FOLLOW US: facebook twitter

Η 117 Π.Μ. Ανδραβίδας μετεξελίσσεται σε Ελληνική Βάση NELLIS

Ημερομηνία: 22-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

«Υπεύθυνη» η επιτυχία και οι διεθνείς συμμετοχές της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ

Η 117 Πτέρυγα Μάχης, γνωστή και ως αεροπορική βάση Ανδραβίδας, αποτελεί μια ιδιαίτερη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας για πολλούς λόγους. Ο ένας αφορά την ιδιαιτερότητα των αεροσκαφών που αξιοποιεί, το θρυλικό F-4E Phantom II το οποίο μέσω της αναβάθμισης που έχει υποστεί αποτελεί παγκόσμια μοναδικότητα. Ο δεύτερος λόγος αφορά το ΚΕΑΤ (Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής) που έχει ως σκοπό την εκπαίδευση των πεπειραμένων χειριστών της Π.Α σε όλα τα είδη αεροπορικών επιχειρήσεων.

Προφανώς, το ΚΕΑΤ ήταν και ο αρχικός λόγος που έκανε την συγκεκριμένη βάση κατάλληλη για να φιλοξενεί την συνεχώς αυξανόμενη σε συμμετοχή διεθνής άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ. Ωστόσο η πρόσφατη ΗΝΙΟΧΟΣ -2017 με τις αυξημένες διεθνείς συμμετοχές, ήταν ο λόγος που όπως όλα δείχνουν η ιστορική 117 Πτέρυγα Μάχης θα μετατραπεί τηρουμένων των αναλογιών στην ελληνική βάση Nellis.

Oι αλλαγές που αναμένονται μέσα στο τρέχον έτος

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τους κύκλους του ΓΕΑ, στο άμεσο μέλλον πρόκειται οι δύο ιστορικές Μοίρες της Πτέρυγας οι 338 ΜΔΒ και 339 ΜΠΚ, (χρησιμοποιούνται οι χαρακτηρισμοί ΜΔΒ και ΜΠΚ τιμής ένεκεν), να συγχωνευτούν σε μία, πιθανόν στην 338Μ, ενώ η θρυλική 339Μ θα αναστείλει την λειτουργία της.

Η συγκεκριμένη κίνηση έχει ως στόχο να απλώσει τα “φτερά” του, το ΚΕΑΤ αλλά και να εξασφαλισθεί μεγαλύτερη άνεση στην διοργάνωση της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ, που αργά αλλά σταθερά μετατρέπεται σε μια σημαντική αεροπορική διοργάνωση στα πρότυπα της RED FLAG. Για να υποστηριχθεί όμως μια τέτοια κίνηση χρειάζεται και η απαραίτητη “επένδυση” σε εγκαταστάσεις.

Μέχρι φέτος, οι “προκάτ” κατασκευές που είχαν τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια, εξυπηρετούσαν την κατάσταση, αλλά όπως όλα δείχνουν η ΗΝΙΟΧΟΣ 2018 θα περιλαμβάνει περισσότερες συμμετοχές αλλά και μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε ότι αφορά τις συνθήκες που επικρατούν σε μια αεροπορική βάση κατά την διάρκεια «πολεμικών» συνθηκών. Για παράδειγμα σενάρια δολιοφθορών ή κορεσμού σε ελεγχόμενο πάντα περιβάλλον, το οποίο για να εξασφαλισθεί χρειάζεται χώρος αεροπορικών προδιαγραφών ασφαλείας, σε όλα τα επίπεδα της ασφάλειας πτήσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το πιθανότερο σενάριο είναι όλα τα αεροσκάφη να μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις της 338 Μ ενώ οι εγκαταστάσεις της 339 Μ θα αξιοποιηθούν από το ΚΕΑΤ και στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την διεξαγωγή της ΗΝΙΟΧΟΣ 2018.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην ΗΝΙΟΧΟΣ 2017 οι ξένες συμμετοχές αφορούσαν την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ με 12 F-16C/D Βlock 40 “Barak 2020” και ένα Gulfstream G-550, τις ΗΠΑ με 12 F-16C Βlock 30 της 93 Fighter Squadron “Makos”, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 6 F-16E Βlock 60 “Desert Falcon” και την Ιταλία με 6 AMX A-11 GHIBL.

Aεροπορική βάση Ανδραβίδας: Διαχρονικό κέντρο εκσυγχρονισμού της ΠΑ

Σημειώνεται ότι από την 117 Π.Μ ξεκίνησε λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας του ’70 αυτό που ονομάζουμε “εκσυγχρονισμός της Π.Α”, διότι τον Απρίλιο του 1974 από την Ανδραβίδα επιχείρησαν τα τότε νέα για την εποχή μαχητικά F-4E της Π.Α. Επίσης, εκεί τοποθετήθηκαν τα αρχικά 18 πληρώματα των F-4E  που δημιούργησαν την “σάρισα” της Π.Α.

Υπενθυμίζεται ότι η εκπαίδευση των 36 ιπταμένων (έξι μήνες για τους χειριστές οκτώ για τους εκπαιδευτές) πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Homestead της USAF στη Φλόριντα και ήταν πράγματι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα οι δύο Μοίρες των F-4E ήταν επιχειρησιακές λίγους μήνες αργότερα, κατά την διάρκεια της Κυπριακής εισβολής.

Μετά λοιπόν από 43 χρόνια,η ίδια αεροπορική βάση που αποτέλεσε την μήτρα της ΠΑ στην τότε νέα εποχή εισάγοντας σε υπηρεσία το πρώτο μαχητικό πολλαπλών ρόλων στον κόσμο, έχει θέσει γερές βάσεις για να καταστεί η διεθνής μήτρα αεροπορικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη, αλλά όχι μόνο για την Ευρώπη, με έδρα την Ανδραβίδα.

Πηγή: thinknews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος