FOLLOW US: facebook twitter

Ινστιτούτο Σταφίδας και αποθήκες ΑΣΟ διεκδικεί ο Δήμος Πύργου

Ημερομηνία: 10-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

liatsis-sosipolis

Την παραχώρησή τους, από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας ζητά ο Γ. Λιατσής

  • «Είναι λεηλατημένα και εγκαταλελειμμένα – Θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε» δηλώνει ο Δήμαρχος

Την άρση της αδικίας, που συντελέστηκε πριν αρκετά χρόνια, όταν «μοιράζονταν» η περιουσία του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ) και ο Δήμος Πύργου δεν κατάφερε να συμπεριληφθεί στην διαδικασία, διεκδικεί εκ νέου η δημοτική αρχή, ζητώντας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την παραχώρηση των αποθηκών του ΑΣΟ (προέκταση πάρκου ΣΠΚ) και του κτιρίου του «Σωσίπολις». Ακινήτων, που βρίσκονται στον οικιστικό ιστό της πόλης, ανήκουν στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας ωστόσο παραμένουν αναξιοποίητα και εγκαταλελειμμένα.

aso

Ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, με χθεσινή συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε στην πολύπλοκη διαδικασία διεκδίκησης των δυο ακινήτων, τονίζοντας πως μπορεί να αρθεί, μόνον εάν υπάρξει καλή θέληση από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Α. Κατσιφάρα. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα στείλει και επιστολή με σχετικό αίτημα του δήμου, μέσω της οποίας θα ζητείται η μακρόχρονη μίσθωση των αποθηκών του ΑΣΟ με απώτερο στόχο την μετατροπή τους σε μόνιμη αγορά- στα πρότυπα της παλιάς Δημοτικής Αγοράς της πόλης που στους χώρους της λειτουργούσαν ψαράδικα, μανάβικα κ.α.- αλλά και του Ινστιτούτο της Σταφίδας, του γνωστού ακινήτου που βρίσκεται απέναντι από το Δημοτικό Στάδιο και είναι εγκαταλελειμμένο, προκειμένου να το αποκαταστήσουν και να στεγάσουν τις Τεχνικές Υπηρεσίας και τη Δ/νση Προγραμματισμού. «Όσα ακούγονται από την Περιφέρεια περί πολιτιστικών χώρων δεν μας συγκινούν καθόλου γιατί για να έχουμε τόσους πολιτιστικούς χώρους θα πρέπει να έχουμε και κίνηση, να έχουμε φοιτητές… εδώ όμως φροντίσαμε να μην έχουμε τίποτα από αυτά. Πρέπει να έχουμε μεγάλη οικονομική ανάκαμψη στην πόλη για να μιλήσουμε για τέτοια πράγματα, για να δεσμεύσουμε τόσους χώρους για τον πολιτισμό».

institut-stafidas

«Μπορούμε να το αξιοποιήσουμε»

Ο κ. Λιατσής ωστόσο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ανακαινισμένο Ινστιτούτο του ΑΣΟ, οι χώροι του έχουν λεηλατηθεί. «Στην αναζήτηση μας να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται το Ινστιτούτο της Σταφίδας, διαπιστώσαμε προς απογοήτευση μας, ότι ο εξοπλισμός που υπήρχε έχει χαθεί ενώ όλα είναι σπασμένα.

institut-stafidas4

Μια εικόνα ντροπής, μια εικόνα αχαρακτήριστη. Ως Πυργιώτης πονάω και ως Έλληνας θλίβομαι που τέτοιες περιουσίες και τέτοιες προσπάθειες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν να ανακαινισθούν κτήρια, είναι στα χέρια ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο. Και δεν εννοώ την Περιφέρεια αλλά αυτούς που μπήκαν μέσα και τα έσπασαν, προφανώς αθίγγανοι που έχουν αναπτυχθεί στην είσοδο της πόλης.

Η Αστυνομία θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της το πρόβλημα των αθιγγάνων και να προχωρήσει σε ότι προβλέπεται, απαλλάσσοντας την είσοδο της πόλης, από την παρουσία τους. Δε ξέρω πόσο αποτιμάται οικονομικά η ζημιά, ούτε πόσα δαπανήθηκαν για την ανακαίνιση του κτιρίου, η Περιφέρεια όμως θεωρώ πως πρέπει να κάνει μηνύσεις κατά αγνώστων μήπως και βρεθεί άκρη…».

institut-stafidas2

Ο κ. Λιατσής, τόνισε πως ζητούν από την Περιφέρεια το συγκεκριμένο κτίριο, προκειμένου να το αξιοποιήσουν, επουλώνοντας τις ζημιές και στεγάζοντας στους χώρους του, τις Τεχνικές Υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένου της Πολεοδομίας και του αρχείου της) και την Δ/νση Προγραμματισμού και εξεύρεσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.  «Τώρα αν επικρατήσουν απόψεις, δικό μας είναι θα το κρατήσουμε, δε τις καταλαβαίνω γιατί ανάμεσα στο δημόσιο και σε οργανισμούς δημοσίου χαρακτήρα, δεν  υπάρχει δικό μου και δικό σου…».

institut-stafidas3

Αίτημα και για το δρόμο Πύργου – Κατακόλου

Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Λιατσής, ζητά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την ολοκλήρωση του δρόμου Πύργου – Κατακόλου, στην οποία όπως είπε έχουν διαμορφωθεί τρία διαφορετικά τμήματα. «Το ένα τμήμα είναι από τον Πύργο έως τον Άγιο Ιωάννη, το οποίο περιλαμβάνει ποδηλατοδρόμο και θα πρέπει να τοποθετηθεί ηλεκτροφωτισμός. Ακολουθεί ο δρόμος εντός οικισμού που έχουν γίνει πολλά ατυχήματα και αμέσως μετά τον οικισμό, από την Παναγίτσα μέχρι και το πρώην εργοστάσιο Κεράμικα υπάρχει ένα άλλο καθεστώς. Εκεί, βλέπουμε το εξής παράδοξο. Έχουν φτιάξει πεζοδρόμια. Δεν ξέρω γιατί κόπηκε η μελέτη για τον ποδηλατοδρόμο και την βόλτα και φτιάχτηκαν πεζόδρομοι. Μάλιστα ο εργολάβος, «ξέχασε» να στοκάρει τις πλάκες πεζοδρομίου με αποτέλεσμα, ενδιάμεσα να έχουν φυτρώσει χορτάρια. Πρέπει λοιπόν πάλι από την Περιφέρεια να γίνει μια προσπάθεια να στοκαριστούν οι πλάκες και να υπάρξει μέριμνα για τον ηλεκτροφωτισμό. Και μετά περνάμε στο άλλο κομμάτι της οδού που είναι ένα … «αεροδρόμιο», ένας δρόμος ταχύτατης κυκλοφορίας. Όλο αυτό το σύμπλεγμα καθιστά το δρόμο Πύργου – Κατακόλου για τους θερινούς μήνες έναν άκρως επικίνδυνο δρόμο, και η Τροχαία πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα, γιατί έχουμε δει σε αυτό τον δρόμο, αυτοκίνητα να ανεβαίνουν στις σκεπές σπιτιών, έχουμε δει αγαπημένους φίλους μας να σκοτώνονται και μιλάω για τον δημοτικό αστυνόμο που σκοτώθηκε στο λιοστάσι… Πρέπει λοιπόν, να γίνουν όλα όσα απαιτούνται από την Περιφέρεια και αυτό διεκδικούμε».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος