους πολίτες της, στην κατεύθυνση της αρμονικής συνύπαρξης της συναδέλφωσης και της διαφύλαξης του ανθρώπινου πολιτισμού από κάθε απειλή.

Με αφετηρία επίσης την Τελετή Αφής και Λαμπαδηδρομίας για τους ΧΧΙΙΙ Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, δεσμευόμαστε να προωθήσουμε ενέργειες που θα καταστήσουν την Ολυμπία σύγχρονο κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Ειρήνης για την Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση.

Για το σκοπό αυτό υπογράφουμε σήμερα εδώ στο Δημαρχείο της Ολυμπίας που αποτελεί τον θεματοφύλακα των αξιών του Ολυμπισμού την πράξη αυτή και καλούμε όλους τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να παλέψουμε για ένα καλύτερο κόσμο».

Ο συνδυασμός που θα φέρει ανάπτυξη

Ο κ. Πατούλης στην εισήγησή του ανέφερε ότι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης ξέρουν πως το τρίπτυχο «αποκέντρωση – επιχειρηματικότητα – ιστορικές καταβολές» είναι ο συνδυασμός που μπορεί να φέρει την ανάπτυξη και δεσμεύθηκε από τη δική του πλευρά να μεταλαμπαδεύσει το περιεχόμενο του ψηφίσματος παντού στον κόσμο και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Καλωσορίζοντας τους αιρετούς ο κ. Κοτζάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ανάδειξη τόπων με ιστορικά μνημεία όπως η Ολυμπία είναι καθήκον για τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης γιατί τα μνημεία αποτελούν πανανθρώπινη κληρονομιά. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος ο οποίος συνεχάρη τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για την πρωτοβουλία τους, τονίζοντας ότι η Ολυμπία δεν θα πρέπει να είναι μόνο τουριστικό brand name αλλά να αποκτήσει ρόλο και μάλιστα μέσα από τη διασύνδεση Παιδείας και Πολιτισμού. Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος έδωσε έμφαση στην ανάγκη να παραμένει στο προσκήνιο η Ολυμπία και η Ήλιδα και μετά τις τελετές αφής, καλώντας την ΚΕΔΕ να αναλάβει εθνικό διάλογο για το θέμα αυτό. Το μέλος του Δ.Σ. και δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Πατούλη που αμέσως αντιλήφθηκε την αξία της Ολυμπίας και με δική του πρωτοβουλία ενέκρινε τις επιχορηγήσεις των τελετών Αφής. Από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. Γιάννης Λυμπέρης εξέφρασε την ελπίδα ότι το αίτημα που διατυπώνεται στο ψήφισμα θα διεθνοποιηθεί και πρότεινε να διεκδικήσει η ΚΕΔΕ για την Ολυμπία την διεξαγωγή στην πόλη μιας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αυτοδιοίκησης. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος.

Η Επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. συνήλθε η Επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ υπό την προεδρία του Γιάννη Λυμπέρη, τ. δημάρχου Ήλιδας και μέλους του Δ.Σ. Ο κ. Λυμπέρης εισηγήθηκε και έγινε ομόφωνα αποδεκτό να καταστεί η Αρχαία Ολυμπία ιστορική έδρα της επιτροπής Πολιτισμού της ΚΕΔΕ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αιρετοί από όλη τη χώρα που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της επιτροπής εκφράστηκαν με πολύ θετική προσέγγιση στο ζήτημα της ανάδειξης της Ολυμπίας, γεγονός που οδήγησε τον κ. Πατούλη στη διαπίστωση ότι η επιτροπή παράγει εθνικό έργο και πρέπει να στηριχθεί. Παρών στη συνεδρίαση και ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Δεββές, ο οποίος καλωσόρισε τους αιρετούς τονίζοντας ότι η ΚΕΔΕ έχει τη δυνατότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να προωθήσει τις Ολυμπιακές αξίες ώστε να γίνουν κτήμα κάθε πόλης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε  και ο πρώην  δήμαρχος Γιώργος Αηδόνης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δήμαρχος κ. Κοτζάς προσέφερε στον κ. Πατούλη ένα αναμνηστικό μπρούτζινο γλυπτό που συμβολίζει την Ολυμπιακή Φλόγα, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ του ανταπέδωσε ως δώρο ένα αγαλματίδιο αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης, τονίζοντας με έμφαση ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να επιδιώκει πάντα τη νίκη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος