FOLLOW US: facebook twitter

Κεραμοσκεπές-Παραδοσιακή επιλογή εδώ και αιώνες!: Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την κατασκευή τους

Ημερομηνία: 29-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Οι κεραμοσκεπες είναι μια παραδοσιακή επιλογή για την κάλυψη των σπιτιών αφού εδώ και πολλούς αιώνες τοποθετούνται στις στέγες. Κι ίσως στην Αθήνα να μην τις συναντάμε πολύ συχνά γιατί υπάρχουν παντού πολυκατοικίες, μόλις όμως απομακρυνθούμε λίγο από το κέντρο τις βλέπουμε να κυριαρχούν στα σπίτια. Γιατί όμως οι κεραμοσκεπες έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους που τις κάνει να ξεχωρίζουν;

Οι κεραμοσκεπες είναι επικλινείς σκεπές που κατασκευάζονται από ξύλινη βάση πάνω στην οποία τοποθετούνται τα κεραμίδια. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι οι θερμομονωτικές τους ιδιότητες. Έτσι λοιπόν διαπιστώνουμε ότι τα σπίτια με κεραμοσκεπή είναι πιο ζεστά το χειμώνα και πιο δροσερά το καλοκαίρι, αφού η θέρμανση αποδίδει περισσότερο κατά τους χειμερινούς μήνες και αντίστοιχα η ζέστη δεν επηρεάζει τόσο έντονα το εσωτερικό του σπιτιού κατά τους θερινούς μήνες.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των κεραμοσκεπών είναι η ανθεκτικότητά τους στο νερό και τον πάγο και η προστασία που προσφέρουν από την υγρασία. Ειδικότερα η αντοχή τους στην υγρασία είναι ο λόγος που τις συναντάμε πολύ συχνά στις στέγες σπιτιών που βρίσκονται σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά υγρασίας καθώς και σε περιοχές που χιονίζει συχνά αφού το επικλινές σχήμα της στέγης βοηθά στην απομάκρυνση του χιονιού.

Σημαντική είναι επίσης και η οικονομία που προσφέρουν οι κεραμοσκεπες αφού το κόστος συντήρησής τους είναι πολύ μικρό. Επίσης, λόγω των θερμομονωτικών τους ιδιοτήτων μας παρέχουν εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, αφού είναι μειωμένες οι ανάγκες για θέρμανση και κλιματισμό του χώρου.

Σε αυτό το σημείο δε θα πρέπει να παραλείψουμε και την πυροπροστασία που προσφέρει μια κεραμοσκεπή. Αν αναλογιστούμε ότι για να κατασκευαστούν οι πρώτες ύλες της κεραμοσκεπής(κεραμίδια) έχουν περάσει από πολύ υψηλές θερμοκρασίες τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πρόκειται για μη εύφλεκτα υλικά.

Φυσικά, η μεγάλη ποικιλία που υπάρχει σε χρώματα και σχέδια, ικανά να καλύψουν κάθε γούστο και στιλ είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας για να τις προτιμήσουμε.

Το υλικό με το οποίο θα καλύψουμε τη στέγη της κατοικίας μας είναι σημαντική υπόθεση για αυτό καλό είναι προτού αποφασίσουμε να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένο συνεργείο ώστε να λάβουμε υπόψη όχι μόνο την αρχιτεκτονική του χώρου μας αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που μένουμε.

Γιατί να επιλέξω τη κεραμοσκεπή και όχι μια απλή μόνωση;

  1. Μία σωστά μονωμένη κεραμοσκεπή προσφέρει προστασία από τη βροχή, το χιόνι, το χαλάζι, το φως και τη θερμότητα του ήλιου, σε αντίθεση με την απλή μόνωση της ταράτσας που δεν έχει πάνω από 7-8 χρόνια ζωής.
  2. Η κεραμοσκεπή μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε σοφίτα και να φιλοξενήσει από ένα απλό δωμάτιο μέχρι έναν επιπλέον όροφο.
  3. Η σωστά μονωμένη κεραμοσκεπή σας προσφέρει ένα δροσερό καλοκαίρι και ένα ζεστό χειμώνα, καθώς ο θερμός αέρας έχει τη δυνατότητα να ανεβαίνει προς τα πάνω. Έτσι το χειμώνα χάνετε ένα μεγάλο μέρος της ζεστης και το καλοκαίρι σε συνδυασμό με την έντονη ηλιακή ακτινοβολία το σπίτι σας γίνετε φούρνος.
  4. Όλοι μας έχουμε χαζέψει τα γραφικά χωριά της επαρχίας με τις κατακόκκινες κεραμοσκεπές αλλά κανένας μας δεν έχει χαζέψει μια μονωμένη ταράτσα.
  5. Η κεραμοσκεπή αποτελεί παραδοσιακό τρόπο επικάλυψης μιας ταράτσας, προσδίδοντας στο κτίριο προσωπικότητα, αρχοντιά και μοναδικότητα, σε αντίθεση με τη μόνωση.

Αδεια κεραμοσκεπης

Οι εργασίες αλλαγής κεραμοσκεπής ή γενικότερα αντικατάσταση στέγης καθορίζονται πλήρως  από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) ώστε να είναι νόμιμη η όλη διαδικασία. Συγκεκριμένα, για αντικατάσταση στέγης, στις ίδιες διαστάσεις, χωρίς μεταβολή στον όγκο και χωρίς αύξηση στο τελικό ύψος του κτιρίου και της στέγης, σε κτίρια που υφίστανται νομίμως (και δεν έχουν αυθαιρεσίες) απαιτείται Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας (Ε.Ε.Μ.Κ) ή αλλιώς αδεια μικρης κλιμακας . Στην ουσία πρόκειται για μία μίνι άδεια, που εκδίδεται στην πολεοδομία, αρκετά πιο σύντομα από την άδεια δόμησης, και απαιτεί μικρότερη διαδικασία.

Για να εκδοθεί η Άδεια κεραμοσκεπής – σχετική Έγκριση Εργασιών, υποβάλλονται δικαιολογητικά όπως αίτηση του ιδιοκτήτη, εγκρίσεις από αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα (Υπ.Πολιτισμού, Δασαρχείο, κ.α), οι οποίες εξαρτώνται κατά περίπτωση και κατά πολεοδομία, εκθεση μηχανικού,σκαριφήματα και αποτυπώσεις, απόσπασμα κτηματογραφικού διαγράμματος, φωτογραφίες του κτίσματος, δήλωση στατικής επάρκειας από τον αρμόδιο μηχανικό και κα.

Επίσης είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε το υποκατάστημα ΙΚΑ της περιοχής, στο οποίο θα γίνει άνοιγμα καρτέλας για να περαστούν τα οικοδομοτεχνικά ένσημα.

 Πηγή: e-greenbuilding.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος