FOLLOW US: facebook twitter

Κίνημα Φίλων Χελωνίτη Κόλπου: Επιστολή σε Τσίπρα

Ημερομηνία: 23-01-2018 | Συντάκτης:

«Βήμα» στο 9ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα  στις 5 και 6 Φεβρουαρίου παρουσία του Πρωθυπουργού, προκειμένου να αναλύσει το εγχείρημα δημιουργίας Διεθνούς Εναλλακτικού Δασικού Τουριστικού Χωριού Χελωνίτη Κόλπου και Ηλειακού Χωριού Απόδημου Ελληνισμού Αμερικής- Καναδά- Αυστραλίας, ζητά με επιστολή του από τον Αλέξη Τσίπρα, το Κίνημα Φίλων Χελωνίτη Κόλπου.

Μέσω της επιστολής που κοινοποιείτε στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τους Υπουργούς Επικρατείας, Εσωτερικών, Τουρισμού, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Παιδείας καθώς και στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, τους Βουλευτές του Νομού, τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας, την Πανηλειακή Ομοσπονδία Αμερικής Καναδά και τον Πανηλειακό Σύλλογο Σύδνεϋ Αυστραλίας, το Κίνημα Φίλων Χελωνίτη Κόλπου, ζητούν την παραχώρηση χρήσης δασικής παραλιακής έκτασης 1.100 στρεμμάτων στον Δήμο Ήλιδας για 50 έτη με σκοπό την υλοποίηση του παραπάνω εγχειρήματος.

Η επιστολή στον Πρωθυπουργό αναφέρει:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το ΚΙΝΗΜΑ ΦΙΛΩΝ ΧΕΛΩΝΙΤΗ ΚΟΛΠΟΥ από κοινού με τον Δήμο Ήλιδας διεκδικούν την τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης του Δήμου Ήλιδας που βρίσκεται στον Χελωνίτη Κόλπο. Το εκδηλούμενο εγχείρημά μας περιγράφεται αναλυτικά στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη, την οποία και σας κοινοποιούμε για την ορθή και πληρέστερη ενημέρωσή σας.

Συνοπτικά, το τουριστικό μοντέλο που προτείνουμε έχει ως πηγή υλοποίησης την αυτοχρηματοδότησή του από πολλούς, μικρούς, τοπικούς επενδυτές και από τον Ηλειακό Απόδημο Ελληνισμό.

Το εν λόγω εγχείρημα δεν παρουσιάζει εργολαβικό ενδιαφέρον, γιατί δεν απαιτούνται εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι χρηματοδότησης. Ως φορέα διαχείρισης προτείνουμε Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Λαϊκής Βάσης, ώστε ο Δήμος Ήλιδας, ως πυλώνας του Δημοσίου Συμφέροντος, να διατηρήσει τον κοινωνικό χαρακτήρα του εγχειρήματος.

Το μοντέλο καταλύματος που προτείνεται είναι ο ξύλινος οικίσκος, εμβαδού 35 τ.μ. και με όλα τα θετικά πλεονεκτήματα που αναλύονται ευκρινώς στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη. Επισημαίνουμε ότι το εγχείρημά μας υπακούει απόλυτα στο νομοθετικό πλαίσιο, όπως αυτό περιγράφεται στον ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟ 4280/2014.

Η επιτρεπόμενη κάλυψη στην συνολική έκταση των 1.100 στρεμμάτων είναι 2.500 οικίσκοι των 35 τ.μ., δυναμικότητας 10.000 κλινών. Η παραγόμενη οικονομική υπεραξία, στην ολοκληρωμένη μορφή λειτουργίας της τουριστικής επένδυσης, ανέρχεται περίπου σε 35 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα οποία θα διαχέονται στην τοπική κοινωνία.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Απευθυνόμεθα με σεβασμό και απόλυτη εμπιστοσύνη προς εσάς και ζητάμε να συμπεριληφθεί το καινοτόμο εγχείρημά μας ως θέμα Ημερήσιας Διάταξης στο 9ο αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, που διοργανώνεται με κυβερνητική ευθύνη στις 5 και 6 Φεβρουαρίου στην Πάτρα.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να μας δοθεί χώρος έκφρασης, για να ακουστεί ο λόγος του περιφερειακού, παραγωγικού κινήματος και να επαληθευθεί το περιεχόμενο του κεντρικού συνθήματος των αναπτυξιακών περιφερειακών συνεδρίων, «ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ».

Επίσης, σας επισημαίνουμε ότι μαζί μας στο αναπτυξιακό Συνέδριο θα παρευρίσκεται αντιπροσωπεία του Ηλειακού Απόδημου Ελληνισμού ΑΜΕΡΙΚΗΣ – ΚΑΝΑΔΑ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ, για να εκφράσει από το βήμα των εργασιών του Συνεδρίου τον ανεκπλήρωτο πόθο της Δημιουργίας Ηλειακού Χωριού Απόδημου Ελληνισμού.

Επιπλέον, σας επισυνάπτουμε τα συμπεράσματα της Αναπτυξιακής Ημερίδας Χελωνίτη κόλπου, που διεξήχθη στις 14 Ιανουαρίου 2018 στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας».

Υπενθυμίζεται ότι προ δεκαημέρου είχε πραγματοποιηθεί Αναπτυξιακή Ημερίδα για το Χελωνίτη Κόλπο και είχε συνταχθεί ομόφωνα ψήφισμα για αποστολή του αιτήματος στον Πρωθυπουργό ενώ είχε προταθεί  1. Ο Δήμος Ήλιδας να καταθέσει αίτημα προς του Υπουργείο Περιβάλλοντος για παραχώρηση χρήσης στον Δήμο Ήλιδας για 50 έτη, των 1.100 στρεμμάτων της δασικής έκτασης. 2.

Ο Δήμος Ήλιδας να αναλάβει πρωτοβουλία και αφού να έλθει σε συνεννόηση με τον Δήμο Πηνειού, από κοινού να ζητήσουν την παραχώρηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος των 240 στρεμμάτων δασικής έκτασης του παραλιακού δάσους Σαβαλίων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια και των δύο δήμων, προκειμένου να υλοποιηθεί απρόσκοπτα το προτεινόμενο τουριστικό μοντέλο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος