FOLLOW US: facebook twitter

Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου: «Χριστός γεννάτε Δοξάσατε!»

Ημερομηνία: 21-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στο θέατρο Απόλλων στις 6,30 το απόγευμα

Η Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων, η οποία πλησιάζει ως γνωστόν, είναι εμπλουτισμένη με θαυμάσιους ύμνους από επώνυμους και ανώνυμους υμνογράφους, που περιγράφουν το χαρμόσυνο αυτό γεγονός, οι οποίοι και απέδωσαν επιτυχώς το μέγιστο γεγονός της Θείας Ενανθρώπησης του Υιού και Λόγου του Θεού. Μεγάλοι Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, αναδείχθηκαν έτσι και σπουδαίοι ποιητές.

Η Βυζαντινή υμνογραφία των εορτών των Χριστουγέννων, χαρακτηρίζεται όχι μόνον πλούσια και πανηγυρική αλλά και με μεγάλη ποιητική αξία. Τα καθίσματα, οι καταβασίες, τα μεγαλυνάρια, τα στιχηρά ιδιόμελα, τα κοντάκια των ύμνων και οι κανόνες που ψάλλονται στους Ιερούς Ναούς μας, εκείνη την ημέρα εκφράζουν αισθήματα δέους και θάμβους, καθώς επίσης κατάνυξης και ευλαβείας.

Σ΄ αυτούς τους ύμνους οι μεγάλοι υμνογράφοι όπως ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο Μέγιστος των Υμνογράφων Ρωμανός ο Μελωδός, ο Μοναχός Κυπριανός, ο Ανατόλιος ο Στουδίτης, ο Ανδρέας ο Πηρός ή Τυφλός, ο Βυζάντιος ή Βύζας, ο Ιωάννης ο Μοναχός, ο Κοσμάς ο Μαϊουμά ή Μελωδός, ο Ανδρέας Κρήτης και η Μοναχή Κασσία ή Κασσιανή, συμπυκνώνουν σε απαράμιλλους στίχους, όλη την Θεολογία της Αγίας μας Εκκλησίας.

Το προσεχές Σάββατο το βράδυ και ώρα 6:30 στο Δημοτικό Θέατρο Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ», με τις ευχές του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ, η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ηλείας-Ολυμπίας, με Χοράρχη τον Πρόεδρο αυτής κ. Νικόλαο Παπαδημητρίου, Καθηγητή Θεολόγο και Μουσικολογιότατο Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Πύργου, θα ψάλλει τους θαυμάσιους ύμνους των Χριστουγέννων, μεταφέροντας σε όλους τους παρευρισκομένους, το κατανυκτικό και μυσταγωγικό κλίμα της μεγάλης αυτής Δεσποτικής εορτής! Ο κ. Παναγιώτης Κουής, Καθηγητής Θεολόγος θα προλογίσει καταλλήλως τα ψαλλόμενα από  νοηματικής και μουσικολογικής πλευράς, ενώ θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό με Εικόνες και Μηνύματα για τη εορτή των Χριστουγέννων!

Προσκαλούμε τον Ιερό Κληρό, τις Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές, καθώς επίσης τους εκπροσώπους των Κοινωνικών φορέων και Πολιτιστικών Συλλόγων, τους φίλους της Βυζαντινής Μουσικής και τους Χριστιανούς μας, να παρακολουθήσουν την προεόρτια   εκδήλωσή μας, καλωσορίζοντας έτσι τα φετινά Χριστούγεννα!!

(Ιδιαίτερες Προσκλήσεις δεν θα σταλούν)

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος