FOLLOW US: facebook twitter

Ικανοποίηση στους κυνηγούς για τη νέα Ρυθμιστική

Ημερομηνία: 12-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

kunigi-konstantopoulos-alkis

Μικρές αλλαγές με σημαντικότερη την απαγόρευση σε Κοτύχι και Δάσος Στροφυλιάς

Ικανοποιημένοι είναι σε γενικές γραμμές οι κυνηγοί της Ηλείας από τα όσα προβλέπει η νέα Ρυθμιστική 2016-17 για τη θήρα, καθώς έγιναν μερικές μικρές αλλαγές που όμως δεν επηρεάζουν το γενικότερο πνεύμα της.

Η σημαντικότερη αφορά το κυνήγι του αγριόχοιρου, στο οποίο αποφασίστηκε η αύξηση στα δέκα θηρεύσιμα άτομα ανά ομάδα κυνηγών για την Πελοπόννησο (από 5) και στα 6 για την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης μειώθηκε κατά 10 μέρες το κυνήγι της αγριομέτωπης χήνας, ενώ απαγορεύτηκε το κυνήγι της πετροπέρδικας στον Χελμό. Αναλυτικά οι αλλαγές όπως τις ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος:

  • Ελήφθη υπόψη το πόρισμα του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών
  • Ελήφθη υπόψη το έγγραφο του ΥΠΑΑΤ όπου ζητήθηκε ενίσχυση της ενεργητικής επιτήρησης της Λύσσας
  • Αυξήθηκε κατά ένα θηρεύσιμο άτομο το κυνήγι του αγριογούρουνου και ειδικά για την Πελοπόννησο και την Εύβοια αυξήθηκε κατά δέκα θηρεύσιμα άτομα ανά ομάδα κυνηγών
  • Μειώθηκε κατά 10 μέρες το κυνήγι της ασπρομέτωπης χήνας
  • Απαγορεύτηκε το κυνήγι της πετροπέρδικας (Alectoris graeca) στο Εθνικό Πάρκο Χελμού Βουραικού
  • -Συνεχίζεται η απαγόρευση της Θήρας στην λιμνοθάλασσα Κοτυχίου  του Δάσους της Στροφυλλιάς

Οι διαφοροποιήσεις στο κυνήγι της πέρδικας στον Χελμό ή στην διάρκεια θήρευσης της ασπρομέτωπης χήνας, σκοπό έχουν την διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και την προστασία του φυσικού μας πλούτου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

kunigi-markopoulos

Οσον αφορά το δάσος της Στροφυλιάς, ο πρόεδρος της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, Κώστας Μαρκόπουλος, διευκρίνισε ότι δεν σχετίζεται με τον Κυπαρισσιακό Κόλπο αλλά αφορά την ευρύτερη περιοχή του Κοτυχίου. Για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των ημερών θα εκδοθεί και η σχετική τροποποίηση της υπουργικής απόφασης. «Είναι μια καλή ρυθμιστική σε γενικές γραμμές, αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας όλων των συλλόγων και των ομοσπονδιών. Δώσαμε να καταλάβουν όλα τα πολιτικά κόμματα και οι κοινωνικοί παράγοντες ότι το κέρδος του περιβάλλοντος είναι μια σωστή και τεκμηριωμένη απόφαση κι όχι αβάσιμη. Θεωρώ σημαντικό ότι ο υπουργός έλαβε υπόψη τα επιστημονικά στοιχεία και όχι ιδεοληψίες».

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιημένοι καθώς τα επιχειρήματα που έθεσαν, ελήφθησαν υπόψη. «Κρατάω μια επιφύλαξη μέχρι να τα δω όλα αποτυπωμένα επίσημα στη απόφαση. Για τον αγριόχοιρο θα πρέπει να αποφύγουμε τις υπερβολές, διότι η απόφαση ακούγεται θετική, αλλά πάνω από όλα θα πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον και το θήραμα με το βλέμμα και στις μελλοντικές κυνηγετικές περιόδους».

kunigos-amaliada

Ευχαριστημένος, εμφανίζεται και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κωνσταντίνος Μουσάς. «Σε γενικές γραμμές είμαστε ευχαριστημένοι διότι και ο πληθυσμός του αγριογούρουνου αυξήθηκε στην Πελοπόννησο. Αυτοί που έφεραν την καταστροφή ευτυχώς δεν επικράτησαν, διότι επικράτησε μια ρυθμιστική παρεμφερής με τα υπόλοιπα χρόνια. Το μόνο μείον είναι η απαγόρευση της πέρδικας στον Χελμό. Οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα. Στον Σύλλογό μας η τοπική θα είναι στα 98 ευρώ, η Περιφερειακή στα 118 και η Γενική στα 148».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος