FOLLOW US: facebook twitter

Κίνδυνος να βρεθούν εκτός «νυμφώνος» με την αλλαγή του τρόπου παραχώρησης!

Ημερομηνία: 16-10-2016 | Συντάκτης:

siskepsi-kalliergites4

Σύσκεψη χθες στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη χθες με καλλιεργητές και προέδρους Τ.Κ παραλίμνιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε Αγουλινίτσα, Μουριά και Κάστα

– Τραγικές οι οικονομικές συνέπειες εφόσον προχωρήσει το Υπουργείο στο νέο καθεστώς

– Ραντεβού Γεωργιόπουλου- Μητρόπουλου με Αποστόλου την Τετάρτη

Την αγωνία τους για την αλλαγή του τρόπου παραχώρησης των παραλίμνιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε Αγουλινίτσα, Μουριά και Κάστα ενόψει της αλλαγής του καθεστώτος με το οποίο καλλιεργούν ως σήμερα οι αγρότες της περιοχής, καθώς με τον νόμο  4351/15 άρθρο 14 ορίζεται ότι η ημερομηνία λήξης παράτασης της παραχώρησης των παραλίμνιων εκτάσεων είναι η 31η Οκτωβρίου 2016, εξέφρασαν χθες οι νυν καλλιεργητές και πρόεδροι των όμορων τοπικών κοινοτήτων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου.

Παρόντες ήταν ακόμα οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ηλείας Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μητρόπουλος και Οικονομικών κ. Π. Μπράμος. Το θέμα που προκύπτει πλέον είναι πολύ σοβαρό, αφού αν τεθεί σε ισχύ άμεσα ο νόμος 4061 του 2012 για την αλλαγή του καθεστώτος παραχώρησης  των παραλίμνιων εκτάσεων που είχε πάρει παράταση, θα οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι των συγκεκριμένων Τ.Κ  που δραστηριοποιούνταν εκεί επαγγελματικά εδώ και  40 χρόνια, συμπαρασύροντας όλη την τοπική οικονομία! Με την μοριοδότηση δε που προβλέπεται, υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος η πλειοψηφία των σημερινών επαγγελματιών αγροτών από τις Τ.Κ Καλλικώμου, Σαμικού, Ραχών, Ανεμοχωρίου, Αγριδίου, Επιταλίου, Καταραχίου, Αγίου Ιωάννη, Σκουροχωρίου, Κορακοχωρίου κλπ να βρεθούν εκτός «νυμφώνος» , δηλαδή  να μείνουν εκτός μίσθωσης με τραγικές οικονομικές συνέπειες!

siskepsi-kalliergites3

Έτσι, στην χθεσινή σύσκεψη τέθηκε το θέμα από τους αγρότες και τους προέδρους  των παραλίμνιων Τ.Κ και ζητήθηκε η παρέμβαση των Ηλείων αντιπεριφερειαρχών προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έτσι ώστε είτε να δοθεί παράταση στο ισχύον καθεστώς, είτε να υπάρξουν τέτοιες ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν τους Ηλείους καλλιεργητές, όπως το να περιοριστεί το δικαίωμα εκμίσθωσης στους κατοίκους των όμορων Τ.Κ όπως γινόταν 40 χρόνια τώρα. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε το γεγονός σύστασης Ομάδων παραγωγών και άλλων προϊόντων ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία με αυξημένη μοριοδότηση.

Ραντεβού την Τετάρτη στο γραφείο του Υπουργού

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιόπουλος ορίστηκε ραντεβού την Τετάρτη το πρωί στο γραφείο του υπουργού κ. Β. Αποστόλου στο οποίο θα συμμετάσχουν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, έτσι ώστε να πιέσουν να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που γεννάται, πριν ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος γιατί τότε θα είναι πλέον αργά.

Ο κ. Γεωργιόπουλος σε δηλώσεις του στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης, τόνισε ότι από την 1η Νοεμβρίου  ο καινούργιος νόμος ορίζει 2 διαδικασίες,  η μια είναι πλειοδοτικός διαγωνισμός και  η άλλη διαδικασία με κριτήρια βαθμολογημένα για την κάθε επιμέρους περίπτωση. Με πλαφόν τα  100 στρέμματα ορίζει ως αρμόδια την  Περιφέρεια για να κάνει τη διαδικασία με κριτήρια, ενώ  για πάνω από 100 στρέμματα η αρμοδιότητα ανήκει  απευθείας στο Υπουργείο και μάλιστα προβλέπεται διαγωνιστική διαδικασία με πλειοδοτικό διαγωνισμό και όχι κριτήρια.

«Τα περισσότερα αγροτεμάχια – επισήμανε ο κ. Γεωργιόπουλος- στην δική μας περίπτωση είναι πάνω από 100 στρέμματα, μπορεί να είναι και  γύρω στα 200, με αποτέλεσμα να δίνουν  τη δυνατότητα σε όποιον θέλει από όλη την Ελλάδα να πάρει ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο έδαφος !  Αυτό δεν ευνοεί την τοπική οικονομία, δεν ήταν ποτέ στο πνεύμα των εκάστοτε κυβερνήσεων από τότε που αποξηράνθηκαν οι λίμνες,  ο στόχος ήταν  να δοθεί στους ντόπιους. Έτσι, την  Τετάρτη κλείσαμε ραντεβού στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου για να δούμε πως θα εξελιχθεί η διαδικασία, αν είναι έτοιμο να προχωρήσει το Υπουργείο,  να διατυπώσουμε τις εντάσεις μας και να ζητήσουμε μια αλλαγή ρυθμίσεων  τέτοιων που να ευνοηθεί ο αγρότης που είναι 40 χρόνια τώρα καλλιεργητής και να πριμοδοτηθεί η εντοπιότητα . Θέλουμε να θέσουμε το αίτημα αν το υπουργείο δεν μπορεί  να προχωρήσει μέχρι να αρχίσει η καλλιεργητική περίοδος μια τέτοια διαγωνιστική διαδικασία, να  εξεταστεί η  περίπτωση νέας παράτασης συνοδευόμενη από διάφορες ρυθμίσεις όπως εντοπιότητα, επαγγελματική ιδιότητα κατ΄ επάγγελμα αγρότη,  σύσταση ομάδων παραγωγών ομάδες κλπ.»

Τέλος ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι με την ίδια ευκαιρία, θα θέσουν στο Υπουργείο και το θέμα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ που είναι σε απεργία για να δουν τι θα γίνει  με την  καταγραφή των ζημιών που επείγει στην Ηλεία και επίσης και επίσης εκείνο της αλλαγής του καθεστώτος των ΠΣΕΑ που ο υπουργός τους είχε υποσχεθεί κατά την εδώ επίσκεψή του, ότι τα ΠΣΕΑ θα τρέξουν πλέον πολύ γρήγορα και όχι σε 3-4 χρόνια όπως γινόταν ως τώρα.

Από την πλευρά του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Μητρόπουλος τόνισε ότι καλύφθηκε από τα όσα προανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος και συμπλήρωσε ότι το γεγονός ότι θα γίνει  με την σωστή διαδικασία  και με νόμιμο τρόπο το μοίρασμα των αγροτεμαχίων είναι αυτό που τους ενδιαφέρει, με την προϋπόθεση αυτό να  είναι προς όφελος των αγροτών και της τοπικής οικονομίας.  Και αυτό θα γίνει μόνο αν διορθωθούν κάποιες ρυθμίσεις στο νόμο. Παράλληλα ο κ. Μητρόπουλος θα θέσει και άλλα θέματα στην συνάντηση στο Υπουργείο, όπως αυτό της  αναμπέλωσης  για μια σειρά νέων και επιπλέον χρηματοδότησης  για τους αμπελώνες της Ηλείας., όπως και το θέμα του μελιταίου πυρετού που έχει προκύψει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος