FOLLOW US: facebook twitter

Καμπανάκι

Ημερομηνία: 08-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Στα ίδια μέρη…

Ελπίζω μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Πρωινής» να το έχουν εμπεδώσει οι πάντες, αλλά ας το επαναλάβουμε άλλη μία φορά, μήπως κάποιοι εξακολουθούν να δυσκολεύονται: μέσα σε μόλις 18 χρόνια, χάθηκε σχεδόν ο μισός νομός.

Έτσι απλά, μία γη που για χιλιάδες χρόνια παρέμενε πράσινη και καλλιεργήσιμη, άρχισε να μετατρέπεται σε κρανίου τόπος. Σοκαριστικό; Σίγουρα, αλλά σοκαριστικότερο φαντάζει το λογικό συμπέρασμα που προκύπτει αναγκαία από τον θλιβερό απολογισμό των τελευταίων ετών.

Το συμπέρασμα αυτό εκπορεύεται από μία εξαιρετικά απλή υπόθεση: αν λοιπόν από το 2000 και μετά κάηκε ο μισός νομός, τι μας κάνει να πιστεύουμε μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες δεν θα καεί και ο υπόλοιπος; Δεν πρόκειται για απαισιοδοξία ή καταστροφολογία, αλλά για κοινό ρεαλισμό ο οποίος βασίζεται στην μέχρι τώρα εμπειρία.

Κάθε χειμώνα εφησυχάζουμε και κάθε καλοκαίρι κλαίμε. Κι όταν οι φλόγες της πύρινης λαίλαπας αρχίσουν και πάλι να σαρώνουν σπίτια, δάση, περιουσίες, οι ίδιοι άνθρωποι θα αναρωτιούνται μάταια πού είναι κράτος…

Δυστυχώς, όπως μάθαμε πολύ καλά τα τελευταία χρόνια, το κράτος μάς τελείωσε. Ό,τι μπορεί να διεκδικήσει –αν το διεκδικεί– κάθε περιοχή, θα το διεκδικήσει για τα στενά όρια της επικράτειά της.

Αλλά και πάλι, όταν έχεις εκατοντάδες εστίες να καίνε σε όλη την Ελλάδα και περιορισμένο αριθμό εναέριων κυρίως μέσων, είναι αναπόφευκτο κάποιοι να αφεθούν στη μοίρα τους. Το θέμα είναι ότι ως νομός έχουμε, μεταξύ άλλων, και μακρά παράδοση στην εγκατάλειψη.

Όμως τούτος ακριβώς είναι ένας λόγος παραπάνω για την έγκαιρη και καλύτερη δυνατή προετοιμασία του νομού εκ των έσω. Με άλλα λόγια: πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες, ΤΩΡΑ, όχι μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Δηλαδή, πόσο δύσκολο είναι να συναντηθούν οι δήμαρχοι για να εξετάσουν, επί παραδείγματι, την δημιουργία ενός κοινού ταμείου έκτακτης ανάγκης, ή την εξασφάλιση δωρεών σε πυροσβεστικά μέσα και υλικό, ή οτιδήποτε άλλο τους φωτίσει η Μεγαλόχαρη; Το καμπανάκι χτυπάει. Ακούει κανείς;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος