FOLLOW US: facebook twitter

Καλοκαίρια (πολιτισμού) και χειμώνες

Ημερομηνία: 15-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Στα ίδια μέρη…

Από την εποχή της αρχαιότητας, η περίοδος της καλοκαιρίας ήταν συνυφασμένη με τον πολιτισμό και τις ποικίλες εκδηλώσεις της κάθε πόλης-κράτους. Μας το υποδεικνύουν τα δεκάδες θέατρα που βρίσκονται μέχρι σήμερα διάσπαρτα στον ελλαδικό χώρο κι έτσι μπορούμε να φανταζόμαστε αυτούς τους μακρινούς συγγενείς μας να μεθούν νύχτες ατελείωτες με θέατρο, με χορό, με μουσική, με μυστικιστικές τελετές και διονυσιακά ξεσπάσματα εορτασμού της ζωής, ωσάν ο οργασμός της φύσης να εισήγαγε κάθε φορά τους ανθρώπους στον συλλογικό οργασμό της τέχνης.

Στην άκρη του νήματος της ιστορίας τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά αλλά και αρκετά ίδια. Σήμερα όμως θέλω να σταθώ μόνο στα θετικά γιατί οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις μέσα στο χειμώνα, η όποια πολιτιστική δραστηριότητα της περιοχής εκδηλώνεται αυτήν την περίοδο, και ευτυχώς που υπάρχουν τα τοπικά φεστιβάλ, προεξάρχοντος αυτού της Ήλιδας, να μας θυμίζουν ότι οι δυνατότητες του τόπου δεν σταματούν στο καρπούζι, τη φράουλα ή τη ντομάτα.

Υπ’ αυτήν την έννοια, το φετινό καλοκαίρι είναι  μία μεγάλη ευκαιρία για τους Ηλείους να μετέχουν στα ποικίλα πολιτιστικά δρόμενα τα οποία θα λάβουν χώρα στο νομό και να ψυχαγωγηθούν, να μάθουν, να στοχαστούν, αλλά ακόμη και να σταθούν κριτικά απέναντι στα παρουσιαζόμενα θεάματα. Τι κομίζουν λοιπόν αυτή τη χρονιά οι εξ’ Αθηνών ορμώμενοι; Κάτι αξιόλογο; Κάτι διαφορετικό; Οι ίδιοι θα κρίνουν.

Εξάλλου είναι και αυτή μία διεργασία απαραίτητη για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης κουλτούρας. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα είναι κερδισμένοι, αν αντί για ακόμη ένα βράδυ μπροστά στην οθόνη της αποχαύνωσης, αξιοποιήσουν την πολύτιμη δυνατότητα ενός ζωντανού και ποιοτικότερου προγράμματος. Ας την εκμεταλλευτούν γιατί το καλοκαίρι είναι μικρό και ο χειμώνας που θα ακολουθήσει θα είναι όπως πάντα μακρύς.

Άφησα το καλύτερο για το τέλος. Το μεγαλύτερο κέρδος από την υπόθεση του «εποχικού» πολιτισμού είναι η άμεση ή έμμεση συμμετοχή των παιδιών, ιδιαίτερα των πιο μικρών που είναι ακόμη εύπλαστα ως χαρακτήρες και ως προσωπικότητες. Για πολλά εξ’ αυτών, αυτό το καλοκαίρι μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα μιας σπουδαίας διαδρομής. Η πιθανότητα και μόνο, είναι από μόνη της αρκετή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος