FOLLOW US: facebook twitter

Θέλουν ανοιχτά θυροφράγματα στο Φράγμα Φλόκα

Ημερομηνία: 24-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

makriseoi-dikastiria

Στα Δικαστήρια ξανά χθες δεκάδες καλλιεργητές οι αγρότες των Μακρισίων που βλέπουν τα χωράφια τους να πλημμυρίζουν

Στα Δικαστήρια βρέθηκαν για ακόμα μια φορά χθες, οι αγρότες των Μακρισίων που χρόνια τώρα, βλέπουν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται από πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας του κλεισίματος των θυροφραγμάτων του φράγματος Φλόκα.

Με αλλεπάλληλες αναφορές, εξώδικα και μηνυτήριες αναφορές διεκδικούν τη σωστή λειτουργία των θυροφραγμάτων έτσι ώστε να προστατεύεται ο Αλφειός ποταμός και κατ’ επέκταση οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις από τον κάμπο των Μακρισίων μέχρι και τα Καλυβάκια, οι οποίες  σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων μετατρέπονται σε λίμνη με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζουν και σοβαρό πρόβλημα με το φυτικό κεφάλαιο.

xatzopoulos-giorgos-makrisia

Όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Χατζόπουλος, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Πλημμυροπαθών και Δημοτικός Σύμβουλος Ανδρίτσαινας Κρεστένων, την πρώτη φορά που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, για το ίδιο θέμα, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας είχε απαλλάξει τον προϊστάμενο του φράγματος του Λάδωνα ως υπαίτιου για την πρόκληση πλημμύρας, ζητώντας την περεταίρω διερεύνηση της υπόθεσης και την αναζήτηση ευθυνών. «Έτσι, η υπόθεση έρχεται πάλι στην αίθουσα των δικαστηρίων ώστε να δούμε τελικά ποιοι είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του φράγματος Φλόκα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη λειτουργία των θυροφραγμάτων που σημαίνει ότι όταν είναι κλειστά τα θυροφράγματα υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η παραγωγή στον κάμπο των Μακρισίων και μέχρι το ύψος των Καλυβακίων με συνέπεια αυτή τη στιγμή να έχουμε πρόβλημα και στο φυτικό κεφάλαιο. Υπάρχει πρακτικό του 1965 που έχουμε προσκομίσει και στο δικαστήριο που αναφέρει ότι από τη λειτουργία του φράγματος Φλόκα υπάρχει πρόβλημα με τον κάμπο Μακρισίων. Βάσει αυτού προκύπτει, ότι όταν τα θυροφράγματα είναι κλειστά, αναβαίνει η στάθμη των υπογείων υδάτων γύρω από το φράγμα κατά δυο μέτρα μέχρι του στρώματος του εδάφους των ριζών των καλλιεργειών. Με τον τρόπο αυτό κατακλύζεται από τα υπόγεια νερά των οποίων η στάθμη λόγων των κλειστών θυροφραγμάτων, η πλέον γόνιμη έκταση του κάμπου των Μακρισίων που ξεπερνά τα 2.000 στρέμματα και έτσι καταστρέφονται οι καλλιέργειες μας. Με το πρακτικό αυτό, τότε, οι παραγωγοί είχαν αποζημιωθεί… Όπως αντιλαμβάνεστε αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των θυροφραγμάτων. Όσο είναι ανοιχτά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όταν όμως κλείνουν για να λειτουργήσει το Υδροηλεκτρικό τότε υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα».

Ο κ. Χατζόπουλος, επισήμανε ακόμα,  ότι έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και έχουν ζητήσει να καθαριστεί η λεκάνη του φράγματος Φλόκα που φέρνει υλικά (έχει να καθαριστεί από το 2009) και να γίνει διαπλάτυνση του Αλφειού όπως προβλέπει η μελέτη από το Φλόκα μέχρι τα Καλυβάκια για να μην υπάρχει πρόβλημα με τις καλλιέργειες. «Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Εμείς το μόνο που θέλουμε, είναι να λειτουργούν τα θυροφράγματα για να προστατεύεται ο Αλφειός και εκτός από αυτό να γίνει και το αντιπλημμυρικό έργο (κατασκευάστηκαν σαρζανέτ όχι όμως όπου προβλέπει η μελέτη). Ουσιαστικά αυτό που περιμένουμε από το Δικαστήριο, είναι να δώσει την κατεύθυνση για τη σωστή λειτουργία των θυροφραγμάτων ώστε να μην δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή καταστρέφοντας τις καλλιέργειες μας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος