FOLLOW US: facebook twitter

Κινητήριος δύναμη το ΕΣΠΑ

Ημερομηνία: 08-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

????????????????????????????????????

Συνεδρίασε χθες στην Πάτρα η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» που προχωρά με υπεύθυνη διαχείριση

Πέντε οι αναπτυξιακοί στόχοι της Περιφέρειας για την επόμενη προγραμματική περίοδο

Με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, υπεύθυνη διαχείριση και διαφάνεια, προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», έχοντας θέσει στο επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της καινοτομίας.

«Συνεχίζουμε δυνατά και με αισιοδοξία για να φέρουμε εις πέρας το δύσκολο έργο που έχουμε σε αγαστή συνεργασία μαζί με τους φορείς και τους εταίρους μας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα.

Και συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας: «Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη νέα Προγραμματική Περίοδο σε τρεις βασικούς στόχους, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην άρση κοινωνικών ανισοτήτων, στην υλοποίηση των ΟΧΕ και των ΒΑΑ, αλλά και στην ενίσχυση της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας».

«Για εμάς το ΕΣΠΑ παραμένει κινητήριος δύναμη» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης αναφέροντας στη συνέχεια τις πέντε αναπτυξιακές προτεραιότητες – στόχους του προγράμματος:

  1. Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας και της Εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, μετάβαση στην ποιοτική Επιχειρηματικότητα, με αιχμή την Καινοτομία και αύξηση της Εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας.
  2. Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο Περιβάλλον
  3. Ανάπτυξη – Εκσυγχρονισμός – Συμπλήρωση Μεταφορικών Υποδομών
  4. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Προώθηση Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και των Διακρίσεων.
  5. Ανάπτυξη – Εκσυγχρονισμός – Συμπλήρωση Κοινωνικών Υποδομών, Υποδομών Υγείας και Εκπαίδευσης.

 «Έχουμε κάνει δημιουργικά βήματα και είμαστε οπλισμένοι θεσμικά και ταυτόχρονα έχουμε την εμπειρία και την ωριμότητα από την διαχείριση της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013, ενώ παράλληλα, έχουμε χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους υπόλοιπους φορείς διαχείρισης του ΕΣΠΑ. Κάναμε μεγάλα βήματα, απορροφήσαμε πάνω από 107% στην προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο. Αποδόθηκαν στην τοπική κοινωνία και οικονομία 178 έργα από τα οποία έχουν ολοκληρωθεί  τα 169 και τα υπόλοιπα ολοκληρώνονται άμεσα από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ κάποια έχουν περάσει στην επόμενη ΠΠ» ανέφερε ο Απ. Κατσιφάρας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε τόσο στην ευθύνη που έχουμε ως Περιφέρεια μετά και την βράβευσή μας ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017, όσο και στην αξιοπιστία της Ειδικής Υπηρεσίας Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας, η οποία αξιολογήθηκε με (α) από την ΕΔΕΛ., ευχαριστώντας τα στελέχη της για την συνεργασία.

Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος

Η εξειδίκευση του Προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των  279.948.819 ευρώ, το οποίο αποτελεί το 57,02% της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος. Το ύψος των προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων ανέρχεται στα 227.868.065,66 ευρώ, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 46,41% της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος. Ο προϋπολογισμός των αποφάσεων ένταξης των έργων ανέρχεται στο ποσό των 120.376.556,47 ευρώ, ποσοστό 24,52% της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος, ενώ οι νομικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί ανέρχονται στο ποσό των 58.555.104,32 ευρώ, ποσοστό 11,93% της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος. Οι καταχωρημένες δαπάνες στο ΟΠΣ μέχρι 04.10.2016 ανέρχονται στο ποσό των 25.086.945,19 €, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό απορρόφησης 5,12% των πόρων της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος.

Αντίστοιχα, σε εθνικό επίπεδο το ΕΣΠΑ είναι στα ακόλουθα ποσοστά: εξειδίκευση στο 67,3%, προσκλήσεις στο 36,6%, εντάξεις 16,6%, νομικές δεσμεύσεις 9,1% και δαπάνες 2,5%.

«Τα ποσοστά απορρόφησής μας τόσο σε νομικές δεσμεύσεις, καταχωρημένες δαπάνες, αλλά και σε προσκλήσεις, αποφάσεις ένταξης έργων, είναι σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ότι σε εθνικό επίπεδο. Προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό, μέσα σε ένα μόλις χρόνο του προγράμματος και τα καταφέρνουμε. Με τη συνεργασία όλων γίνεται πράξη το καλύτερο δυνατό για την κοινωνία μας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

????????????????????????????????????

Οι επόμενοι στόχοι

Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας σημείωσε πως στην επόμενη αναθεώρηση οι μεγάλοι στόχοι της Περιφέρειας είναι το φυσικό αέριο, οι αστικές αναπλάσεις, ο εξοπλισμός των σχολείων, η ενεργειακή αναβάθμιση κ.α.

Παρών στη συνεδρίαση ο Δημήτρης Ιακωβίδης, εκπροσωπώντας τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόοδο του προγράμματος και στα αποτελέσματα που αναμένονται για την εθνική οικονομία και αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Από την πλευρά της η Άλκηστις Σταθοπούλου, Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, αναφέρθηκε στην πρόσφατη εικόνα υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020  σύμφωνα με τα στοιχεία προόδου που έχουν καταχωρηθεί  στο ΟΠΣ μέχρι και χθες που υποδηλώνει συνολικά μία αρκετά ικανοποιητική πορεία ενεργοποίησης και υλοποίησης του προγράμματος.

Ποιοι συμμετείχαν

Στη συνεδρίαση, εκτός του Απ. Κατσιφάρα και των Δ. Ιακωβίδη και Α. Σταθοπούλου, συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και η ηγετική ομάδα της Περιφέρειας μεταξύ των οποίων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Πάνος Μπράμος, Δήμαρχοι της Περιφέρειας, στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ.α.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος