FOLLOW US: facebook twitter

Ισοπεδώθηκαν οι στάβλοι – Χάθηκαν κοπάδια

Ημερομηνία: 10-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

katastrofes-stavloi3

Στους δύο δήμους που έπληξε η θεομηνία – Μόνο σε μια περίπτωση ο άνεμος πήρε 120 πρόβατα

Την ίδια τύχη με τις εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων είχαν και οι στάβλοι στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου που έπληξε η ακραία καταιγίδα της Πέμπτης. Οι κτηνοτρόφοι μετράνε τις απώλειες στους στάβλους τους σε υποδομές αλλά και ζωικό κεφάλαιο.

katastrofes-stavloi4

Μόνο σε μια περίπτωση στα Λεχαινά από στάβλο χάθηκαν 120 πρόβατα την ώρα της καταιγίδας και το πιο πιθανό σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους είναι να παρασύρθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους πολύ μακρύτερα και πλέον να μη ζουν.

katastrofes-stavloi2

Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν πως με κόπους και δουλειά ετών είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν τις κτηνοτροφικές τους μονάδες και να λάβουν αδειοδότηση και τώρα δεν έχουν τη δυνατότητα να ξαναρχίσουν από την αρχή. Ελπίζουν μόνο στην κρατική αρωγή και τις αποζημιώσεις για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσης.

kragkaris

Ο Πέτρος Κράγκαρης διατηρεί κτηνοτροφική μονάδα στα Λεχαινά με τον αδερφό του. Ο στάβλος διαλύθηκε και πολλά πρόβατα χάθηκαν μέσα στην καταιγίδα. «Τα καιρικά φαινόμενα μας διέλυσαν. Δεν έμεινε στέγη, χάθηκαν 120 πρόβατα, ψάξαμε δεν τα βρήκαμε και είναι πολύ πιθανό να τα πήρε ο αέρας. Και οι ζωοτροφές βράχηκαν. Οικονομικά είμαστε χάλια δεν έχουμε δυνατότητα να επισκευάσουμε τίποτα. Είναι μόλις Σεπτέμβρης και έχουμε μπροστά μας όλο το χειμώνα έως το Φεβρουάριο. Η ζημιά στην εγκατάσταση ξεπερνά τις 15.000 ευρώ, πέρα από το ζωικό κεφάλαιο. Και μιλάμε για επισκευές που αν θα γίνουν θα είναι με προσωπική μας εργασία. Όλοι όσοι έχουν στάβλους στην περιοχή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Να δούμε τι θα κάνει η πολιτεία αν και δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι. Βλέπουμε τι γίνεται. Δεν είμαστε αισιόδοξοι» ανέφερε και στάθηκε στο φαινόμενο που αντιμετώπισε. «Αν είμασταν εδώ και όχι στα σπίτια μας δεν ξέρω τι θα είχε γίνει. Όποιος ήταν έξω μπορεί και να τον σκότωνε» επισήμανε.

katastrofes-stavloi

Στη Μυρσίνη ο κτηνοτρόφος Αριστοτέλης Παλαιολόγος εξήγησε πως εδώ και χρόνια από την εποχή του πατέρα του δεν είχε δει κανείς στην περιοχή τέτοιο φαινόμενο.

Palaiologos_Aristotelis

«Ήταν κάτι το πρωτοφανές. Τα σάρωσε όλα και δεν άφησε τίποτα. Κατέστρεψε το στάβλο, τις ζωοτροφές, εφτά τόνους καρπούς τους σκόρπισε από τις αποθήκες, ζημιές στα μηχανήματα. Δεν υπάρχει αύριο για εμάς. Φοβάμαι μήπως επαναληφθεί το φαινόμενο. Για να επιβιώσουμε θα αναγκαστούμε να φτιάξουμε μπομπότα» σχολίασε ο κ. Παλαιολόγος.

katastrofes-stavloi1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος