FOLLOW US: facebook twitter

Καταγγελία και προτάσεις από την ΕΛΜΕ Ηλείας: «Δώστε τέλος στις παράνομες μετεγγραφές!»

Ημερομηνία: 14-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

agiasmoi-2o-gymnasio4

Την πρακτική των παράνομων μετεγγραφών, που εφαρμόζεται με την αμέριστη ανοχή των φορέων εξουσίας στην εκπαίδευση, τοπικών και περιφερειακών, καταγγέλλει με ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ Ηλείας. Όπως τονίζει, ενώ  υπάρχει συγκεκριμένη χωροταξική κατανομή για δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια αυτή καταστρατηγείται με τη χρήση ψεύτικων διευθύνσεων – κοντά στα σχολεία ενδιαφέροντος, με τη φάμπρικα πλέον απλών χαρτιών ανάθεσης κηδεμονίας με απλές συμβολαιογραφικές πράξεις (ξεχνάμε ότι αυτή η κηδεμονία έχει να κάνει μόνο με την ενημέρωση για την πορεία του παιδιού στο σχολείο – το παιδί συνεχίζει να μένει με τους γονείς του σε όλες τις περιπτώσεις, βλ. και 104/79), με τη δικαιολογία ότι το ΚΤΕΛ έρχεται πολύ νωρίς ή καθόλου, κτλ.

«Ακόμα και βουλευτές και υπουργοί πιέζουν διευθυντές για μετεγγραφές. Αφού καταφέραμε και σταματήσαμε κάπως με συνεχείς παρεμβάσεις τη «φάμπρικα» με τις αναθέσεις κηδεμονίας, νέα «φάμπρικα» ήρθε και πήρε τη θέση της. Το νέο σύστημα λέγεται «ψυχολογικοί λόγοι». Σαφώς δεν αναφερόμαστε στις περιπτώσεις πραγματικών προβλημάτων. Αναφερόμαστε όμως στους γονείς που δασκαλεύονται – από ποιους άραγε; – να δηλώνουν ψευδώς ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών τους για να πάρουν μετεγγραφή. Δεν είναι δυνατόν η διοίκηση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και η περιφέρεια να παραμένουν απαθείς στο φαινόμενο ή να νίπτουν τας χείρας τους.

Ο προϊστάμενος τον Ιούνιο αγνόησε επιδεικτικά τη χωροταξική κατανομή του 2011 και με προσωπική του απόφαση, χώρισε τα λύκεια της πόλης σε δυο κατηγορίες παρά την αντίθετη προτροπή του υπ’ αρ. πρωτ. Φ.19.2/3500 της 31/8/2005 έγγραφο της περιφερειακής διεύθυνσης ότι πρέπει να γίνεται προσπάθεια για ομοιόμορφη κατανομή. Έχουμε λοιπόν δυο με  λύκεια των 60 μαθητών στην πρώτη τάξη και δυο των 90 μαθητών. Τα κριτήρια τα γνωρίζει μόνο ο ίδιος, αν και συνάδελφοι στον Πύργο μιλάνε για εσκεμμένη ενέργεια σε βάρος των δύο σχολείων. Δεν θέλουμε να τους πιστέψουμε. Η απόφαση του διευθυντή ΔΕ δημιούργησε όμως  και άλλα προβλήματα:

  • Όταν σε μια πόλη στέλνεις ολόκληρα γυμνάσια σε λύκεια, χωρίς να σε ενδιαφέρει η διεύθυνση κατοικίας του παιδιού, τότε δημιουργείς στρεβλώσεις σαν αυτές που προσπάθησες να «λύσεις» με το πρόγραμμα της περιφέρειας για την κατανομή των μαθητών και τη μετακίνησή τους από και προς τα σχολεία. Παιδιά που διαμένουν 600μ από ένα σχολείο, θα κάνουν 3 χλμ. για κάποιο άλλο με «εντολή διευθυντή».
  • Κλείνεις το μάτι στις παράνομες μετεγγραφές. Αρκεί ο γονιός να κάνει τη μετεγγραφή λίγο πριν την αλλαγή βαθμίδας. Κάτι που κατά κόρον γίνεται με τις ανοχές των διοικήσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εδώ και χρόνια, και έχει στηλιτευθεί και στο παρελθόν από την ΕΛΜΕ Ηλείας.
  • Δόθηκε η «δυνατότητα» στο διευθυντή δευτεροβάθμιας να «υποκύπτει» σε πιέσεις γονιών το Σεπτέμβριο για μετεγγραφές, και να αλλάζει πάλι ο χάρτης των σχολείων, για «παιδαγωγικούς» λόγους.Ας μην ξεχνάμε, ότι ο προϊστάμενος τον Ιούνιο, αγνοώντας για μια ακόμα φορά τη νομοθεσία, δήλωνε σε γονείς και διευθυντές: «τις μετεγγραφές θα τις εγκρίνω εγώ το Σεπτέμβρη».
  • Δεν διασφαλίζεται η μετάβαση όλων των παιδιών στα σχολεία, πχ. από γυμνάσιο Μυρτιάς- Σκουροχωρίου προς ΓΕΛ Βουνάργου.

Η ΕΛΜΕ έχει ζητήσει συνεργασία από τους διευθυντές των σχολείων και έχει καταλήξει σε κάποιες προτάσεις που έχουν σταλεί και στα σχολεία.

  • Προτείνεται να ισομοιρασθούν κατά το δυνατόν οι μαθητές στα γυμνάσια και λύκεια της πόλης (λαμβανομένων υπόψη διαφορών στις αίθουσες-χωρητικότητα, πληθυσμιακή πυκνότητα, κα). Αυτό να γίνει άμεσα με αλλαγή των χωροταξικών ζωνών ανάλογα με τη διεύθυνση των μαθητών.  Συμπληρωματικές διορθώσεις να γίνουν με μετεγγραφές, σύμφωνα με τις αιτήσεις των γονέων.
  • Από φέτος να θεσμοθετηθεί συνάντηση της Δευτεροβάθμιας με Διευθυντές, εκπροσώπους ΕΛΜΕ, εκπροσώπους γονέων με θέμα την κατανομή των μαθητών και στόχο τον ισομοιρασμό με τη χρήση κατάλληλων χωροταξικών ζωνών. Τουλάχιστον 2 τέτοιες συναντήσεις σε Πύργο και Αμαλιάδα, και όπου αλλού υπάρχει πρόβλημα. Έτσι, δε θα γίνεται το θέμα του αριθμού των μαθητών παιχνίδι πολιτικής από τη δευτεροβάθμια, ούτε φυσικά θα δημιουργούνται αθέμιτοι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα σχολεία.
  • Να σταματήσει η φάμπρικα των παράνομων μετεγγραφών που οδηγεί τα περιφερειακά σχολεία σε κλείσιμο, αλλά και τα ομοειδή σχολεία κάθε πόλης σε άλλους ανταγωνισμούς. Να φροντίσει για την επάνδρωση με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή κάθε σχολείο, ώστε να μην χρησιμοποιείται ως άλλοθι κάποια έλλειψη για τις μετεγγραφές. Συνακόλουθα, να μη δέχονται οι Διευθυντές των σχολείων του Πύργου και της Αμαλιάδας μαθητές από χωριά που βάση κατανομής ανήκουν σε περιφερειακά σχολεία.
  • Να σταματήσουν οι πολιτικές πιέσεις για τις μετεγγραφές. Να δίνεται άμεσα στη δημοσιότητα ο πολιτευτής που επιχείρησε να αποτελέσει το «πολιτικό μέσο».
  • Να διασφαλιστεί η μετακίνηση μαθητών από χωριά προς τα σχολεία προορισμού (π.χ. οι μαθητές των χωριών που πηγαίνουν στο Γυμνάσιο Μυρτιάς να μπορούν με λεωφορεία και ταξί να μεταβαίνουν στο Λύκειο Βουνάργου). Εννοείται ασφαλώς ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση των παιδιών στα σχολεία του νομού.
  • Να ερευνηθεί γιατί τώρα και στο παρελθόν πολλά Δημοτικά σχολεία δε στέλνουν μαθητές στα Γυμνάσια που ορίζει η κατανομή (πχ. Αμπελώνας, Σκουροχώρι, Αλφειούσα, κα).
  • Όσον αφορά σε παιδιά από σχολεία χωριών που τα αδέρφια τους είναι σε σχολεία του Πύργου, αν αποδεικνύεται ότι σε κάποια περίπτωση έχει γίνει παράνομη μετεγγραφή, τα παιδιά να μπορούν να επιστρέψουν με τα αδέλφια τους στο περιφερειακό σχολείο. Αυτό άλλωστε υποδεικνύει και το προαναφερθέν έγγραφο της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που ορίζει ότι μαθητής πηγαίνει στο σχολείο του αδελφού του, μόνο όταν αυτό είναι στη χωροταξική ζώνη στην οποία ανήκει η διεύθυνση του γονέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος