FOLLOW US: facebook twitter

Θ. Φωτίου: «Τα κοινωνικά φαρμακεία εξακολουθούν να έχουν λόγο ύπαρξης»

Ημερομηνία: 27-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Διευκρινίσεις Θεανώς Φωτίου κατόπιν επιστολών του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την διακοπή τους

Διευκρινίσεις για την λειτουργία των Κοινωνικών Φαρμακείων που λειτουργούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014- 2020, έδωσε η αν. υπουργός Υγείας Θεανώ Φωτίου, με αφορμή επιστολές του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς το Υπ. Υγείας και τις Περιφέρειες με αίτημα τη διακοπή λειτουργίας των κοινωνικών φαρμακείων. Θυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή στην Ηλεία, Κοινωνικό Φαρμακείο διαθέτει ο δήμος Ήλιδας.

Με την απάντηση της η αρμόδια Υπουργός δίνει τέλος στα όσα είχαν το τελευταίο διάστημα δει το φως της δημοσιότητας, περί αντιδράσεων φαρμακοποιών σχετικά με την νομιμότητα της λειτουργίας των κοινωνικών αυτών δομών και μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι :«τα κοινωνικά φαρμακεία είναι δράση που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία κοινωνικών δικτύων στις αρχές της περιόδου της κρίσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της στην πρόσβαση σε φάρμακα ευάλωτων συμπολιτών μας.

Κατά την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2007-2013 αρκετά κοινωνικά φαρμακεία υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ και δικαιούχους ΜΚΟ. Στη νέα προγραμματική περίοδο, 10 Περιφέρειες έκριναν απαραίτητη την ανανέωση των υφιστάμενων δομών και σε κάποιες περιπτώσεις και τη δημιουργία νέων. Για την καλύτερη εποπτεία των δομών αυτών οι προσκλήσεις προέβλεπαν ότι πλέον δικαιούχοι των πράξεων μπορούν να είναι και Δήμοι, είτε μόνοι, είτε σε σύμπραξη με ΜΚΟ. ΚΟΙΣΠΕ ή ΚΟΙΝΣΕΠ.

Συνολικά εντάχθηκαν 86 πράξεις σε ισάριθμους Δήμους. Είναι προφανές δε ότι δεν πρόκειται για επαγγελματική δραστηριότητα των Δήμων, αλλά για την παροχή κοινωνικής αρωγής και αλληλεγγύης σε δημότες τους που την έχουν ανάγκη.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος