FOLLOW US: facebook twitter

«Κλειδώνει» η γαλλική παρουσία στον φετινό «Ηνίοχο»

Ημερομηνία: 01-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Με αεροσκάφη Rafale η φετινή άσκηση στο ΚΕΑΤ Ανδραβίδας

Με την παρουσία της Γαλλικης Αεροπορίας για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί η φετινή διεθνής αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος» από το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) της Ανδραβίδας, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν αποφασίσει να συσφίξουν κι άλλο τη στρατιωτική τους συνεργασία.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η άσκηση θα υλοποιηθεί από τις 12 ως τις 22 Απριλίου του 2021 και θα συμμετέχουν συνολικά 12 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, τέσσερα Mirage 2000 και οκτώ Rafale, που θα συνεκπαιδευτούν στο πλευρό αεροπορικών δυνάμεων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιταλία.

Η άσκηση διοργανώνεται με επίκεντρο το ΚΕΑΤ Ανδραβίδας και σχεδιάζεται από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και τη συντονίζει το ΓΕΕΘΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία των γαλλικών αεροσκαφών είχε αποφασιστεί από πέρυσι, ωστόσο ο «Ηνίοχος» ματαιώθηκε πέρυσι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και η συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας δεν ευοδώθηκε.

Ο «Ηνίοχος» ειναι μεσαίας κλίμακας αεροπορική άσκηση που εκτελείται σε ετήσια βάση, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 ΠΜ στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Διαρκεί 15 ημερολογιακές ημέρες και καλύπτει ολόκληρο το FIR Aθηνών. Το σενάριο της Άσκησης βασίζεται στην ιδέα εκτέλεσης επιχειρήσεων από μία Αεροπορική Βάση (SINGLE BASE CONCEPT), με τη συμμετοχή όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» με τη νέα της μορφή έχουν συμμετάσχει αεροπορικές δυνάμεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιταλίας, και υφίσταται αυξανόμενο ενδιαφέρον για συμμετοχή και άλλων χωρών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος