FOLLOW US: facebook twitter

Κατεβάζει τις τιμές και ο «Κύκνος»

Ημερομηνία: 04-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

kyknos-ntomata

Αγώνας για την καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία

Μετά τη Unilever και ο «Κύκνος» κατέθεσαν τις τιμές αγοράς της βιομηχανικής τομάτας ανάλογα με τα brix για τη νέα καλλιεργητική χρονιά. Οι τιμές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι με τους παραγωγούς να παραπονιούνται για άλλη μια φορά πως δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος της καλλιέργειας υπό αυτές τις συνθήκες. Στο μεταξύ οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις μειωμένες τιμές της Unilever, είχαν αποτέλεσμα καθώς η εταιρία βελτίωσε τις τιμές της προς τους παραγωγούς στις μεσαίες κατηγορίες όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη ποσότητα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, στη συνάντηση που υπήρξε με τους εκπροσώπους του «Κύκνου» δόθηκαν οι τιμές για το 2017. «Οι τιμές δεν είναι ικανοποιητικές για τους παραγωγούς και δεν καλύπτουν τα έξοδά τους. Οι τοματοπαραγωγοί παραμένουν προβληματισμένοι αν συνεχίσουν την καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας. Εμείς ως ομάδα παραγωγών θα καλέσουμε πάλι τους τοματοπαραγωγούς σε γενική συνέλευση για να συζητήσουμε και τις τιμές του «Κύκνου» αλλά και της Unilever που μας έκανε μια νέα πρόταση ικανοποιητική. Αυτή την εβδομάδα θα αποφασιστεί αν θα καλλιεργηθεί βιομηχανική τομάτα στο νομό. Ο «Κύκνος» δίνει μειωμένες τιμές σε σχέση με το 2016 και βάσει των εξόδων των τοματοπαραγωγών δεν βγαίνει το κόστος. Η Unilever θα δώσει στις μεσαίες κατηγορίες κάτι καλύτερο, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει η μεγάλη ποσότητα. Από εκεί και πέρα θα ενημερώσουμε τους παραγωγούς. Πιστεύω και θέλουμε να καλλιεργηθεί η βιομηχανική τομάτα στο νομό. Έχουμε δύο εργοστάσια τα οποία ζουν την οικονομία του νομού, αλλά δεν μπορεί και ο καλλιεργητής της βιομηχανικής τομάτας να μπει μέσα» εξήγησε ο κ. Βαλιανάτος.

Αρνητικές εξελίξεις με τη σταφίδα

Όπως έγινε γνωστό από τον κ. Βαλιανάτο, ύστερα από ενημέρωση που είχε από τον βουλευτή Ηλείας Γιάννη Κουτσούκο, δεν έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα για την αποζημίωση των σταφιδοπαραγωγών που υπέστησαν ζημιές τον περασμένο Σεπτέμβρη, μέσω ΠΣΕΑ. Το αίτημα δεν έχει γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η καθυστέρηση θα φέρει πολύ πίσω και τις αποζημιώσεις, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως ίσως να μη δουν το χρώμα του χρήματος οι παραγωγοί μέσα στο 2017.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος