FOLLOW US: facebook twitter

Κινηματογραφικές βραδιές: “Οι ατίθασες” σήμερα στη Δεξαμενή

Ημερομηνία: 28-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

atithases3

«Οι Ατίθασες»

Λίγο πριν ξεκινήσει το φετινό ταξίδι στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, οι Κινηματογραφικές Βραδιές σας προσκαλούν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στον κοινωνικό πολυχώρο “Δεξαμενή”, στην προβολή της ταινίας “Οι Ατίθασες” (Mustang), στις 9.15 μ.μ.

Τουρκογαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν με τους: Ελίτ Ισκάν, Γκιουνές Σενσόι, Τουγκμπά Σουνγκούρογλου

atithases

Συνοπτική κριτική

Βραβείο Κοινού στη Θεσσαλονίκη και στο Σικάγο, Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετοχή στο «Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών» των Κανών, επίσημη πρόταση της Γαλλίας στα ξενόγλωσσα Όσκαρ.

Το “Mustang” είναι μια από αυτές τις ταινίες που δείχνει με απλό, τρυφερό, αλλά εξαιρετικά δυνατό τρόπο τον παραλογισμό της κοινωνίας και της ανθρώπινης φύσης. Μπορεί η ταινία να διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωριό της Τουρκίας, διαθέτει όμως έναν πιο ευρύ κοινωνικό σχολιασμό.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Πέντε αδελφές (Güneş Şensoy, Doğa Doğuşlu, Elit İşcan, Tuğba Sunguroğlu & İlayda Akdoğan) μεγαλώνουν στο σπίτι της γιαγιάς τους (Nihal Koldaş) στην επαρχιακή βόρεια Τουρκία, εγκλωβισμένες σε μια αναπόδραστη και απόλυτα οπισθοδρομική κοινωνική πραγματικότητα.”

atithases2

Πέντε αδελφές σε πρώτο πλάνο, κορίτσια νέα, όμορφα, γεμάτα ενέργεια και όρεξη για ζωή, όπως κάθε παιδί στην ηλικία τους. Κορίτσια που λόγω ενός αθώου παιχνιδιού με παιδιά του αντίθετου φύλου κατηγορούνται ως ανήθικα και αναγκάζονται να παραμείνουν κυριολεκτικά κλεισμένα στο σπίτι, έως ότου παντρευτούν. Γιατί μια απλή «κοκορομαχία» είναι ανήθικη, η πράξη του γάμου όμως σε τόσο μικρή ηλικία είναι σαφώς άκρως ηθική και φυσιολογική. Τι πιο ενοχλητικό και θλιβερό για τον θεατή από το να παρακολουθεί κορίτσια που βιώνουν ίσως την πιο γλυκιά και αθώα περίοδο στη ζωή ενός ανθρώπου, να καταπιέζονται κατά αυτόν τον τρόπο και να στερούνται την ελευθερία τους, την οποία τόσο έχουν ανάγκη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος