FOLLOW US: facebook twitter

Κατάρα! Μετά την ξηρασία, χαλάζι αποτελείωσε τις ελιές

Ημερομηνία: 09-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Μεγάλες ζημιές σε Ζαχάρω και Κρέστενα-Έσβησαν και οι τελευταίες ελπίδες των ελαιοπαραγωγών

Η ευλογία της ελιάς έγινε κατάρα. Πέρυσι η μηδαμινή παραγωγή που αποτελείωσε ο δάκος. Φέτος χωρίς δάκο, ήρθε πρώτα η ξηρασία και χθες πέρασε και το χαλάζι. Η καλλιέργεια της ελιάς σε Κρέστενα και Ζαχάρω δέχθηκε το τελειωτικό χτύπημα. Και οι αγρότες στρέφοντας το βλέμμα στον ουρανό αναρωτιούνται «γιατί;». Η εικόνα χθες το πρωί στα λιοστάσια ήταν παντού η ίδια. Στρώμα οι ελιές στο έδαφος και από πάνω, το χαλάζι που τις ράβδισε. Χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού, που όμοιό του, οι αγρότες λένε πως δεν έχουν δει, εδώ και 40 χρόνια. Οι ελπίδες που είχαν εναποθέσει οι καλλιεργητές για την «ανάσταση» του εισοδήματός τους τη φετινή σεζόν στην ελιά, «έσβησαν» μέσα σε λίγα λεπτά.

Η κακοκαιρία που αναμέναμε στην περιοχή μας μέσα στη νύχτα, έπληξε με μανία τη νότια Ηλεία κυρίως τα ξημερώματα. Με το πρώτο φως της ημέρας τη βροχή και τον δυνατό αέρα, διαδέχθηκε το χαλάζι. Σε άλλες περιοχές πρώτα σε μικρό μέγεθος και έπειτα μεγαλύτερο, σε κάποιες άλλες από την αρχή σε μέγεθος καρυδιού. Ο καρπός της ελιάς δεν άντεξε και σκόρπισε στο χώμα. Και ότι γλίτωσε όπως λένε οι παραγωγοί θα σαπίσει πάνω στα δέντρα, που και αυτά έχουν υποστεί πλήγμα από αυτό τον καιρό. Κρέστενα, Κ. Σαμικό, Βρίνα, Γρύλλος, Πλατιάνα, Τρυπητή, Καλλιθέα, Ζαχάρω, Ξηροχώρι, είναι μόνο μερικές περιοχές στις δύο πλευρές του Λαπίθα, που επλήγησαν σφόδρα.

Στο 70 με 90% η ζημιά στην περιοχή της Ζαχάρως

«Τα τελευταία δέκα χρόνια ζούμε μια τραγική κατάσταση στην περιοχή μας. Φωτιές το 2007, χαλάζι το 2013 και φέτος πάλι χαλάζι ίσως το χειρότερο. Είναι μικρότερη η διάρκεια αλλά μεγάλο το μέγεθος. Είμαι από το πρωί στα χωράφια Δεν ξέρω τι να πω, είναι καταστροφική μέρα για εμάς, μέρα λύπης. Πέραν του ότι δεν θα έχουμε λάδι, καταστράφηκαν πάλι τα δέντρα. Το 2013 προσπαθήσαμε να τα επαναφέρουμε, φέτος καταστράφηκαν από την ξηρασία και εκεί που λέγαμε ήρθε η βροχή τώρα λέμε βοήθα Παναγιά που ήρθε το χειρότερο.

Δεν έχουμε που να φυλαχτούμε» σχολίασε μεταξύ άλλων ο  πρόεδρος του Ξηροχωρίου Ηλίας Βασιλόπουλος. Στην ίδια περιοχή ο παραγωγός Αργύρης Χρονόπουλος χαρακτήρισε τεράστια την καταστροφή στο 90% του καρπού, ενώ το υπόλοιπο 10% που έμεινε πάνω στα δέντρα θα σαπίσει. «Δεν κάνουμε τίποτα… παλεύουμε τζάμπα. Δεν περιμέναμε αυτή την καταστροφή. Δεν είχαμε δάκο, δεν είχαμε πολύ μεγάλη παραγωγή αλλά είχαμε ικανοποιητική.

Μετά από αυτό τελειώσαμε. Χρωστάμε δάνεια, χρωστάμε ΟΓΑ, και που δεν χρωστάμε. Δυστυχώς μας έδωσε μια και μας αποτελείωσε. Πρέπει να γίνει άμεσα καταμέτρηση μέσα σε 2-3 ημέρες να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε να παλέψουμε και να επιβιώσουμε. Έχουμε οικογένειες, παιδιά, χρέη. Η στεναχώρια μας είναι πολύ μεγάλη. Πέρυσι βγάλαμε λάδι μόνο για το σπίτι. Δεν θα το αντέξουμε. Θα αναγκαστούμε να φύγουμε από τα χωράφια μας. Δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε, που να πάμε, είπε εμφανώς απογοητευμένος.

Ο αγρότης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος μίλησε για καταστροφή στο 70% στις δικές του ελιές, ζητώντας άμεσα εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ. «Ήταν μια καλή περίοδος για την ελιά, ούτε δάκος υπήρχε και μια καλή τιμή υπήρχε. Τι να μαζέψουμε τώρα; Έχει μείνει το 35% πάνω στα δέντρα και αυτό θα καταστραφεί από σήψη. Είμαστε σε απόγνωση. Τι να κάνουμε; Θέλουμε άμεσα να έρθουν οι αρχές να μετρήσουν να αποζημιωθεί ο κόσμος. Πέρυσι δεν βγάλαμε λάδι, μόνο πρόπερσι υπήρχε κάποιο εισόδημα. Φέτος μας είχε πιάσει η ξέρα αλλά ήλθε το χαλάζι και μας τελείωσε κατά 70%»

Ο Γιάννης Γιαννόπουλος, επισήμανε πως ανάλογη καταστροφή δεν έχει ξαναδεί από τα 14 χρόνια του που ασχολείται με την καλλιέργεια. «Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη και ότι έχει μείνει επάνω θα σαπίσει σε μια εβδομάδα. Αυτό που θα βγει θα είναι άχρηστο λάδι. Δεν είχαμε δάκο, είχαμε μια μεσαία παραγωγή, έχω 1000 δέντρα που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ. Δεν μένει φέτος να πάρω τίποτα. Ένα τμήμα μου έχει μείνει που έχει χτυπηθεί πιο λίγο. Είκοσι στρέμματα είναι τελείως κατεστραμμένα. Έχω δηλώσει ασφάλεια στον ΕΛΓΑ και περιμένω να έρθει άμεσα ο έλεγχος. Να μην καθυστερήσουν, να μη μας κοροϊδεύουν, αλλιώς να κάτσουμε να κόψουμε τα δέντρα για κάρβουνα. Τέτοια είναι η απελπισία» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Φόβος για νέες ζημιές στο Πλουτοχώρι

 Στο Πλουτοχώρι το χαλάζι είχε δύο πρόσωπα. Στην αρχή έπεσε πιο ψιλό και μετά σαν κουφέτο με χαλαζόστρωση. Ο πρόεδρος του χωριού Μιχάλης Πιρλής ζήτησε να έλθει άμεσα ο ΕΛΓΑ για εκτιμήσεις ώστε να υπάρξουν το ίδιο γρήγορα οι αποζημιώσεις. Κάτοικος του χωριού ο Χρήστος Γαλανόπουλος, εξέφρασε τους φόβους του για νέες καταστροφές και ζήτησε να περάσουν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ άμεσα για την εκτίμηση της ζημιάς. «Από το λαδάκι κρεμόμαστε, αν χαθεί δεν υπάρχει τίποτα άλλο» σχολίασε. Ο Στάθης Γαλανόπουλος επίσης από το το Πλουτοχώρι επισήμανε πως μετά την ξηρασία ήρθε στο άλλο άκρο το χαλάζι. «Δεν έριξε πολύ βροχή, ο αέρας και το χαλάζι έκαναν ζημιά. Δεν είχαμε μαζέψει ακόμα τις ελιές. Είναι μεγάλη η ζημιά. Και πέρυσι δεν πήραμε λάδι. Δεν αντέχουμε χωρίς εισόδημα. Περιμένουμε τον ΕΛΓΑ να κάνει τις εκτιμήσεις».

Ξηρασία και μετά χαλάζι και στη Βρίνα

Οι παραγωγοί ελαιολάδου στη Βρίνα, πριν από ένα μήνα παραπονιόντουσαν για την ξηρασία. Ο καιρός σε μια μέρα «γύρισε» και μαζί με τη βροχή ήρθε το «φονικό» χαλάζι.

«Είχαμε έλλειψη ταξιανθίας πρώτα, μετά είχαμε την ξηρασία, τώρα που φούσκωσε λίγο η ελιά, ήρθε και το χαλάζι… Ήταν σαν καρύδι, την ώρα που έπεσε. Η παραγωγή θα είναι πολύ μειωμένη. Από ότι είχε μείνει το 60-65%. Και ότι έμεινε ή θα πέσει μετά ή θα σταματήσει η απόδοσή τους, όταν ο καρπός είναι τραυματισμένος» είπε ο παραγωγός Νίκος Κοπανιτσάνος.

«Να έρθει ο υπουργός να τα δει. Ο υπουργός πρέπει να ή αγρότης ή γεωπόνος. Για να καταλάβει τι έχει συμβεί. Να καταλάβει και ο Πρωθυπουργός τι συμβαίνει. Θεοί, καιροί και δαίμονες λειτουργούν στον αγρότη. Τα βλέπετε μόνοι σας τι έχει συμβεί» είπε απεγνωσμένα ο αγρότης Παναγιώτης Τζίβας. Αλλά και ο παραγωγός Γιώργος Φωτόπουλος σχολίασε πως ενώ περίμεναν όλοι μια καλή παραγωγή, έστω και με τα προβλήματα της ξηρασίας, το χαλάζι τους αποτελείωσε. «Αυτό που συνέβη με το χαλάζι δεν έχει ξαναγίνει στην περιοχή τη δική μας. Είναι τεράστια η ζημιά. Ελπίζω το κράτος και ο ΕΛΓΑ να ανταποκριθούν και να έρθουν να εκτιμήσουν τις ζημιές. Πέρυσι που ήρθαν κοιτούσαν να δουν τα κουκούτσια. Ήρθαν την άνοιξη που καρποφορούσαν τα δέντρα. Αυτή τη φορά θέλουμε να έρθουν να δουν την παραγωγή που έχει πέσει κάτω, τώρα».

Στις πληγείσες περιοχές ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης: «Ζητάμε άμεση καταγραφή των ζημιών»

Στις πληγείσες περιοχές της χθεσινής χαλαζόπτωσης, Ζαχάρω, Ξηροχώρι, Κάτω Ξηροχώρι, Βρίνα, Κάτω Σαμικό βρέθηκαν χθες ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και Φυτοπροστασίας της ΠΕ Ηλείας, Γιώργο Μικέογλου. Εκεί διαπίστωσαν πως οι σφοδρές χαλαζοπτώσεις κατέστρεψαν ολοσχερώς τις καλλιέργειες ελιάς, ότι δηλαδή είχε απομείνει μετά την παρατεταμένη ανομβρία των περασμένων μηνών, αλλά και καλλιέργειες εσπεριδοειδών και κηπευτικών.

«Ήδη επικοινώνησα με τον κ Κεχαγιά Διευθυντή του ΕΛΓΑ Πάτρας για την έγκαιρη κινητοποίηση των υπηρεσιών ώστε να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών. Η ενημέρωση που είχα από τον κ. Κεχαγιά είναι ότι για τις επόμενες δυο ημέρες θα γίνεται η αναγγελία των ζημιών και στο τέλος της εβδομάδας θα έχουμε πλήρη εικόνα της καταστροφής. Από τις πρώτες αναγγελίες φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες των περιοχών των Δήμων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και σε περιοχές της Αμαλιάδας σε εσπεριδοειδή, πατάτα και χειμερινά κηπευτικά.

Οι πληγέντες αγρότες θα πρέπει να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, έτσι ώστε να γίνει εξατομίκευση των ζημιών. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Έως την περασμένη εβδομάδα είχαμε παρατεταμένη ανομβρία και ξηρασία και σήμερα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητρόπουλος.

Δήμος Ζαχάρως: Επιστολή σε Αποστόλου-Κόκκαλη για τις χαλαζοπτώσεις

Άμεση ήταν η αντίδραση του δήμου Ζαχάρως μετά την καταστροφή στις καλλιέργειες και κυρίως στην ελαιοπαραγωγή, στην περιοχή του. Ο Δήμαρχος Νίκος Φάμελος, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, τον υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη και την Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής  & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων για το θέμα που προέκυψε.

«Ο Δήμος Ζαχάρως, επλήγη σφόδρα από έντονη χαλαζόπτωση, κατά τις πρωινές ώρες της 8ης Νοεμβρίου 2017. Το ακραίο αυτό φαινόμενο λόγω της μεγάλης εντάσεώς του, είχε ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή του καρπού της ελιάς, λίγες μέρες προ της ενάρξεως  της ελαιοπαραγωγής. Ο Δήμος Ζαχάρως στηρίζεται στην αγροτική οικονομία, και το αποτέλεσμα αυτής της καταστροφής οδηγεί σε απόγνωση τους αγρότες και τους κατοίκους, οι οποίοι στηρίζονταν σε αυτή. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας» αναφέρει στην επιστολή ο Δήμαρχος Ζαχάρως.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος