FOLLOW US: facebook twitter

Θα αφήσουμε έναν πονόδοντο να χαλάσει τις διακοπές μας;

Ημερομηνία: 17-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Το καλοκαίρι είναι εδώ κι εμείς, έτοιμοι να το απολαύσουμε, κάνουμε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να περάσουμε τέλεια: κλείνουμε εισιτήρια, ετοιμάζουμε βαλίτσες, κάνουμε το απαραίτητο σέρβις στο αυτοκίνητο και φυσικά πάμε οδοντίατρο!

Ο έλεγχος και η αποκατάσταση της στοματικής μας υγείας αποτελεί βασικό παράγοντα για να περάσουμε ένα ήρεμο και χαλαρό καλοκαίρι, μειώνοντας την πιθανότητα να αναζητήσουμε απελπισμένα οδοντίατρο σε κάποιο νησί, πρησμένοι και ταλαιπωρημένοι από κάποιον πονόδοντο.

Αφού λοιπόν κάνουμε το checkup μας και όλα στο στόμα μας βαίνουν καλώς, είναι στο χέρι μας αυτό να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών μας, προσέχοντας μερικά απλά πράγματα:

Δεν εγκαταλείπουμε τη στοματική υγιεινή

Σε ένα νεσεσέρ βάζουμε απαραίτητα: οδοντόβουρτσα, φθοριούχο οδοντόκρεμα, οδοντικό νήμα και αν κάνουμε σπορ τον αθλητικό νάρθηκα.

Το ότι είναι καλοκαίρι και θα ξενυχτήσουμε λίγο παραπάνω δεν είναι δικαιολογία για να μην πλένουμε τα δόντια μας. Τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται απαραίτητα πρωί βράδυ και το οδοντικό νήμα να γίνεται μια φορά την ημέρα.

Στην ανάγκη μας για πιο λευκό και αστραφτερό καλοκαιρινό χαμόγελο, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε λευκαντικές οδοντόκρεμες και άλλα λευκαντικά προϊόντα, εάν πρώτα δεν έχουμε συμβουλευτεί τον οδοντίατρό μας. Δεν είναι όλα… για όλους.

Βελτιώνουμε τις διατροφικές μας συνήθειες

Περιορίζουμε τη βλαβερή για τα δόντια ζάχαρη διαβάζοντας προσεκτικά τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζουμε. Η ζάχαρη είναι κρυμμένη σε όλα σχεδόν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ακόμα και σε αυτά που ποτέ δεν θα υποψιαζόμασταν.

Ενας καλός τρόπος για να περιορίσουμε την κατανάλωση τέτοιου τύπου προϊόντων είναι να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ένα καλό πρωινό γεύμα, μειώνοντας την ανάγκη για διάφορα ανθυγιεινά τσιμπολογήματα στο υπόλοιπο της ημέρας.

Οι διακοπές βοηθάνε σε αυτό, μια και το πρωί δεν βιαζόμαστε τόσο, ώστε να φύγουμε από το σπίτι έχοντας πιει μόνο έναν καφέ.

Θα μπορούσαμε επίσης να αντικαταστήσουμε τα τυποποιημένα σνακς που συνήθως τρώμε στην παραλία, με φρέσκα φρούτα και λαχανικά που προάγουν όχι μόνο τη στοματική, αλλά και τη γενικότερη υγεία.

Αν, παρ’ όλα αυτά, επιλέξουμε να τρώμε τροφές που περιέχουν ζάχαρη, φροντίζουμε να μην τις καταναλώνουμε επανειλημμένα μέσα σε κοντινά χρονικά διαστήματα.

Για τον σχηματισμό της τερηδόνας που χαλάει τα δόντια, δεν έχει τόσο σημασία η ποσότητα των γλυκών που καταναλώνεται όσο το πόσο συχνά γίνεται αυτό. Είναι για παράδειγμα προτιμότερο να φάμε δυο παγωτά το ένα μετά το άλλο, παρά με διαφορά μιας ώρας.

Ενυδατωνόμαστε μειώνοντας την ξηροστομία

Η πολλή ζέστη το καλοκαίρι μας αφυδατώνει, ευνοώντας την ξηροστομία και τις βλαβερές της συνέπειες σε δόντια και ούλα. Τίποτα δεν είναι καλύτερο για ενυδάτωση από το σκέτο, δροσερό νερό που καθαρίζει τα δόντια, διεγείροντας παράλληλα τους σιελογόνους αδένες.

Τα αναψυκτικά και οι έτοιμοι χυμοί φρούτων προάγουν την τερηδόνα και τη διάβρωση των δοντιών, περιέχοντας ζάχαρη, ανθρακικό και κιτρικό οξύ.

Μειώνουμε το κάπνισμα και το αλκοόλ

Οι καλοκαιρινές διακοπές που πετάμε από πάνω μας τα άγχη μας είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε ή να κόψουμε το κάπνισμα, που είναι υπεύθυνο για σοβαρές βλάβες στους ιστούς της στοματικής κοιλότητας και έχει στενή αιτιολογική σχέση με διάφορες προκαρκινικές και καρκινικές βλάβες του στόματος.

Ξεπλένουμε το στόμα με νερό μετά την πισίνα

Η υψηλή περιεκτικότητα που έχουν οι πισίνες σε χλώριο μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση των δοντιών. Για να προστατεύσουμε τα δόντια, ξεπλένουμε με άφθονο νερό, αμέσως μόλις βγούμε από την πισίνα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος